Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Aanstaande Evenementen

april 2023

Seeds of Memory, Leeuwarden

15 april 2023 - 24 maart 2024

Het Fries Museum is de nieuwe hedendaagse kunsttentoonstelling Seeds of Memory te zien. Op zaterdag 15 april wordt deze tentoonstelling gezamenlijk met de solo van Katja Novitskova (Estland, 1984) feestelijk geopend met een uitgebreid programma. Met o.a. een masterclass van Mercedes Azpilicueta.en Darya Golova. Publiek is welkom en entree is deze dag gratis. Aanmelden kan via de ticketpagina op de website van het museum (www.friesmuseum.nl). (meer…)

Hotchpotch, Middelburg

22 april 2023 - 29 september 2024

Het  Zeeuws Museum – organiseert HOTCHPOTCH, een Modetentoonstelling in samenwerking van Duran Lantink & Pennywafelhuis. Het Zeeuws Museum houdt zich al geruime tijd bezig met de vraag: Wat is anno 2023 de waarde en het toekomstperspectief van traditionele kleding? en legt deze vraag nu voor aan Duran Lantink. De  internationaal bekende modeontwerper, die erom bekend staat gedragen kleding te transformeren tot high-end catwalk looks, gaat ermee aan de slag. Via het Zeeuws Museum komt hij in contact met de deelnemers van het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt een thuisbasis voor, veelal, nieuwe Zeeuwen.

(meer…)

juni 2023

‘Epos van de Geest’, Haarlem

22 juni 2023 - 23 juni 2024

Het Museum van de Geest presenteert de tentoonstelling ‘Epos van de Geest’: op het kruispunt van zorg en geest.  Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde Laurence Aëgerter het monumentale wandkleed Epic of the Mind. Dit indrukwekkende werk, van maar liefst 38,5 meter breed en 3 meter hoog, is een eerbetoon aan de wonderbaarlijke menselijke geest met zijn rijkdom aan verbeeldingen en zijn kwetsbaarheid. Documenten en objecten uit de historische collectie van het Museum van de Geest spelen een grote rol. (meer…)

juli 2023

Makersgeheimen #3 – voor de hele familie , Tilburg

1 juli 2023 - 26 mei 2024

De doe-tentoonstelling ‘Makersgeheimen #3’  in hetTextielMuseum in Tilburg is speciaal gemaakt voor families. De expo neemt jong en oud mee in de creatieve zoektocht van kunstenaars en ontwerpers die van over de hele wereld naar het TextielLab van het museum komen om hun meest wonderbaarlijke ideeën te vertalen naar textiel. Ontdek spelenderwijs hoe het is om een kunstenaar te zijn en wat je allemaal kunt maken met een paar garens. (meer…)

oktober 2023

Is it alive? Tilburg

14 oktober 2023 - 24 april 2024

Met de tentoonstelling ‘Is it alive?’ toont TextielMuseum levendige toekomst textiel en technologie met wereldprimeur van DRIFT en co-creatie van Iris van Herpen en Philip Beesley/LASG. Het trilt, zindert, ritselt, knispert, ademt en zwaait heen en weer in deze belevingstentoonstelling. ‘Is it alive?’ toont ruimtelijke textiele installaties die die dankzij technologie tot leven komen. Ze zijn ontstaan uit een fascinatie voor natuurlijke processen, want hoe komt iets tot leven? En wanneer ervaren we iets als ‘levend’?

(meer…)

november 2023

Workshop: Momoko Natuuratelier, Drenthe en Utrecht

1 november 2023 - 1 oktober 2024

In Momoko Natuuratelier worden zowel in Drenthe als in Utrecht tal van kleurrijke workshops gegeven waarbij je samenwerkt met de prachtige natuur die ons omringt. Je gaat aan de slag met planten, bloemen en ander botanisch materiaal om zelf kleurstoffen van te maken. Je gaat plukken uit de vrije natuur en verfplantentuin om er in alle rust mee te experimenteren en verrassende, verborgen kleuren te ontdekken. Behalve met wol werken we met andere textielsoorten en diverse voorbehandelingsmethoden met prachtige resultaten.  (meer…)

Craft! Now, Apeldoorn

19 november 2023 - 14 april 2024

De tentoonstelling Craft! Now in CODA Museum gaat over kunst en handwerk. In een wereld waarin kunstmatige intelligentie, online interactie en digitaal ontwerpen een steeds grotere rol krijgt, lijkt het belang van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen. Ook het doorgeven van kennis is minder vanzelfsprekend en traditionele ambachten dreigen soms zelfs verloren te gaan. Maar het plezier van zelf maken en het verlangen naar de traagheid van het maakproces zijn niet weg. Sterker nog, een aantal beeldend kunstenaars grijpt steeds meer terug op klassieke ambachten. Resultaat zijn indrukwekkende, kleurrijke en prikkelende kunstwerken die verrassen en inspireren.

(meer…)

2 SPRAAK – Afrika ontdekken in textiel, Veendam

26 november 2023 - 20 mei 2024

Het Veenkoloniaal museum zet in samenwerking met Odilia Anyachi Okonga  het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. Want wat is Afrika? Afrika is een immens groot continent met zeer diverse culturen en mode, een continent waar weinigen echt iets van weten. Evenzogoed als Europa wordt Afrika overspoelt door goedkoop textiel. Toch zijn er ook mooie ‘Made in Africa’ stoffen te krijgen. Stoffen die vaak symbolisch een verhaal vertellen en meestal van natuurlijke stoffen zijn gemaakt. Zo kan men van de Oegandese schorsdoek, zeker moderne blazers en hoeden maken. Maar er is zoveel meer te ontdekken!

(meer…)

december 2023

Farming Textiles, Museum Kranenburgh

26 december 2023 - 7 april 2024

Met haar presentatie Farming Textiles in Museum Kranenburgh toont Diana Scherer haar kunst voor het eerst in een grote, museale solopresentatie met hierin veel nieuw werk. De door haar gecreëerde wortelstelsels presenteert ze als textiel, of als levende sculpturen die je het groeiproces van de wortels laten volgen. (meer…)

januari 2024

Workshops Weefstudio Leatemia, Amsterdam

9 januari - 1 juli

WeefLaBelke woensdagochtend – inloop weven. Vrij weven op weefgetouwen waar je direct mee aan de slag kunt. Voor mensen met enige weefervaring.
Masterclass Vrij weven (Saori-stijl) –   9 februari | 15 &16 maart. Ontdek de prachtige Japanse Saori-weeftechniek en maak je eigen unieke weefwerk. Voor beginners en ervaren wevers, aangezien er geen vaste regels zijn in deze techniek.
Lazy Sunday Workshop vrij weven –   3 maart. elke 1e zondagmiddag van de maand, voor beginnende weefliefhebbers!
Introductie workshop Vrij weven (Saoristijl).
Persoonlijke begeleiding en heldere uitleg over het weven. Je leert basistechnieken en kunt  direct het weven ontdekken. Dit kan  tijdens Lazy Sunday maar ook in overleg op een ander moment.
Basiscursus techniek & weven 22 & 23 maart.
Voor een technische les of samen met vrienden, collega’s of familie vrij weven, neem gerust contact op voor een afspraak.
ikat workshop driedaagse: 19 april, 24 mei en 28 juni.

 

 info over de workshops

(meer…)

SPIRIT + MATTER = ESSENCE, Simpelveld

20 januari - 24 maart

SPIRIT + MATTER = ESSENCE, toont het maakproces van De Nieuwe Tempel van Ellis Schoonhoven. In de kapel van Museum de Schat van Simpelveld is iedereen uitgenodigd  om ter plekke mee te werken aan het maken van een monumentale textiele sculptuur waarin eeuwenoude symbolen uit allerlei culturen en wijsheid tradities zijn verwerkt. Tijdens de tentoonstelling is er gelegenheid om mee te borduren. Zo ontstaat er opnieuw een borduur- en naaiatelier in het voormalige klooster en krijgt De Nieuwe Tempel steeds meer vorm.

(meer…)

TO THE EDGE OF YOUR WORLD, Rijswijk

21 januari - 7 april

Anita Groener, winnaar Publieksprijs Papier Biënnale 2022 Transition. Daarom keert ze nu terug in Museum Rijswijk met een solotentoonstelling. To the Edge of Your World bevraagt wat het betekent om vandaag de dag mens te zijn. In de intieme werken transformeren nauwgezet afgedankte materialen zoals takjes, touw en karton tot delicate sculpturen. Het zijn metaforen voor de onderlinge verbondenheid tussen wereldgebeurtenissen en individuele ervaringen. Thema’s als migratie, herinnering, tijd en plaats staan centraal in het werk van Groener sinds haar eigen migratie. (meer…)

D(R)AAD, Haarlem

27 januari - 28 april

In het Verweymuseum in Haarlem is de tentoonstelling D(R)AAD te zien, die de kracht van borduren belicht als een vorm van verzet en genezing van trauma’s. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een nieuwe reeks van drie hedendaagse kunsttentoonstellingen genaamd Laat Los en Koester. D(R)AAD verbindt verleden en heden door historische borduurwerken te combineren met hedendaagse kunstwerken. Daarnaast wordt in D(R)AAD aandacht besteed aan sociaal-maatschappelijke borduurinitiatieven die borduren gebruiken als een sociaal bindmiddel of als een middel om trauma’s, zowel individueel als collectief, te verwerken. (meer…)

Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli, Tilburg

27 januari 2024 - 12 januari 2025

Drogen met design – Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli: Een damastpresentatie in het Textielmuseum in Tilburg toont hoe onze relatie met huishoudtextiel door de jaren heen is veranderd. Je ontdekt meer over deze geschiedenis en je duikt in het verhaal van de – in die tijd – toonaangevende ontwerper Kitty van der Mijll Dekker. Deze historie vormde een inspiratiebron voor de hedendaagse ontwerper Vera Roggli.

(meer…)

februari 2024

What Goes Around Comes Around, Amsterdam

2 februari - 5 juni

Het Fashion for Good Museum nodigt je uit om de  tentoonstelling te komen bezoeken en te leren van concrete voorbeelden, om de huidige stand van zaken in de mode-industrie te begrijpen, de tools te verwerven om individuele of collectieve actie te ondernemen, en je te laten inspireren door de circulaire mode die vandaag de dag beschikbaar is. Ontwerpen voor circulariteit betekent dat we moeten ontwerpen zonder afval of vervuiling te creëren, omdat alle materialen voortdurend worden hergebruikt in plaats van
weggegooid. 
(meer…)

ONDER het GOED, Krimpen aan den IJssel

15 februari - 24 augustus

Ondergoed, meer dan slechts kleding, vertelt in deze tentoonstelling in het Streekmuseum Krimpenerwaard een intrigerend verhaal over onze geschiedenis, identiteit en ons dagelijks leven. Zorgvuldig bewaarde kledingstukken, bijzondere accessoires en oude advertenties vertellen het verhaal van het ondergoed dat onze voorouders droegen. In een tijd waarin de keuze van ondergoed niet alleen een praktische overweging is, maar ook een weerspiegeling van sociale normen en culturele verschuivingen, biedt deze tentoonstelling een uniek inzicht in de rol van onderkleding door de jaren heen. (meer…)

Jules François Crahay, Brussel

23 februari - 11 november

De naam Jules François Crahay  werd in zijn tijd beschouwd als een van de laatste genieën van de haute couture. Dankzij nieuw onderzoek kan het museum voor het eerst een tentoonstelling aan hem wijden. Een kans om deze ten onrechte vergeten couturier te (her)ontdekken. (meer…)

maart 2024

Geometrisch verweven, Leiden

2 maart - 28 april

Museum het Leids Wevershuis, exposeert  ‘Geometrisch verweven, met een speels randje’
weefwerk van Paulien van Asperen en Anneke Kersten,
(meer…)

Kimsooja, Leiden

2 maart - 21 juli

Museum De Lakenhal presenteert de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. De eerste Nederlandse solotentoonstelling van internationaal bekende kunstenaar Kimsooja. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met universele thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.

(meer…)

Sending Thoughts and Prayers, Weert

2 maart - 14 april

Sending Thoughts and Prayers is de tweede solotentoonstelling van kunstenaar Joyce Overheul (Den Bosch, 1989) . Haar werk gaat over ongelijkheid, seksisme, machtsverhoudingen en de positie van de vrouw. Actuele thema’s die aansluiten bij de vaste collectiepresentatie. In Sending Thoughts and Prayers zijn onder andere wandkleden, knuffelobjecten, vaandels en installaties te zien. De vrolijke kleuren en zachte materialen in het werk vormen een scherp contrast met haar politieke boodschap.
(meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.