Laden Evenementen
Zoek Evenementen

Agenda › Aankomende Evenementen

Evenementen Lijst navigatie

november 2016

Schitterend | Damast en Glas van Klassiek tot Art Deco

12 november 2016 - 29 oktober 2017
Textielmuseum Tilburg,
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
2016-010-lebeau-stilleven-05

Voor een mooi gedekte tafel werd vroeger glanzend linnen damast gebruikt. Sprankelend glaswerk zorgde voor een feestelijk geheel. Deze tentoonstelling laat een samenspel zien van glaskunst en textielvormgeving in Nederland; van de klassieke 19de-eeuwse decoraties en de art nouveau rond 1900 tot de art deco in de jaren ’30. Elke periode kende haar eigen vernieuwende ontwerpen in tafelgoed. De combinatie met toonaangevend Nederlands glaswerk geeft een prachtig resultaat. Onderdeel van de tentoonstelling is opnieuw uitgebracht art nouveau tafelgoed van Chris Lebeau, gemaakt in het TextielLab. (meer…)

ontwerp van viktor & rolf te zien in fries museum

26 november 2016 - 29 oktober 2017
Fries Museum,
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
Viktor & Rolf, Anna Maria, 2007

De tentoonstelling Hindeloopen in het Fries Museum is per 26 november aangevuld met een jas en bijbehorende klompen van Viktor & Rolf. De Nederlandse ontwerpers lieten zich in hun ontwerp inspireren door de oude Hindelooper klederdracht. (meer…)

maart 2017

IT’S A MEN’S WORLD : Tassenmuseum Hendrikje Amsterdam

maart 3 - augustus 27
tassenmuseum Hendrikje,
Herengracht 573
Amsterdam , 1017 CD
+ Google Maps
ItsaMensWorldwebsite2-1024x341

It’s a Men’s World belicht de wereld van de mannentas, van historische tassen tot aan hippe, hedendaagse designs en it-bags voor mannen. In de tentoonstelling It’s a Men’s World ontdek je dat mannentassen en -beurzen vroeger net zo normaal waren als nu. Totdat herenkleding in de zeventiende eeuw (binnen)zakken kreeg. Vanaf dat moment waren tassen voor mannen niet meer noodzakelijk. Dankzij de komst van laptops en tablets, heeft de mannentas een indrukwekkende comeback gemaakt. (meer…)

expositie Across Ja­pan | Modemuseum Hasselt

maart 4 - september 3
Modemuseum Hasselt,
Gasthuisstraat 1
Hasselt, 3500
+ Google Maps
2f37b9e6e739aa25d6595c29255aaba5

De klemtoon van deze expo in het Modemuseum Hasselt , ligt voornamelijk op de mode van de laatste vijfendertig jaar, maar er is ook aandacht voor de historische context. De fascinatie voor Japan in het Westen kent een lange traditie die teruggaat tot de 17de eeuw. Across Japan exploreert deze unieke kruisbestuiving tussen Japanse en westerse mode aan de hand van een aantal thema’s. Markante silhouetten illusteren de eigenheid van de creaties. (meer…)

sits, katoen in bloei

maart 11 - september 10
Fries Museum,
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
kimonoachterkant

Met zijn uitzonderlijke collectie sitsen neemt het Fries  Museum je mee op een reis van India naar Hindeloopen, naar Indonesië en Japan. In een grote variatie aan kleurrijke bloempatronen op onder andere rokken en jakken. Daarnaast ontdek je de bijzondere techniek van dit ambacht, bij het zien van de verschillende stadia in het maakproces. De klederdracht toont hoe de sits gekoesterd en en bewaard werd. Een van de topstukken is een 18de-eeuwse kimono. Omdat Nederland in die tijd als enige toegang had tot Japan, kwam de ‘Japanse rok’ hier in de mode. (meer…)

Expositie: Modemuze in OBA Amsterdam

maart 17 - juli 2
OBA,
Oosterdokskade 143
Amsterdam, 1011DL
+ Google Maps
oba1

In de tentoonstelling Modemuze@OBA kunnen bezoekers en liefhebbers kennis maken met de rijkdom van mode, kostuum en accessoires die zich in Nederlandse museale collecties bevinden. Van historische kleding tot hedendaagse outfits van jonge ontwerpers, het is allemaal te zien en te bewonderen. Ook zijn er veel activiteiten rondom de expositie.  Een tentoonstelling mét een uitgebreid en divers evenementenprogramma. Voor een compleet overzicht klik hier.

(meer…)

‘William Morris, Patronen van Bloemen’ | Museum de Zwarte Tulp

maart 17 - augustus 6
Museum de Zwarte Tulp,
Grachtweg 2A,
Lisse, 2161 HN
+ Google Maps
William-Morris-Zwarte-tulp-Honeysuckle-and-Tulip-klein-295x424

Tot 6 augustus staan de bloempatronen van William Morris (1834 – 1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp. De ontwerpen van  William Morris kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, herhalende patronen en intens kleurgebruik.
William Morris (24 maart 1834 – 3 oktober 1896) is een belangrijke ontwerper van het 19de-eeuwse Engeland. Hij was een van de grondleggers van de Arts and Crafts beweging. Deze beweging, waarbij ambacht voorop stond, veranderde het Engelse interieur. De Morris & Co. behangsels en stoffen worden – ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal – nog steeds, ruim honderd jaar later, geproduceerd en wereldwijd verkocht. (meer…)

Ornamentale Patronen | Trijpweefsels van de Amsterdamse School

25 maart 2017 - 4 maart 2018
TextielMuseum,
Goirkestraat 96
Tilburg, 5046 GN
+ Google Maps
2016-019-14392-F12-2

De tentoonstelling laat een breed beeld zien van de grote verscheidenheid aan Amsterdamse School trijpkleden, gordijnstoffen, wandbespanningen en meubelbekleding uit de collectie van het TextielMuseum. Belicht wordt ook  de vele samenwerkingen met kunstenaars uit de periode van ca. 1917 tot 1935. Daarnaast komt de geschiedenis van de trijpweverijen Schellens & Marto, Léo Schellens en de Hengelosche Trijpweverij aan bod en  verschillende decoratietechnieken. Een unieke trijpwals met een dessin van Theo Nieuwenhuis, een houten drukblok met een ontwerp van Chris Lebeau en een rijke selectie aan patroontekeningen is er ook te zien.

(meer…)

april 2017

Museum IJsselstein| Eigentijds vervlochten met MIJ

april 1 - september 17
Museum IJsselstein (MIJ),
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein, 3401 DS
+ Google Maps
Teenschillers aan het werk in het 'Plantsoen', circa 1925_ Foto Collectie H_ Tersteeglr

tot en met 17 september is in Museum IJsselstein (MIJ) de tentoonstelling ‘Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand’ te zien. In de tentoonstelling staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Dit eeuwenoude ambacht van het hakken, snijden en schillen van wilgentenen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van IJsselstein. (meer…)

Gratis

TRC Galerie: Van Kaftan tot Keppeltje. Kleding en Diversiteit in het Midden-Oosten

april 3 - juni 29
TCR Leiden,
Hogewoerd 164
Leiden, 2311 HW
+ Google Maps
f3

De tentoonstelling laat de rijke kledingtradities zien van religieuze en etnische groepen uit het Midden-Oosten. Naast de Kopten en de Koerden, worden de Bedoeïenen, Palestijnen, Druzen, orthodoxe Joden, Samaritanen en Zoroastriërs belicht. Ook geeft de tentoonstelling inzicht in de fascinerende en soms dramatische geschiedenis van het Midden-Oosten.

(meer…)

“Hoed” je voor de vrouw | Museum Noordwijk

8 april 2017 - 28 februari 2018
Museum Noordwijk,
Jan Kroonsplein 2202 JC
+ Google Maps
hoedje

Museum Noordwijk  laat hoofddeksels zien die vroeger in Noordwijk werden gedragen in combinatie met recent gemaakte hoedjes en accessoires uit het museumdepot en eigentijdse weefsels van de Bollenweef.
Leden van Bollenweef zijn: Egje Duivenvoorde, Annie de Vroomen, Tinie Verpoorten, Birgit Brunner,
Els Hoogeveen, Mieke Kerkhof, Marjan Gerrits en Joke Vogel

Open: Di t/m za 11.00 tot 17.00 uur zo 14.00 tot 17.00 uur

6€

BLOEMEN BLOEIEN OP PAPIER

april 30 - oktober 8
Museum de Kantfabriek,
Americaanseweg 8,
Horst, Limburg 5961 GP
+ Google Maps
1-Kunstwedstrijd

In Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas is een bijzondere expositie te zien over 19e-eeuwse hand ingekleurde borduurpatronen met bloemen als hoofdmotief en met als titel “Bloemen bloeien op papier”.  In het middelpunt staan de hand ingekleurde borduurpatronen uit de collectie van de Familie Landwehr-Vogels. Tevens worden werkstukken van een wedstrijd, met deze borduurpatronen als uitgangspunt, getoond .Het echtpaar John Landwehr en Josephine Landwehr-Vogels uit Tiel verzamelde honderden hand ingekleurde borduurpatronen uit de  Biedermeierperiode. Op het einde van de vorige eeuw besloten zij hun collectie te schenken aan de gemeente Tiel. Daar werd de collectie ondergebracht bij het RAR (Regionaal Archief Rivierenland). (meer…)

mei 2017

het damast uit de Jouster kast

mei 1 - juni 30
museum Joure,
Geelgietersstraat 1
Joure, 8501 CA
+ Google Maps
unnamed (1)

Na bijna 10 jaar is het nu de allerlaatste keer dat in Museum Joure het damast uit de Jouster kast komt. Zorgvuldig gewassen en gestreken ligt het damasten tafelgoed te wachten om uitgevouwen te worden over de tafel. Uit haar eigen collectie toont en vertelt mevr. Tine Oosterbaan over haar mooiste exemplaren. De bezoeker kan zelf eigen damast meebrengen om te laten zien.  (meer…)

Thema’s uit de Thora van Marlene Sanders

mei 12 - augustus 26
Museum Sjoel,
Graaf Hendriksteeg 2
Elburg,  Gelderland 8081 CH
+ Google Maps
unnamed

Museum Sjoel te Elburg exposeert twintig quilts van de joodse textielkunstenares Marlene Sanders (1948). De kleurrijke, handgemaakte quilts zijn geïnspireerd op markante momenten uit het heden en verleden in de eeuwenoude joodse traditie en op diepgaande studie van de thora. Ze zijn niet bedoeld als dekens voor op het bed, maar het zijn ‘art quilts’ die de functie hebben van schilderijen aan de wand.
Het is voor het eerst dat de quilts van Marlene Sanders in Nederland worden tentoongesteld. De tentoonstelling Thema’s uit de thora wordt in Museum Sjoel Elburg aangevuld met religieuze en museale objecten die een relatie hebben tot het bestuderen van de thora.

(meer…)

RIJSWIJK TEXTIEL BIËNNALE 2017

mei 16 - september 24
Museum Rijswijk,
Herenstraat 67
Rijswijk , 2282 BR
+ Google Maps
Screen-Shot-2017-03-29-at-11.27.56

Vierentwintig internationale kunstenaars tonen beeldende kunst van textiel. Beproefde textiele technieken als weven, breien en borduren, gecombineerd met fotografie en digitale procedés worden ingezet om maatschappelijke en politieke, maar ook persoonlijke thema’s uit te dragen. Krachtige boodschappen over onder meer onderdrukking, terrorisme, ouderdom en gender worden verpakt in zacht textiel. Kunst die vragen stelt. Vragen die niet direct beantwoord hoeven worden. ‘Stof’ die tot nadenken stemt. (meer…)

Galerie De Ruimte | Anke van Gorp en Annelies Reijers

mei 26 - juli 16
Galerie de Ruimte,
Molenstraat 2
GELDROP, 5664 HV
+ Google Maps
Tweeluik-hangend-muurwerk-50x250-cm.-€320-Kopie

Vanaf 16 mei is het werk van Anke van Gorp – textielkunst en Annelies Reijers – papierkunst te zien in Galerie De Ruimte in Geldorp. Open:  vrijdag – zaterdag  14:00 tot 17:00 uur , zondag van 13.00 – 17.00 uur

(meer…)

overzichtstentoonstelling kunstnaarsduo Ravage | Museum Arnhem

mei 27 - oktober 15
Museum Arnhem,
Utrechtseweg 87
Arnhem, 6812 AA
+ Google Maps
tentoonstelling_ravage._spelenderwijs_mode_kunst_design_museum_arnhem_2017._foto_erwin_olaf

Museum Arnhem toont voor het eerst een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstenaarsduo Ravage. Na een carrière van ruim veertig jaar ziet het museum reden voor een presentatie van dit veelzijdige werk.
Acht zalen geven inzicht in hun werkwijze, waarin de veelzijdige aanpak zichtbaar en hun oneindige ‘Zin’ om te maken voelbaar wordt.  Iedere zaal biedt een eigen invalshoek – van een ruimte vol tekeningen of een overzicht van samenwerkingen tot een mode-studiezaal en een zaal ingericht als kapel waar alle zintuigen worden geprikkeld.  (meer…)

juni 2017

Galerie’t Veurhuus | Mariet Rankenberg

juni 3 - oktober 31
’t Veurhuus,
Schapendrift 10
Vledder, 8381BA
+ Google Maps
Mariet (4)

Zaterdag 3 juni is de opening van de knusse galerie ’t Veurhuus, gelegen aan de Schapendrift 10 in Vledder. Tijdens deze expositie toont textielkunstenaar Mariet Rankenberg uit Steenwijk haar: “Verhalen oproepen en doorgeven met stof”. (meer…)

Fong Leng | A Fu­si­on bet­ween Fas­hi­on and High Art

juni 4 - juli 9
Morren Galleries,
Stadhouderskade 42
Amsterdam, 1071 ZD
+ Google Maps
fong_leng_voor_eigen_ontworpen_leerschilderij._tentoonstelling_fong_leng_-_fusion_between_fashion_and_high_art_morren_galleries_amsterdam_2017

vanaf 4 juni opent FONG LENG haar solotentoonstelling in  Morren Galleries in Amsterdam, direct naast het Rijksmuseum.  Na vele jaren van uitsluitend museale tentoonstellingen, kan men voor het eerst haar creaties niet alleen kan bewonderen, maar ook aanschaffen! Naast opwindende wandkleden en veelkleurige mantels, presenteert Fong Leng exclusieve colliers en luxe kunstvoorwerpen. (meer…)

Oproep|(textiel)kunstenaars voor mini-expositie Hoofddeksels

juni 7 - september 30
Noordenveld,
Nijverheidsweg 2a
Roden, 9301 ZL
+ Google Maps
unnamed

Jolande van Luijk organiseert een mini-expositie Hoofddeksels. Hiervoor worden  kunstenaars en ontwerpers gezocht die een hoofddeksel maken uitgaande van enkele gehaakte rondjes, gemaakt door Hennie. Techniek, gebruik van materialen, afmeting en toepassingen hiervoor is geheel je vrije keus :haken, breien, quilten, borduren, naaien en vilten.
Hennies  zijn op te halen bij  Jolande van Luijk, de Pol 24 in Peize op afspraak; 0505035536 of 0652206778. (meer…)

+ Exporteer Vermelde Evenementen
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.