Over Vezel

In Vezel lees je persoonlijke textielavonturen en word je meegenomen door het enthousiasme van anderen. Kennis, kunde en ervaring wordt gedeeld. Ontdek nieuwe technieken en materialen of nieuwe toepassingen van oude technieken en materialen. Wat is er leuker dan er daarna mee aan de slag gaan. Vezel zet aan tot dromen, tot fantaseren, tot zelf proberen!

Historie

Wat ruim 30 jaar geleden begon als een nieuwsbrief over spinnen en verven is door de jaren heen uitgegroeid tot een breed en praktisch textielblad, dat nog altijd wordt uitgegeven door de Stichting Spin- & Verfkrant; een groep vrijwilligers die het belangrijk vindt dat de kennis van materialen en technieken en de ervaringen met deze kennis in de huidige tijd worden gedeeld en zo het ambacht levendig houdt.De covers van de Spin- & Verfkrant door de jaren heenVezel wordt al 35 jaargangen lang gemaakt voor en door textielliefhebbers. Het is een platform waar iedereen zijn of haar textielavonturen kan delen en dat is wat Vezel zo bijzonder maakt.

Deze website

Ook online proberen we relevant te zijn voor de textiel gemeenschap. Je kunt ons ook volgen via Facebook en Pinterest, waar we het laatste nieuws, textielactiviteiten en inspiratie delen. Zo blijf je tussen de uitgaven door op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van textiel. In de uitgebreide agenda kun je zien welke evenementen, workshops en cursussen er worden georganiseerd. Daarnaast vind je op de website rubrieken die het blad aanvullen. Dus houd ons in de gaten!

Als u zelf nieuwtjes hebt of foto’s die niet in de krant hoeven maar wel leuk zijn om te weten/zien, kunt u ze inzenden naar onze webredactie: website@vezel.org.

Anderen over Vezel

meervilt.nl: Het Nederlandse blad VEZEL behandelt een breed palet aan textielonderwerpen: breien, haken, weven, borduren, spinnen, verven en natuurlijk vilten en nog veel meer. VEZEL is een zeer leesbaar blad met een aantrekkelijke, compacte vormgeving, geheel in kleur. Er is veel aandacht voor de technische kant van de verschillende textiele werkvormen, maar de kunstzinnige kant komt ook zeker aan bod. Oude en nieuwe technieken krijgen op diepgaande wijze aandacht. Kortom, een zeer waardevolle maar betaalbare kennisbron voor de textielenthousiast die het naadje van de kous wil weten.

craftscouncil.nl: De naam zegt het al, Vezel is een inspirerend en informatief kwartaalblad over alle soorten vezels en technieken. Vezel is al meer dan 30 jaar een podium om ervaringen uit te wisselen en de kennis rondom oude technieken te bewaren. Dat ging voorheen onder de naam Spin- & Verfkrant. Een krant die samen met de Verversmarkt (nu Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie) is ontstaan vanuit het plantaardig wol verven dat eind jaren 70 een ware hype was. Ondertussen gaat het blad over veel meer dan wol verven en is de naam veranderd naar Vezel, maar de essentie is onveranderd gebleven. Technieken zoals spinnen, twijnen, haken, breien, verven, ontkleuren, vilten, knopen, plantendruk, rubberen, vlechten, papierscheppen, sieraden, hoeden en tassen maken, zijdeverwerking, shibori, batik en tie-dye worden uitvoerig beschreven vanuit persoonlijke ervaringen en ontdekkingstochten. Vezel geeft daarnaast informatie over nieuwe technieken en materialen, oude technieken in nieuwe uitvoeringen, cursussen, wedstrijden en exposities.