Laden Evenementen

Ana Lupas, Amsterdam

9 mei - 15 september

Ana Lupas — On This Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas in Nederland en wordt, getoond in het Stedelijk museum Amsterdam. Lupas veelzijdige oeuvre omvat textielwerken, sculpturen, installaties en acties. Haar werk sluit aan bij neo-avant-garde stromingen zoals land art, post-minimalisme en Arte Povera. Ze haalde haar inspiratie oa uit de folklore en eeuwenoude lokale praktijken, waar ze al van jongs af aan mee in aanraking was gekomen. Ze maakt doelbewust gebruik van materialen die destijds niet met kunst werden geassocieerd, zoals wol, katoen, hennep en vlas. Hiermee daagde ze niet alleen de artistieke normen uit, maar gebruikte ze ‘arme’ materialen ook uit pure noodzaak; er was niet veel anders te krijgen.

Het werk van Ana Lupas is nog steeds verrassend actueel en verschillende paralellen kunnen worden getrokken tussen haar kunstpraktijk en hedendaagse vraagstukken. Thema’s als verzet, individualiteit en behoud van cultureel erfgoed klinken door in haar werk. Haar intensieve omgang met natuur, natuurlijke materialen en met de boerenbevolking kan worden gezien als een vorm van zorg voor datgene wat onder invloed van de grootschalige modernisering en vernietiging van het platteland door de communistische overheid dreigde verloren te gaan.

Lupas behoort sinds de jaren 60 tot de meest toonaangevende kunstenaars uit Oost-Europa. De carrière van Ana Lupas (geboren 1940, Cluj, Roemenië) beslaat meer dan zes decennia en getuigt van een onverzettelijke toewijding aan artistieke vrijheid tijdens uitdagende politieke omstandigheden.

 

 

Gegevens

Begin:
9 mei
Einde:
15 september
Evenement Categorie:

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
Amsterdam, 1071 DJ
+ Google Maps
Telefoon:
020 5732 911
Website:
www.stedelijkmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.