
Agenda › Aanstaande Evenementen
maart 2020
online expositie “Textielkunst in tijden van corona” TxP (Textiel Plus) Magazine
Op 31 maart 2020 startte TxP (Textiel Plus), magazine over textielkunst, de online expositie “Textielkunst in tijden van corona”. Uit binnen- en buitenland werden 170 werken en persoonlijke verhalen toegezonden, getuigenissen van de “eerste golf” die over Nederland en de wereld heen spoelde. Zie en lees hoe het coronavirus in het voorjaar van 2020 vele mensen aanzette om de eigen zorgen en gedachten om te zetten in werken waaruit anderen inspiratie of troost kondhttps://www.textielplus.nl/textielkunst-in-tijden-van-corona-online-expositie/en putten. Nu we midden in de “tweede golf” zitten, is deze expositie opnieuw actueel. klik hier voor de online expositie
augustus 2020
Cursus weven Zoetermeer
Weefdocent Monique Hakkennes geeft weefcursussen voor beginners en gevorderden:Beginnerscursus. Technieken op vier schachten. Zomer en Winter. De cursus bestaat uit acht lessen die eens per maand gegeven worden. Het is mogelijk om een weefgetouw te lenen. Voor meer informatie: weeflap@gmail.com, www.weeflap.nl. Zoetermeer, (meer…)
september 2020
Gedachtespinsels | Dutch Design, Tilburg
De Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf en ruimtelijk vormgever Theun Mosk creëert ze in het Textiel Museum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt. Werp een blik in een kijkdoos om tafelgoed te aanschouwen dat Van Eijk ontworpen heeft, zoom met camera’s in op schetsen van de ontwerper, en beïnvloed de belichting als je door de tentoonstelling beweegt.
(meer…)
oktober 2020
DRESS.CODE. Hasselt, België
DRESS.CODE.COLLECTIEVERHALEN ONTHULD
Modemuseum Hasselt dook voor deze expositie in het eigen, rijk gevulde archief. Aan de hand van vijf thema’s of ‘codes’ (vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen) ontleden we onze objecten en brengen we persoonlijke, vaak verborgen, verhalen rond schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl. De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent. Verder stellen we enkele recente aanwinsten voor het eerst tentoon. Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen ‘dresscode’.
(meer…)
De Katoendrukkerij terug in Amersfoort
Officiële opening van De Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort. Na enige maanden vertraging, is het nu dan zo ver! Op 24 oktober 2020 is de officiële opening van De Katoendrukkerij in de Volmolen te Amersfoort. In het kader van dit gedeelde culturele erfgoed tussen India en Nederland verricht de ambassadeur van India, zijne excellentie Venu Rajamony samen met Amersfoorts wethouder Willem-Jan Stegeman die middag de openingshandeling. (meer…)
Mieke Werners, Horst
Museum de Kantfabriek presenteert ‘HULDE’ een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van het werk van Mieke Werners. De titel ‘HULDE’ verwijst naar een van haar laatste projecten, waarbij zij een levensecht eerbetoon geeft aan ‘de hand’ als schepper en als getuigenis. Handen vertellen het verhaal over de persoon, de eigenaar van de hand. (meer…)
november 2020
Verbeeldend Weven! Leiden
Tijdens de tentoonstelling Verbeeldend Weven! kunt u kennismaken met het werk van de leden van de Nederlandse Beeldweefkring. Op de expositie in het Leids Wevershuis zult u werken tegenkomen in verschillende technieken, die allemaal teruggrijpen naar het woord beeldend. Een ander kenmerk van deze tentoonstelling is dat de weefsters zelf ontwerpen én zelf weven. (meer…)
Rode draden | Oude en nieuwe verhalen in kunst en design, Tilburg
Rode draden | Oude en nieuwe verhalen in kunst en design. Deze tentoonstelling draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. Ontdek aan de hand van persoonlijke én culturele perspectieven dat er meer dan één verhaal over onze wereld te vertellen valt.
Met werken van: Eylem Aladogan, Mercedes Azpilicueta, Christiaan Bastiaans, Walter Van Beirendonck, Célio Braga, Studio Formafantasma, Jaime Hayon, Hella Jongerius, Susanne Khalil Yusef, Kustaa Saksi, Jennifer Tee, Anna Verwey-Verschuure, Roy Villevoye, en meer.
(meer…)
IAN BERRY, Rijswijk
De Britse kunstenaar Ian Berry (1984) verovert de kunstwereld met zijn virtuoze collages die hij maakt van denim. Op het eerste gezicht lijken de werken hyperrealistische schilderijen of foto’s in blauwtonen. Van dichtbij is te zien dat de werken heel precies zijn opgebouwd uit meerdere lagen jeansstof in vele kleurschakeringen blauw. Berry heeft op alle continenten al solotentoonstellingen gehad, hij heeft een aantal jaren in Amsterdam gewoond, maar nog niet eerder is zijn werk in een Nederlands museum uitgebreid te zien geweest. Museum Rijswijk toont een royale keuze uit een aantal series die Ian Berry in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Ook komt er nieuw werk dat hij in het komend jaar zal maken. (meer…)
december 2020
Pushing the Limits: een virtuele internationale weefexpositie
Pushing the Limits: a Virtual Shaft Weaving Art Exhibition
De virtuele internationale weefexpositie ‘Pushing the Limits’ . Is van 1 december 2020 t/m 1 december 2021 online geopend. Er zijn inzendingen van zeven Nederlandse wevers: Paulien van Asperen, Corrie van Eijk, Marina L. van Dobben de Bruijn, Anneke Kersten, Ilse Philips, Theo Roden en Marian Stubenitsky. Curatoren van de expositie zijn Olivier Masson uit Frankrijk en Lala de Dios uit Spanje. Opening 1 december 2020.
januari 2021
‘Het Bussemakerhuis komt uit de Kast’ , Borne
Ter gelegenheid van het Textiel Festival Twente 2021 haalt Museum Bussemaker vanaf 20 januari 2021 alles uit de kast met de tentoonstelling ‘Het Bussemakerhuis komt uit de Kast’. Het is voor het eerst dat het museum deze kledingcollectie in zijn geheel tentoonstelt. Zo zal o.a. de collectie burgerdracht van vooraanstaande families te zien zijn. Met diversiteit aan stoffen en patronen schetst deze collectie een prachtig sfeerbeeld door de tijd heen. Er worden topstukken vanaf 1780 tot 1950 getoond. Een prachtig tijdsbeeld door de eeuwen heen. Wat kan de bezoeker zoal verwachten? Indrukwekkend is de japon van lichtblauwe gebrocheerde zijde/linnen uit ca. 1780 met een rokwijdte van maar liefst 383 cm! Bijna kamerbreed. Onder de japon werden paniers gedragen die het accent op de heupen versterkten. De japon heeft ingeweven roosjes van lichtblauwe zijde met een schering van gele zijde en blauw linnen. (meer…)
februari 2021
cursus wade maken , Amersfoort
Als het weer kan, start op 8 februari weer een cursus wade maken in de Bergkerk in Amersfoort. Er staan 6 workshops gepland op de maandagmiddag.
Meer informatie lees je op de website. Heb je belangstelling of zijn er nog vragen, bel of mail me gerust!
Tel: 0644416109 of info@atelieralewijn.n (meer…)
Black couture, beauty & styles. Utrecht
Black couture, beauty & styles.Voices of Fashion gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Op basis van jarenlang onderzoek door zwarte, witte en niet-zwarte personen van kleur, moeten we constateren dat de gevolgen van het koloniale verleden tot op de dag van vandaag doorwerken, óók in de modesystemen. Voices of Fashion neemt u mee in een weinig verteld modeverhaal, met een wervelende vormgeving verzorgd door Afaina de Jong van AFARAI. (meer…)
Haute Bordure, Leeuwarden
maart 2021
Hannelieke van de Beek, Montfort (bij Roermond)
Paper Tales, ‘s-Hertogenbosch
Ontdek de sprookjesachtige werelden van Eva Jospin. Met simpel bruin karton creëert Jospin indrukwekkende monumentale installaties. Je waant je in een wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels die een mysterieuze sfeer oproepen. Het werk van de internationaal rijzende ster is voor het eerst te zien in Nederland. (meer…)
Afra Eisma ,Leeuwarden
‘your silence will not protect you’.
Het werk van Afra Eisma bestaat uit getufte tapijten, keramiek, tekeningen, schilderijen en textiel die leiden tot stralende tactiele installaties waarin verbinding en generositeit centraal staan. In het Fries Museum heeft haar eerste museale solotentoonstelling.
Per ruimte licht ze een emotie uit die ze verbindt met de maag, het hart en de mond. Gidsen, soms in de vorm van dieren, leiden de bezoeker van de ene ruimte naar de andere. De installaties zijn een samenkomst van leven en kunst, ze verweeft levenservaringen letterlijk in haar werk. Met de tentoonstelling reflecteert ze op haar eigen kwetsbaarheid. (meer…)
april 2021
Quatre-mains – textiele kunst, Edegem (België)
Huis Hellemans toont werk van Carine Heyligen en Ann Van Dijck: Quatre-mains – textiele kunst. Carine en Ann zijn al jaren actief als textielkunstenaars. Carine heeft als geen ander oog voor compositie en kleur, waarbij ze vertrekt van eigenhandig geverfde, gebatikte of geborduurde stoffen. Ann verwerkt afgedankte materialen of gevonden vezels en stoffen. Herinneringen aan hun vorige bestaan zitten verweven in het eindresultaat. Quatre-mains staat voor de manier waarop Carine en Ann samenwerken: twee stijlen en interpretaties die samen een harmonieus geheel vormen. (meer…)
weefKWRT , Winssen
Expositie weefcollectief weefKWRT Anneke Kersten, Roos Cox, Marleen Jongen en Gera Hultink in Cultuurkerkje Winssen. Het viertal wevers van het weefcollectief weefKWRT (lees weefkwartet) laat de veelzijdigheid van het kunstweven zien door toepassing van weeftechnieken en gebruik van verschillende materialen. (meer…)
mei 2021
Rondom textielfestival, Leids Wevershuis Leiden
Net als bij voorgaande edities vinden in Het Leids Wevershuis, in de periode rondom het festival, exposities plaats in verschillende textiele disciplines. Sophia van Tongeren en Maria Hofmans, Margot van Leeuwen en Petra van den Berg, Mieke Werners, Weefgroep De Bollenstreek, Weefkring Leyds Laeken en Adinka Tellegen