Laden Evenementen

Aanstaande Evenementen

Evenementen Zoeken en weergeven navigatie

Agenda › Aanstaande Evenementen

november 2021

RE_USED RE_SATIN, Middelburg

26 november 2021 - 12 september 2022

RE_USED RE_SATIN.  In een breed samenwerkingsverband met een indrukwekkend aantal wetenschappers, textiel- en modeontwerpers zoals Remi Veldhoven en Sjaak Hullekes, onderzoekt het Zeeuws Museum de herkomst én toekomst van 18de- en 19de- eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Het textiel is vol toewijding in Norwich (GB) geweven en daarna door, onder meer, de Zeeuwse man met liefde gedragen. De research naar stalenboeken, origineel textiel en kleuranalyses van garens is een ‘work in progress’, dat leidt tot een nieuw hedendaags textielontwerp én een tentoonstelling. (meer…)

februari 2022

Ge­hei­men van de kle­der­dracht, SPAKENBURG

1 februari - 3 juli

In Museum Spakenburg is een fototentoonstelling te zien over de laatste generatie vrouwen in de klederdracht van Bunschoten-Spakenburg. De foto’s zijn gemaakt door Jeffrey van den Dikkenberg (1998). Hij geeft met zijn werk een  uniek beeld van alles wat erbij komt kijken om de dracht te maken, dragen en onderhouden. (meer…)

april 2022

Expositie “CREATIEF”, te Tolbert

2 april - 12 juni

In de Cazemier boerderij te Tolbert, tonen Vrouwen van Nu, afdeling Tolbert. (Gr.)  hun werk. Als thema hebben ze gekozen voor  “CREATIEF”. De expositie bestaat uit -diverse kleurrijke quilts (categorie A) -bijzondere handwerken in meerdere technieken -fijn kantkloswerk.
(meer…)

‘Langs Geborduurde Wegen’ Horst

3 april - 26 september

Museum de Kantfabriek toont in deze expositie traditionele streekdrachten uit Zuidwest-China. De titel van de expositie, Langs Geborduurde Wegen, verwijst naar een oude Miao legende over migratie uit een ver verleden. De vele volken raakten verspreid over het zuidwesten van China en verbeelden de verhalen en legenden van hun geschiedenis in de borduurkunst op hun kleding. De expositie laat verschillende regio’s van de provincie Guizhou zien met haar specifieke streekdrachten en tradities.
(meer…)

Modebeeld 1930-1950, Borne

3 april - 13 oktober

TOEN MODIEUZE VROUWEN NOG DAMES WAREN In het Museum Bussemakerhuis is de tentoonstelling Modebeeld 1930-1950 te zien. Mode is zoveel meer dan kleding. Birthe Weijkamp, de samensteller van de tentoonstelling, is mode- en kunsthistorica, een kenner met een passie voor mode met een vleugje vintage. En meer dan dat. Als ‘vintage’ ervaringsdeskundige draagt Birthe kleding uit de jaren ’30 tot ’50. Wat begon als een zoektocht naar een kostuum voor een feestje groeide uit tot een ware lifestyle. Met Wallis Simpson, de hertogin van Windsor als haar stijlicoon. Foto’s van haar outfits; gebloemde zomerjurken, felgekleurde hoedjes en blonde krullen – waarvoor ze elke nacht met krulspelden slaapt – leverde haar ruim 10.000 instagramvolgers op. (meer…)

Kleurstof, Tilburg

9 april - 23 oktober

Textiel omringt ons overal en is altijd geverfd. De expositie ‘Kleurstof’ gaat in op de oorsprong en verhalen achter de kleurstoffen in ons textiel. Aan de hand van mode-, kunst-, en designobjecten, en nieuwe werken van kunstenaars en vormgevers als Claudy Jongstra, Antonio Guzman, Nienke Hoogvliet en Aboubakar Fofana, presenteert het TextielMuseum een tentoonstelling over kleurstoffen in textiel. Bezoekers ervaren de schoonheid en dilemma’s van gekleurd textiel en kunnen ook zelf aan de gang met natuurlijke verfbronnen. (meer…)

zeven x weven, Amersfoort

13 april - 11 juli

In De Katoendrukkerij in Amersfoort . wordt een groepsexpositie van zeven eigentijdse handwevers getoond “van techniek naar verbeelding’ . De verbeelding staat voorop, ambachtelijk werken is het het verbindend element, maar met ieder een eigen stijl en aanpak. Weven is voor deze handwevers een middel om uitdrukking te geven aan hun verhalen.
(meer…)

AFRA’S EILAND, Leiden

30 april - 13 juni
Simone Maria Ten Bosch is de samensteller van deze expositie. Voor haar scheppingen gaat ze uit van de onbegrensde hoeveelheid weefwerken van Afra Maria de Wit. Ook kunt u met haar geheel eigen scheppingen kennismaken. Autonoom kunstenaar Simone (ver)toont (een deel van) haar bijzondere Wereldwijde Rokken, elk met een eigen verhaal. ‘WereldwijdeRok borduurt voort op een geweven leven’ door Simone Marie Ten Bosch en Afra Maria de Wit
Tijdens de museumnacht op 28 mei zullen tussen 20.00 en 23.00 uur
3 rokken in levenden lijve worden getoond en het straatbeeld voor het wevershuis (en omgeving) opvrolijken

(meer…)

‘Art in the Kitchen’, Leiden

30 april - 13 juni
 ‘Art in the Kitchen’ waarin Marien Metz en Henriette Höppener hun (werk) boek van geweven pannenlappen presenteren, waarbij natuurlijk naast de werkbeschrijvingen vele exemplaren te zien zullen zijn.
(meer…)

mei 2022

‘Nationale Feestrok’, Leeuwarden

2 mei - 2 juli

Veel vrouwen vierden de bevrijding met een zelfgemaakte ‘bevrijdingsrok’, gemaakt van in de oorlog bewaarde lapjes stof en versierd met geborduurde herinneringen. Deze ‘Nationale Feestrok’, een uitvinding van de Amsterdamse verzetsvrouw Mies Boissevain-Van Lennep, werd een symbool voor de naoorlogse eenheidsgedachte, collectieve (rouw)verwerking en vrouwenemancipatie. In het kader van Bevrijdingsdag 2022 gaat het Fries Verzetsmuseum op zoek naar de nog overgebleven bevrijdingsrokken in Friesland. Van de rokken en de verhalen achter de rokken wordt een presentatie gemaakt in de hal van het Fries Museum. Deze is vanaf mei gratis toegankelijk voor publiek. (meer…)

Grensloos Kunst Verkennen, Wijk, IJhorst en Reestdal.

12 mei - 30 mei

Van donderdag 12 tot en met zondag 29 mei is er op verrassende binnen- en buitenlocaties kunst te zien in de dorpen de Wijk (Dr.) en IJhorst (Ov.) en het tussenliggende Reestdal.  Grensloos Kunst Verkennen is een wandel- en/of fietsroute waar een grote diversiteit aan disciplines te zien is van ruim twintig kunstenaars: beeldend werk, kunstwerken in het landschap én werken met textiel.
Daphne van den Berg toont tijdens deze route haar werk. ‘Solastalgie’ (meer…)

Kitty Korver, De Bilt

21 mei - 23 mei

Kitty Korver exposeert tijdens Kunstroute kunstkring Beekk in De Bilt.
Zaterdag 21 Mei en Zondag 22 Mei (meer…)

Feest van de Geest, Dwingeloo

26 mei - 6 juni

Tijdens het Feest van de Geest, valt er in tal van monumentale kerkgebouwen weer beeldende kunst te bekijken, ook textielwerk. Mariet Rankenberg exposeert werk in de Brug-Eskerk in Dwingeloo. (meer…)

VeelZijde-g Collectief, Woerden

27 mei - 5 juni

Het  VeelZijde-g Collectief is in de jaren 80 door Iny Hummelink opgericht. Al vele jaren werkt deze  landelijke Textielgroep  met zo’n 20 tot 30 vrouwen in allerlei vormen met textiel. Dit jaar is het thema Hergebruik van textiel aan de orde. Vorig jaar werkten ze met het thema Vogels en met beide thema’s exposeren zij 2 weekenden (eind mei, begin juni) in Galerie Van Slagmaat in Woerden. (meer…)

expositie100% wol, Leeuwarden

27 mei - 1 november

In het Fries Landbouw Museum te Leeuwarden wordt de Pleed wol-expo gehouden. Je ziet er de geschiedenis van de Nederlandse wol, de prachtige wollen voorwerpen uit verschillende textielcollecties, alles over het wolambacht, maar vooral ook de prachtige toekomst van wol. Er is aandacht voor Nederlandse designers en de vele nieuwe toepassingen van dit waardevol materiaal. (meer…)

Kommen van vilt en keramiek, Winterswijk

28 mei - 5 juni

Kommen van vilt en keramiek. 2 daagse workshop verdeeld over twee weekenden.
Els Bottema (keramist) en Miriam Verbeek (textielkunstenaar) geven een 2 daagse workshop met keramiek en vilten.
(meer…)

juni 2022

DE CONSERVATOR VERTELT, BORNE

1 juni

DE CONSERVATOR VERTELT, BORNE. Op deze dag geeft Wilma Witteman, conservator in Museum Bussemakerhuis een digitale presentatie over de tentoonstelling “MODEBEELD 1930 – 1950, toen modieuze vrouwen nog dames waren”. Daarna wandelt u samen met haar door de tentoonstelling en is er volop gelegenheid om vragen te stellen. (meer…)

Kunstoer Winterswijk

4 juni - 7 juni

Els Bottema en Miriam Verbeek exposeren in het Keunenhuis in Winterswijk
tijdens Kunstoer Winterswijk. Kale bomen en verlaten bossen zijn een terugkerend thema in het werk van
Miriam Verbeek. De laatste jaren worden de werken gekenmerkt door vaak felle kleuren waarbij invloed van het impressionisme zichtbaar is. Haar uitdaging in deze werken is om als een schilder te werk te gaan. Ze kaard de kleuren wol en verwerkt dit met een door haar zelf ontwikkelde techniek in haar werk.
Els Bottema maakt doosobjecten geïnspireerd op architectuur. Deze worden
gedecoreerd met lijnen en insnijdingen.

(meer…)

textielfestival, weerribben

10 juni - 13 juni

4e editie Textiel Festival Weerribben. Op 10, 11 en 12 juni is Nationaal Park Weerribben-Wieden weer hét textiele hart van Overijssel. Textiel Festival Weerribben wil zoveel mogelijk mensen (jong en oud) laten kennis maken met de wondere wereld van textiel en de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bekijk in 3 dagen alles wat (on)bekende textielkunstenaars hebben gecreëerd rondom het thema van het festival “POP-UP!”, op verschillende locaties in en rond Nationaal Park Weerribben-Wieden. (meer…)

Diabetes Fonds, Hoevelaken.

16 juni - 19 juni

”Hand-werk van hand tot hand op het platteland”  Met een steeds groter groeiende groep enthousiaste vrijwillige medewerkers hopen wij dit jaar het 14e Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds te mogen organiseren. (meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.