Laden Evenementen
Zoek Evenementen

Agenda › Aankomende Evenementen

Evenementen Lijst navigatie

november 2016

Schitterend | Damast en Glas van Klassiek tot Art Deco

12 november 2016 - 29 oktober 2017
Textielmuseum Tilburg,
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
2016-010-lebeau-stilleven-05

Voor een mooi gedekte tafel werd vroeger glanzend linnen damast gebruikt. Sprankelend glaswerk zorgde voor een feestelijk geheel. Deze tentoonstelling laat een samenspel zien van glaskunst en textielvormgeving in Nederland; van de klassieke 19de-eeuwse decoraties en de art nouveau rond 1900, tot de art deco in de jaren ’30.

(meer…)

ontwerp van viktor & rolf te zien in fries museum

26 november 2016 - 29 oktober 2017
Fries Museum,
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
Viktor & Rolf, Anna Maria, 2007

De tentoonstelling Hindeloopen in het Fries Museum is per 26 november aangevuld met een jas en bijbehorende klompen van Viktor & Rolf. De Nederlandse ontwerpers lieten zich in hun ontwerp inspireren door de oude Hindelooper klederdracht. (meer…)

februari 2017

Ko­nink­lij­ke nacht­ja­pon | Paleis Het Loo

7 februari 2017 - 7 februari 2018
Paleis het Loo,
Koninklijk Park 1
Apeldoorn, 7315 JA
+ Google Maps
afbeelding1en2 (1)

De collectie van museum Paleis Het Loo is in 2016 uitgebreid met diverse aankopen, schenkingen en langdurige bruiklenen. Een selectie van deze objecten wordt gepresenteerd in de Aanwinstenkamer van Paleis Het Loo.
De nachtjapon
Een van de meest bijzondere aanwinsten uit 2016 is een nachtjapon uit circa 1895 gedragen door Koningin Wilhelmina. (meer…)

maart 2017

IT’S A MEN’S WORLD : Tassenmuseum Hendrikje Amsterdam

maart 3 - augustus 27
tassenmuseum Hendrikje,
Herengracht 573
Amsterdam , 1017 CD
+ Google Maps
ItsaMensWorldwebsite2-1024x341

It’s a Men’s World belicht de wereld van de mannentas, van historische tassen tot aan hippe, hedendaagse designs en it-bags voor mannen. De tentoonstelling is ingedeeld in de thema’s HuntingWall StreetSports & Travel. Als rode draad door de tentoonstelling loopt het thema Fashion or Function? In welke gevallen kiest een man voor een tas en wanneer heeft hij genoeg aan zijn broekzak?

(meer…)

expositie Across Ja­pan | Modemuseum Hasselt

maart 4 - september 3
Modemuseum Hasselt,
Gasthuisstraat 1
Hasselt, 3500
+ Google Maps
2f37b9e6e739aa25d6595c29255aaba5

De klemtoon van deze expo in het Modemuseum Hasselt , ligt voornamelijk op de mode van de laatste vijfendertig jaar, maar er is ook aandacht voor de historische context. De fascinatie voor Japan in het Westen kent een lange traditie die teruggaat tot de 17de eeuw. Across Japan exploreert deze unieke kruisbestuiving tussen Japanse en westerse mode aan de hand van een aantal thema’s. Markante silhouetten illusteren de eigenheid van de creaties. (meer…)

sits, katoen in bloei

maart 11 - september 10
Fries Museum,
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
kimonoachterkant

Met zijn uitzonderlijke collectie sitsen neemt het Fries  Museum je mee op een reis van India naar Hindeloopen, naar Indonesië en Japan. In een grote variatie aan kleurrijke bloempatronen op onder andere rokken en jakken. Daarnaast ontdek je de bijzondere techniek van dit ambacht, bij het zien van de verschillende stadia in het maakproces. (meer…)

Ornamentale Patronen | Trijpweefsels van de Amsterdamse School

25 maart 2017 - 4 maart 2018
TextielMuseum,
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
2016-019-14392-F12-2

De tentoonstelling laat een breed beeld zien van de grote verscheidenheid aan Amsterdamse School trijpkleden, gordijnstoffen, wandbespanningen en meubelbekleding uit de collectie van het TextielMuseum. Belicht wordt ook  de vele samenwerkingen met kunstenaars uit de periode van ca. 1917 tot 1935. Daarnaast komt de geschiedenis van de trijpweverijen Schellens & Marto, Léo Schellens en de Hengelosche Trijpweverij aan bod en  verschillende decoratietechnieken. Een unieke trijpwals met een dessin van Theo Nieuwenhuis, een houten drukblok met een ontwerp van Chris Lebeau en een rijke selectie aan patroontekeningen is er ook te zien.

(meer…)

april 2017

Museum IJsselstein| Eigentijds vervlochten met MIJ

april 1 - september 17
Museum IJsselstein (MIJ),
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein, 3401 DS
+ Google Maps
Teenschillers aan het werk in het 'Plantsoen', circa 1925_ Foto Collectie H_ Tersteeglr

In de tentoonstelling ‘Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand’ staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Dit eeuwenoude ambacht van het hakken, snijden en schillen van wilgentenen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van IJsselstein. (meer…)

“Hoed” je voor de vrouw | Museum Noordwijk

8 april 2017 - 28 februari 2018
Museum Noordwijk,
Jan Kroonsplein 2202 JC
+ Google Maps
hoedje

Museum Noordwijk laat hoofddeksels zien die vroeger in Noordwijk werden gedragen, in combinatie met recent gemaakte hoedjes en accessoires uit het museumdepot en eigentijdse weefsels van de ´Bollenweef´. (meer…)

6€

BLOEMEN BLOEIEN OP PAPIER

april 30 - oktober 8
Museum de Kantfabriek,
Americaanseweg 8,
Horst, Limburg 5961 GP
+ Google Maps
1-Kunstwedstrijd

In Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas is een bijzondere expositie te zien over 19e-eeuwse hand ingekleurde borduurpatronen met bloemen als hoofdmotief en met als titel “Bloemen bloeien op papier”.  In het middelpunt staan de hand ingekleurde borduurpatronen uit de collectie van de Familie Landwehr-Vogels. Tevens worden werkstukken van een wedstrijd, met deze borduurpatronen als uitgangspunt, getoond .

(meer…)

mei 2017

Thema’s uit de Thora van Marlene Sanders

mei 12 - augustus 26
Museum Sjoel,
Graaf Hendriksteeg 2
Elburg,  Gelderland 8081 CH
+ Google Maps
unnamed

Museum Sjoel te Elburg exposeert twintig quilts van de joodse textielkunstenares Marlene Sanders (1948). De kleurrijke, handgemaakte quilts zijn geïnspireerd op markante momenten uit het heden en verleden in de eeuwenoude joodse traditie en op diepgaande studie van de thora. Ze zijn niet bedoeld als dekens voor op het bed, maar het zijn ‘art quilts’ die de functie hebben van schilderijen aan de wand.

(meer…)

RIJSWIJK TEXTIEL BIËNNALE 2017

mei 16 - september 24
Museum Rijswijk,
Herenstraat 67
Rijswijk , 2282 BR
+ Google Maps
Screen-Shot-2017-03-29-at-11.27.56

Vierentwintig internationale kunstenaars tonen beeldende kunst van textiel. Beproefde textiele technieken als weven, breien en borduren, gecombineerd met fotografie en digitale procedés worden ingezet om maatschappelijke en politieke, maar ook persoonlijke thema’s uit te dragen. Krachtige boodschappen over onder meer onderdrukking, terrorisme, ouderdom en gender worden verpakt in zacht textiel. Kunst die vragen stelt. Vragen die niet direct beantwoord hoeven worden. ‘Stof’ die tot nadenken stemt. (meer…)

overzichtstentoonstelling kunstnaarsduo Ravage | Museum Arnhem

mei 27 - oktober 15
Museum Arnhem,
Utrechtseweg 87
Arnhem, 6812 AA
+ Google Maps
tentoonstelling_ravage._spelenderwijs_mode_kunst_design_museum_arnhem_2017._foto_erwin_olaf

Museum Arnhem toont voor het eerst een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstenaarsduo Ravage. Na een carrière van ruim veertig jaar ziet het museum meer dan genoeg reden voor een presentatie van dit veelzijdige werk. Acht zalen geven inzicht in hun werkwijze, waarin de veelzijdige aanpak zichtbaar en hun oneindige ‘Zin’ om te maken voelbaar wordt.  Iedere zaal biedt een eigen invalshoek – van een ruimte vol tekeningen of een overzicht van samenwerkingen tot een mode-studiezaal en een zaal ingericht als kapel waar alle zintuigen worden geprikkeld.  (meer…)

juni 2017

Galerie’t Veurhuus | Mariet Rankenberg

juni 3 - oktober 31
’t Veurhuus,
Schapendrift 10
Vledder, 8381BA
+ Google Maps
Mariet (4)

De knusse galerie ’t Veurhuus, is gelegen aan de Schapendrift 10 in Vledder. Tijdens deze expositie toont  Textielkunstenaar Mariet Rankenberg uit Steenwijk haar werk met als leidraad verhalen oproepen en doorgeven. “Textiel is een manier om gevoel, emotie, droom en fantasie bij elkaar te laten komen. Het is daarna aan de kijker om het ontstane beeld op eigen manier te interpreteren.” Ze maakt gebruik van een keur aan textiele technieken, waarbij hand- en machinaal borduren de boventoon voeren. Naast diverse stoffen en garens, gebruikt ze met enige regelmaat ook bewerkt papier als drager voor haar borduurwerk.
(meer…)

Oproep: (textiel)kunstenaars gezocht voor mini-expositie Hoofddeksels

juni 7 - september 30
Noordenveld,
Nijverheidsweg 2a
Roden, 9301 ZL
+ Google Maps
unnamed

Jolande van Luijk organiseert een mini-expositie Hoofddeksels. Hiervoor worden  kunstenaars en ontwerpers gezocht die een hoofddeksel maken uitgaande van enkele gehaakte rondjes, Hennies genaamd. Techniek en gebruik van materialen, afmeting en toepassingen is geheel vrije keus: of het nu haken, breien, quilten, borduren, naaien of vilten is. (meer…)

Puck & Hans Couture Locale | Amsterdam Museum

juni 9 - september 3
Amsterdam Museum,
Kalverstraat 92
Amsterdam, 1012 PH
+ Google Maps
images (1)

In het Amsterdam Museum is de eerste overzichtstentoonstelling te zien van het iconische modeduo Puck & Hans. Zij genoten in de jaren ´70, ´80 en ´90 grote bekendheid door opvallende creaties. Hun kledingstukken kenmerkten zich door een mix van exclusieve materialen, kwaliteit en speelsheid. Daarnaast organiseerden Puck & Hans modeshows op typische Amsterdamse locaties zoals Artis en het Westergas terrein.

(meer…)

Earth Matters: Textielmuseum

juni 10 - november 26
TextielMuseum,
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
03_earthmatters (1)

In de tentoonstelling ‘Earth Matters’ gaan duurzaamheid en schoonheid een symbiose aan. ‘Earth Matters’ toont textielwerk en materialen van internationale gerenommeerde en jonge talentvolle ontwerpers die milieubewuste ideeën onderzoeken en de intrinsieke schoonheid van het maakproces tonen. Zij stimuleren tot nadenken over de wijze waarop textiel geproduceerd wordt en streven ernaar hun ecologische voetafdruk te minimaliseren.

(meer…)

Museum Het Leids Wevershuis ‘100 jaar de STIJL’

juni 17 - september 24
museum het Leids weverhuis,
Middelstegracht 143
Leiden, Leiden 2312 TV Nederland
+ Google Maps

In 2017 wordt landelijk het 100-jarig jubileum van De Stijl gevierd onder de naam Mondriaan to Dutch Design. Museum Het Leids Wevershuis gaat vorm geven aan dit thema met exposities en een Weverswerkplaats in STIJL: werken in de ambachtelijke technieken weven, vilten en quilten met bijdragen uit het hele land. 

(meer…)

Textielkunst Nu| Waar textiel en IJssel elkaar ontmoeten

juni 17 - augustus 30
infocentrum IJssel Den Nul,
Rijksstraatweg 109
Den Nul,
+ Google Maps
buiten-overs-web

Textielkunst Nu, een groep vrouwen uit het hele land onder de vlag van Vrouwen van Nu, maakt beeldend werk in textiel. Met een gezamenlijk gekozen thema en een verscheidenheid aan technieken en materialen gaat de groep aan de slag. De expositie is op genoemde data elke dag te bezoeken van 10.00 – 17.00 uur op de bovenste verdieping van infocentrum IJssel Den Nul.

(meer…)

juli 2017

Om stil te worden

juli 4 - september 19
Jacobskerk,
Winterswijk,
+ Google Maps
unnamed

Hannelieke van de Beek toont haar textielkunst geïnspireerd op de bijbel in de Jacobskerk in Winterswijk.Ze heeft de opleiding ‘monumentale textiel’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag gevolgd . Haar kunst wordt geëxposeerd in vele kerken in Nederland.
(meer…)

+ Exporteer Vermelde Evenementen
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.