Laden Evenementen

Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli, Tilburg

27 januari 2024 - 12 januari 2025

Drogen met design – Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli: Een damastpresentatie in het Textielmuseum in Tilburg toont hoe onze relatie met huishoudtextiel door de jaren heen is veranderd. Je ontdekt meer over deze geschiedenis en je duikt in het verhaal van de – in die tijd – toonaangevende ontwerper Kitty van der Mijll Dekker. Deze historie vormde een inspiratiebron voor de hedendaagse ontwerper Vera Roggli.

Kitty van der Mijl Dekker
In de 19e en begin 20e eeuw ging men anders om met huishoudtextiel dan vandaag de dag. Zo had je verschillende soorten doeken in je keuken met ieder een eigen functie (de pannendoek, de theedoek, de koksdoek, etc.), haalden de hogere klasse voor speciale gasten of gelegenheden het zuiver witte damasten tafelgoed tevoorschijn en verzamelden jonge vrouwen alle onderdelen van hun textiele uitzet als voorbereiding op het huwelijk. De producten waren vaak eenvoudig van ontwerp en vooral gericht op functionaliteit. Kitty van der Mijl Dekker is een van de eerste textielontwerpers uit die tijd die hier verandering in bracht.

Vera Roggli
Vera Roggli (1991), textielontwerper uit Antwerpen, wil een textiel object graag volledig begrijpen en ontdekken welke verhalen ze vertellen. In haar ‘Thread by Thread’-project gebruikte ze een eenvoudige theedoek als mentor. Door de doek draad voor draad te ontleden, ontdekte ze de complexiteit van geweven structuren. Met deze inzichten maakte ze ‘portretten’ op industriële weefgetouwen, waarbij ze haar kennis deelde die ze opdeed tijdens samenwerkingen met wevers, ambachtslieden en andere textielhelden achter de schermen. Vera hoopt dat haar creaties mensen inspireren om nieuwsgierig te zijn naar de verhalen en vakmanschap achter alledaagse textiel

Gegevens

Begin:
27 januari
Einde:
12 januari 2025
Evenement Categorie:

Locatie

textielmuseum
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
Telefoon:
013 536 74 75
Website:
www.textielmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.