Categorie archief: 33ste jaargang nummer 1

Bekijk hier een aantal pagina’s uit het eerste nummer van 2013. Onder de pagina’s vindt u de web-publicaties met betrekking tot dit nummer.

“Hand Made” tentoonstelling in Rotterdam

Haakwerk van Johanna Schweizer uit 2011

Haakwerk van Johanna Schweizer uit 2011

Aan het einde van het afgelopen decennium gingen we met z’n allen weer “bewuster consumeren”, lokaal geproduceerd en ambacht als tegengeluid op de bio- en massa-industrie. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en wordt er ineens wel heel veel gemaakt en verkocht onder het predikaat “handgemaakt” en “ambacht”. Voor Museum Boijmans van Beuningen een aanleiding om een tentoonstelling te maken over ambacht door de tijd en haar huidige vorm onder de titel “Hand Made, lang leve het ambacht”.

In de historie verbinden we ambacht met de gildenstructuur, waar de meester het ambacht over meerdere jaren overdroeg op de gezel en elk gilde iets unieks kon dat door niemand zomaar kon worden nagebootst. Maar tijden zijn veranderd en de producten van de meeste ambachten worden al heel lang, steeds beter en alsmaar goedkoper uitgevoerd door de meest ingenieuze machines of ambachtslieden uit lage lonen landen. De term ambacht lijkt hierdoor vooral een marketing term te zijn geworden, net zoals eko, bio, kleinschalig, boer en handgemaakt. Lees verder

Nagekomen voor de Agenda

Verhildersum textieldagen 2012 P1020924

LEENS  Landgoed Borg Verhildersum, Wierde 40, 0595-571430  www.verhildersum.nl
11 & 12 mei jaarlijkse Textieldagen op Verhildersum
van 10.30 tot 17.00u in de Museumboerderij van Landgoed Borg Verhildersum, entreeprijs €7,50.

RODEN Koetshuis do. t/m zo. van 13.30 tot 17.00 uur.
9 t/m 24 maart tentoonstelling “Pottenkijken Toegestaan”
Op de zondagmiddagen verkoop ik, Charity,  kleine potjes van diverse vilt-kunstenaars. Deze zijn mij vanuit verschillende werelddelen toe gestuurd. Lees verder

De nieuwe Vezel: 33ste jaargang nr. 1

De inhoudsopgaveAls u dit leest is het eerste nummer van Vezel bij u in de bus gevallen. Tenminste als u een abonnement had op de Spin- en Verfkrant. Op de redactie zijn we langzamerhand al aardig gewend aan de nieuwe naam. We hebben weer een keur aan grappige, interessante en inspirerende artikelen in dit nummer bij elkaar gebracht waar u ongetwijfeld op een zonnige dan wel trieste voorjaarsdag van zult genieten.

Met de nieuwe naam voor ons blad beginnen we ook een nieuwe start met de website. De opmaak en de vormgeving is volledig veranderd. De website begeleidt het verschijnen van elk nummer; de voorpagina zal elke keer in beeld komen met de inhoudsopgave en de web-links die in Vezel zijn genoemd zodat u ze slechts hoeft aan te klikken om ze te bekijken. Surfen op internet is leuk maar ik vind het wel zo gemakkelijk als een ander voor mij iets heeft gevonden dat interessant is om te bekijken.  Lees verder

De gehaakte en gevilte tas van Cathie

In het eerste nummer van 2013 vindt u het tasje van Cathie de Craemer, klik op lees verder om de precieze beschrijving te downloaden. 

Voor het werk van Cathie is de onuitputtelijke rijkdom van de natuur de inspiratiebron. Dieren, bloemen en planten komen dan ook vaak voor. Vooral de kleurenpracht die we dagelijks terugvinden in de natuur vormt de leidraad in haar werken. Dit vertaalt zich zowel in reeële als irreeële benaderingen. Via talloze opleidingen en workshops in het  buitenland wist ze een kennis te verzamelen die velen haar benijden en kan ze zich terecht als een autoriteit laten gelden in Belgie. Haar werk oogst dan ook zowel internationaal als nationaal bewondering.

Lees verder