Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Aanstaande Evenementen

april 2023

Hotchpotch, Middelburg

22 april 2023 - 29 september 2024

Het  Zeeuws Museum – organiseert HOTCHPOTCH, een Modetentoonstelling in samenwerking van Duran Lantink & Pennywafelhuis. Het Zeeuws Museum houdt zich al geruime tijd bezig met de vraag: Wat is anno 2023 de waarde en het toekomstperspectief van traditionele kleding? en legt deze vraag nu voor aan Duran Lantink. De  internationaal bekende modeontwerper, die erom bekend staat gedragen kleding te transformeren tot high-end catwalk looks, gaat ermee aan de slag. Via het Zeeuws Museum komt hij in contact met de deelnemers van het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt een thuisbasis voor, veelal, nieuwe Zeeuwen.

(meer…)

januari 2024

Workshops Weefstudio Leatemia, Amsterdam

9 januari - 20 september

WeefLaBelke woensdagochtend – inloop weven. Vrij weven op weefgetouwen waar je direct mee aan de slag kunt. Voor mensen met enige weefervaring.
Lazy Sunday Workshop vrij weven –  elke 1e zondagmiddag van de maand, voor beginnende weefliefhebbers!
Introductie workshop Vrij weven (Saoristijl).
Persoonlijke begeleiding en heldere uitleg over het weven. Je leert basistechnieken en kunt  direct het weven ontdekken. Dit kan  tijdens Lazy Sunday maar ook in overleg op een ander moment.
Basiscursus techniek & weven
Voor een technische les of samen met vrienden, collega’s of familie vrij weven, neem gerust contact op voor een afspraak.
Ikat workshop serie: Ontwerp | Motieven | Binden | Verven | Weven (13, 14 september, 20 september)

 info over de workshops

(meer…)

Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli, Tilburg

27 januari 2024 - 12 januari 2025

Drogen met design – Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli: Een damastpresentatie in het Textielmuseum in Tilburg toont hoe onze relatie met huishoudtextiel door de jaren heen is veranderd. Je ontdekt meer over deze geschiedenis en je duikt in het verhaal van de – in die tijd – toonaangevende ontwerper Kitty van der Mijll Dekker. Deze historie vormde een inspiratiebron voor de hedendaagse ontwerper Vera Roggli.

(meer…)

februari 2024

ONDER het GOED, Krimpen aan den IJssel

15 februari - 24 augustus

Ondergoed, meer dan slechts kleding, vertelt in deze tentoonstelling in het Streekmuseum Krimpenerwaard een intrigerend verhaal over onze geschiedenis, identiteit en ons dagelijks leven. Zorgvuldig bewaarde kledingstukken, bijzondere accessoires en oude advertenties vertellen het verhaal van het ondergoed dat onze voorouders droegen. In een tijd waarin de keuze van ondergoed niet alleen een praktische overweging is, maar ook een weerspiegeling van sociale normen en culturele verschuivingen, biedt deze tentoonstelling een uniek inzicht in de rol van onderkleding door de jaren heen. (meer…)

Jules François Crahay, Brussel

23 februari - 11 november

De naam Jules François Crahay  werd in zijn tijd beschouwd als een van de laatste genieën van de haute couture. Dankzij nieuw onderzoek kan het museum voor het eerst een tentoonstelling aan hem wijden. Een kans om deze ten onrechte vergeten couturier te (her)ontdekken. (meer…)

maart 2024

Kimsooja, Leiden

2 maart - 21 juli

Museum De Lakenhal presenteert de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. De eerste Nederlandse solotentoonstelling van internationaal bekende kunstenaar Kimsooja. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met universele thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.

(meer…)

Geisha.Traditie, Rituelen en Zijde, Borne

15 maart - 1 november

Museum Bussemakerhuis presenteert met deze tentoonstelling een zeldzaam inkijkje in de complexe en kleurrijke wereld van deze iconische Japanse vrouwen met de kimono’s uit de verzameling van Adri en Guky van Hoegee. Bijzondere aandacht wordt besteed aan  de uiterst kostbare kimono’s, die esthetisch en met precisie vervaardigd zijn en diepere verhalen vertellen over hun dragers. Elke steek en vouw in de kimono is een verhaal op zich, vaak geweven met gouddraad en met de hand geschilderd. Patronen op de kimono weerspiegelen niet alleen de seizoenen, maar kunnen ook verborgen boodschappen bevatten over de status en zelfs de aspiraties van de drager. De Obi, het rugzakje van de Geisha en Maiko  is ook weer een kunstwerk op zich, waarbij elk detail en manier van dragen een betekenis heeft. Het is deel van hun obi, de traditionele brede band die rond het middel wordt gedragen over de kimono. Op 16 april  geeft Wilma Witteman, conservator in Museum Bussemakerhuis een digitale presentatie bij de tentoonstelling. Er is gelegenheid om vragen te stellen. start: 10.30 uur Kosten € 14,90 –  inclusief entreebewijs, presentatie, rondwandeling met de conservator en koffie / thee. Aanmelden via de website

(meer…)

Reizend doorborduurwerk, Assen

30 maart - 15 september

In Assen is de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf te zien. Dit duo werkte begin 1900 op een bijzondere manier samen. Christine vertaalde de lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld van haar broer Janus naar eigen inzicht in kleurrijk kunstnaaldwerk. Gedurende deze tentoonstelling laat het museum een doek door de provincie ‘rondreizen’. Het doek wordt in de laatste maand van de tentoonstelling geëxposeerd in het museum. (meer…)

Expositie “Blauwe Handen”, Vledder

30 maart - 24 juni

In het Museum Valse Kunst is een tentoonstelling van streekdrachten te zien die u mee neemt naar het Zuidwesten van China. Hier wonen volken die niet-chinees zijn. De kleding komt uit de collectie van Ien Rappoldt, die veel naar China gereisd is en daar betoverd werd door de streekdrachten die te zien waren bij bijzondere festivals. De borduursels en patroonboeken vormen echte kunstwerken. (meer…)

april 2024

Marijke Schurink, Amersfoort

3 april - 30 juni

Voor de expositie ‘Oog blikken’ in de Katoendrukkerij in Amersfoort maakte Marijke drie nieuwe werken. Ze werkte een aantal dagen in de Katoendrukkerij. Uit de duizenden houten drukblokken koos zij een aantal motieven passend bij haar beelden. Ze experimenteert met afdrukken op verschillend materiaal. Deze combineert ze met filmfragmenten op ipads tot grote textieltableaus. Schurink verzamelt, speelt, rangschikt en toont. Haar intuïtieve werkproces, op zoek naar sfeer, combinaties in kleur en materiaal geeft het werk een authentieke en spontane kwaliteit. Marijke Schurink creëert onconventionele wand
tableau’s waar digitaal beeld en textiele materialen harmonieus samenkomen. Ze worden herschikt tot verstilde schoonheid, die je dwingt opnieuw te kijken. Naast deze drie nieuwe werken, toont ze enkele eerdere werken. (meer…)

SARI/STATEMENT, Amsterdam

12 april - 17 oktober

SARI/STATEMENT  toont de sari als één van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. In deze mode-expositie zie je hoe ontwerpers, dragers en makers op hun eigen manier betekenis geven aan, en een statement maken met de sari: als mode, als zelfexpressie of verzetsdaad en op nog vele andere manieren. Geweven van zijde, van staal of van versleten denim. Geknoopt, geplooid of ingesnoerd. Gedragen uit protest, om iets te vieren of gewoon, op weg naar het werk. De statement sari is de sari die radicaal is vernieuwd voor de wereld van nu. (meer…)

Makers on materials, Tilburg

20 april - 3 november

Van de Flevopolder tot aan Benin! Tentoonstelling Makers on materials in het Textielmuseum Tilburg zoomt in op zes natuurlijke materialen. Met werk van o.a. Christien Meindertsma en Thierry Oussou. Wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde, alle staan ze centraal tijdens de groepstentoonstelling Makers on materials. Zeven hedendaagse makers nemen je mee in hun zoektocht naar de kern van een natuurlijk materiaal middels de steeds vaker en wereldwijd gestelde vraag: waar komt het materiaal vandaan? Hoe wordt het materiaal verwerkt, maar ook: hoe kan het anders? Je ontdekt het tijdens Makers on materials, de tentoonstelling waar passie voor materialen centraal staat. (meer…)

mei 2024

Meta Heemskerk, Baarle Nassau

5 mei - 30 juni
In High Five Art gallerie  is de expositie  “Collithografie” van  Meta Heemskerk te zien.
Kunstenares Meta Heemskerk is een bevlogen artiest. Door experiment en de toepassing van nieuwe materialen ontstaan kunstwerken op het snijvlak van textiele- en grafische kunst. Om dit bijzondere werk een plaats te geven in haar oeuvre heeft Meta Heemskerk de term “Collithografie” bedacht. Hiermee benadrukt zij de eigenheid van deze werken.

(meer…)

Ana Lupas, Amsterdam

9 mei - 15 september

Ana Lupas — On This Side of the River Elbe is het eerste uitgebreide overzicht van het oeuvre van Ana Lupas in Nederland en wordt, getoond in het Stedelijk museum Amsterdam. Lupas veelzijdige oeuvre omvat textielwerken, sculpturen, installaties en acties. Haar werk sluit aan bij neo-avant-garde stromingen zoals land art, post-minimalisme en Arte Povera. Ze haalde haar inspiratie oa uit de folklore en eeuwenoude lokale praktijken, waar ze al van jongs af aan mee in aanraking was gekomen. Ze maakt doelbewust gebruik van materialen die destijds niet met kunst werden geassocieerd, zoals wol, katoen, hennep en vlas. Hiermee daagde ze niet alleen de artistieke normen uit, maar gebruikte ze ‘arme’ materialen ook uit pure noodzaak; er was niet veel anders te krijgen. (meer…)

SOLO-EXPOSITIE ISA ROELINK, Amsterdam

18 mei - 30 juni

SBK Kunstuitleen & Galerie in Amsterdam toont werk van Isa Roelink. Isa brengt haar eigen wereld en de fictieve wereld samen. De textiele creaties dienen als een visuele brug tussen de verhalen van het verleden en het heden, waarmee ze aantoont dat de relevantie van oude verhalen de tand des tijds doorstaan. Mythen, sagen en vertellingen vormen voor Isa een eindeloze bron van inspiratie. De textielwerken belichamen daarom een dieper begrip van de gedeelde menselijke ervaring, waarmee ze de tijdloze aard van onze verhalen belichamen. (meer…)

Blomsterstuga Reis naar Estland 2024

22 mei - 14 september

Blomsterstuga organiseert al sinds 2008 textiel- en cultuurreizen naar Scandinavië en de Baltische staten. We reizen vaak per touringcar vanuit Nederland en soms in combinatie met een vliegreis, als de afstand te groot is, bijvoorbeeld naar Estland of Finland. De groepsgrootte is maximaal 25 deelnemers en de reizen gaan door vanaf 16 personen. We bezoeken op onze reizen musea, locale handwerkers, kunstenaars en bedrijven gerelateerd aan textiel en cultuur.
Data 2024: 22 mei – 1 juni, 5-15 juni,  4-14 september
(meer…)

Tapijt van Deurne opnieuw te zien!!!

25 mei - 20 oktober

Nadat het Tapijt van Deurne in 2021 en 2022 te zien is geweest in het kader van 1300 jaar Deurne komt
dit ruim 18 meter lange Tapijt deze zomer terug in de sint Willibrorduskerk in Deurne. Velen hebben het Tapijt al bezocht en waren onder de indruk van de 40 afbeeldingen die keerpunten in de geschiedenis van Deurne weergaven; anderen kwamen vooral voor het borduurwerk: hoe is het in zijn werk gegaan om tot een dergelijk werkstuk te komen. (meer…)

juni 2024

M&OTHERS, Hasselt

14 juni 2024 - 15 januari 2025

MODE EN MOEDERSCHAP: In deze expositie staan Moederfiguren in al hun gedaanten staan centraal. De expo belicht zowel verwantschap als gekozen families, mentoring, artistieke affiliatie en andere vormen van het moederen. Van ouderschap als katalysator voor creatieve energie van ontwerpers tot moeders als hun inspiratiebron: M&Others in de modewereld zijn terug van … nooit weggeweest! (meer…)

STITCH! Amsterdam

15 juni - 31 augustus

Met deze tentoonstelling toont ontwerper Meta Struycken de beeldende kracht van eenvoudige handwerktechnieken die eeuwenlang werden toegepast om kleding te herstellen en te hergebruiken. STITCH! is een installatie van 75 kledingobjecten in miniformaat die allemaal bewerkt zijn met traditionele handwerktechnieken als quilten, appliqueren, vervilten, borduren, stikken en stoppen. In een wereld waarin de klimaatschade door Fast Fashion ongekend is, vormen ze een pleidooi voor aandacht, duurzaamheid en vakmanschap. Struycken neemt ons mee in een urgente zoektocht naar hoe we – net als vroeger – onze kleren kunnen koesteren, in plaats van ze na een paar keer dragen liefdeloos af te danken. ‘ (meer…)

De Papier Biënnale 2024, Rijswijk

23 juni - 17 november

De Papier Biënnale 2024 heeft als thema: Animal Farm. All animals are equal but some are more equal than others, vrij naar het gelijknamige boek van George Orwell dat verscheen in 1945.  Het is een actueel onderwerp dat zowel kan gaan over de condition humain van dieren als van mensen.
(meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.