Laden Evenementen

Aankomende Evenementen

Evenementen Search and Views Navigation

Agenda › Aankomende Evenementen

november 2017

Jong gekleed, oud gedaan – (reizende tentoonstelling langs Zuiderzee)

4 november 2017 - 21 juli 2019

In deze reis langs de Zuiderzee worden verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden en werkten getoond. Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Elk gebied had zijn eigen kledingvormen en ongeschreven regels waaraan iedereen zich hield. In sommige plaatsen werden baby’s stevig ingebakerd, knipte men het haar af van meisjes als zij de huwbare leeftijd bereikten en werd een zwarte huik gedragen tijdens de rouw.

(meer…)

februari 2018

Watersnoodmuseum | De Verdronkenen van Miep van Riessen

1 februari 2018 - 30 december 2019

De Verdronkenen van Miep van Riessen in het Watersnoodmuseum Ouwerkerk. In ‘De Verdronkenen’ zijn alle 1836 namen van de slachtoffers van de Watersnoodramp  van 1953 geborduurd. Het werk bestaat uit vijf panelen – samen 1,34 bij 2,36 meter. De kunstenares heeft er vijf jaar over gedaan om steekje voor steekje alle slachtoffers een plaats op haar monument te geven. (meer…)

Das Leben am Haverkamp | Het Zeeuws Museum

17 februari 2018 - 5 mei 2019

Het Zeeuws Museum is een  samenwerking aangegaan met modeontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp voor een complete herinrichting van de modezalen. De nieuwe inrichting richt zich op waarnemen en doorgeven van verhalen en kennis over mensen en dingen die voorbij zijn. Voorwerpen die een nieuwe, jonge generatie niet herkent. Objecten die tot de verbeelding spreken en kennis die in de loop van de jaren is opgetekend of mond op mond is doorgegeven. Daardoor is deze ingekleurd en (anders) geïnterpreteerd. (meer…)

mei 2018

“Dutch design ” Kanten uit de 20ste eeuw | Leeuwarden

18 mei 2018 - 30 april 2019

In de tentoonstelling staat kant centraal, gekoppeld aan kunst en design. Te zien is de invloed van de Art Nouveau op kant( 1890 -1910), Art Deco kanten ( 1910 – 1940) :  “een Nieuwe Hollandse kant ”, de kanten van Mw. de Jager-Meezenbroek. Zij heeft als eerste de meetkundige principes, die door de architect H.P. Berlage werden toegepast in de bouwstijl, in haar kantwerken toegepast. Kant geïnspireerd op ontwerpen van Escher en Mondriaan, en hedendaags kant geïnspireerd op kant uit de 17de, 18de en 19de eeuw. (meer…)

juni 2018

borduurwerk De Flevowand | Lelystad

17 juni 2018 - 17 juni 2019

De Flevowand is een geborduurd wandkleed waarop de geschiedenis van het Zuiderzeegebied verteld wordt, van de ijstijd tot het heden. Geïnspireerd op het beroemde tapijt van Bayeux,  dit meer dan 68 meter lange wandkleed van  wel duizend jaar oud, toont het verhaal over de slag bij Hastings door Willem de Veroveraar in 1066. De beoogde lengte van de Flevowand is 60 meter. (meer…)

september 2018

Chintz: Global Textile | Rijksmuseum Amsterdam Special Collections

3 september 2018 - 21 juli 2019

Het Rijksmuseum toont in dertig objecten de ontwikkeling van Chintz en hoe Chintz de mode in de 17de en 18de eeuw beïnvloedde. In de 17de eeuw veroorzaakte Chintz (ook wel bekend als sits) een ware revolutie in de wereldmode. De uit India afkomstige katoenen stof met kleurrijke botanische motieven werd niet alleen gebruikt voor kleding. Hele kamers werden er mee ‘aangekleed’. Ook nu vindt de revolutie navolging. Modehuizen als Mulberry en Gucci hebben zich voor de najaarscollectie 2018 rijkelijk laten inspireren door de kleurrijke motieven. (meer…)

Cul­tu­ral Th­reads | Textielmuseum Tilburg

4 september 2018 - 12 mei 2019

Textielmuseum presenteert “Cultural Threads”. Hedendaagse kunstenaars  als van Eylem Aladogan, Célio Braga, Hana Miletić, Otobong Nkanga, Mary Sibande, Fiona Tan, Jennifer Tee, Aiko Tezuka en Vincent Vulsma.  Ze verbeelden met textiel hun ideeen over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Ze verbinden textiel aan hun zoektocht naar afkomst, dentiteit in een steeds verder globariserende wereld. Geschiedenis wordt ontrafeld en nieuw toekomstperspektieven worden geschetst. De tentoonstelling geeft inzicht in het onderzoek- en maakproces van de kunstenaars door films, schetsen, stalen en inspiratiebronnen te tonen. (meer…)

Qi en de draak in het DOE MUSEUM in Veendam

22 september 2018 - 12 mei 2019

Qi en de draak in het DOE MUSEUM in Veendam. Een grote expositie met een 10 meter lange Chinese draak waarin Agnes Spruit een eigen interpretatie heeft gevilt van ‘Qi’ – (Positieve levensenergie) en geluk. De draak staat daarvoor symbool.Daarnaast zijn nog 10 andere kleinere ruimtes ingevuld met viltwerken rondom dit thema. (meer…)

Cool Japan | Amsterdam

28 september 2018 - 11 mei 2019

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur.

Na het succes van Cool Japan in Museum Volkenkunde in Leiden, is de tentoonstelling vanaf 28 september te zien in het Tropenmuseum. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hyperactueel met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Cool Japan brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot ‘cute fashion’ uit de straten van Tokio. Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. (meer…)

december 2018

Draad & Dracht Goes

14 december 2018 - 9 juni 2019

Historisch Museum de Bevelanden toont  met deze nieuwe wissel- expositie ‘Draad & Dracht : steken, stoppen en stikken in Zeeland, prachtige handwerk uit de streekdracht in de Bevelanden. Een ruime selectie van merklappencollectie is in deze tentoonstelling te zien.  (meer…)

Chris Lebeau – Tilburg

15 december 2018 - 1 december 2019
De DamastWeverij in het Textielmuseum te Tilburg  toont werk van Chris Lebeau met de expositie: “Flora & Fauna”. Van pauwen tot ibissen, van paardenbloem tot esdoorn. Beleef de planten- en dierenwereld zoals  sierkunstenaar Chris Lebeau (1878-1945) deze nauwkeurig naar zijn hand zet. Met de natuur als inspiratiebron ontwerpt hij fraaie en vernieuwende patronen voor damast, batik en trijp in de stijl van de art nouveau. Om te illustreren hoe de ontwerper leert om natuurvormen te stileren en als ‘vlakornament’ weer te geven, zijn historische voorbeeldboeken gepresenteerd.

(meer…)

januari 2019

Textielreizen in binnen- en buitenland idéBé Reisspecials

16 januari - 23 juni

Op stap met uw organisatie, bedrijf, vereniging, familie of vrienden? Voor een unieke reis op maat bent u  aan het juiste adres bij idéBé Reisspecials. Ine de Boer heeft jarenlang ervaring in het samenstellen van dagtochten, meerdaagse reizen in binnen- en buitenland, incentives, etc. voor groepen. (meer…)

jubileumexpositie ‘10’ museum de kantfabriek – Horst

20 januari - 30 december

Museum de Kantfabriek bestaat maar liefst 10 jaar; een goede gelegenheid om de mooie geschonken objecten uit de depots tentoon te stellen aan het publiek. Naast de textielobjecten uit de depots is werk zien van hedendaagse textielkunstenaars in de jubileumexpositie ‘10’De combinatie met werk van hedendaagse textielkunstenaars laat zien hoe het museum de verbinding legt tussen historische en moderne kunst.
De expositie is in 3 periodes verdeeld:
1e periode: 20 januari t/m 5 mei:  ‘Technieken waardoor stoffen doen ontstaan’ (meer…)

‘Prachtdracht’ & ‘Maandag Wasdag’ in Harderwijk

26 januari - 12 mei

 Stadsmuseum heeft twee tentoonstellingen waarin streekdracht de hoofdrol vervult: ‘Prachtdracht’ met textiel en werk van kunstenaars die werkzaam waren op de Noord-Veluwe en ‘Maandag Wasdag’ met schilderkunst van Rolina Nell.

(meer…)

februari 2019

Gratis

Fashion for Good – Amsterdam

1 februari - 31 mei

Elke vier maanden lanceert Fashion for Good een nieuwe collectie met duurzame merken die om een thema zijn gebouwd. Na het eerste thema “Splash” opent Fashion for Good nu “NAKED: a transparent journey in fashion”. De ultieme manier om consumenten te informeren over de verhalen achter hun kleding en hen te laten zien dat duurzame en fashionable items nu al te koop zijn.  (meer…)

TENTOONSTELLING – WOL EN LINNEN: EGYPTISCHE TEXTIEL

8 februari - 26 mei

De tentoonstelling Wol en Linnen: Egyptisch textiel, neemt de bezoeker mee op reis in het hart van het Egyptisch huishouden. Deze stukken, die tegenwoordig zeldzaam zijn geworden, helpen ons de mens achter het object te waarderen. Het doorgeven van erfgoed, het hergebruik van materialen, technieken van weven, motieven en kleuren weten te verrassen. (meer…)

‘Dissidence – Quilting Against’ Hasselt

9 februari - 26 mei

‘Dissidence – Quilting Against’: Nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars stellen verschillende maatschappelijke thema’s zoals milieu, oneerlijke handel en de mode-industrie in vraag vanuit vier verschillende hoeken: historisch, economisch, activistisch en technisch. Geïnspireerd door het Begijnhof en haar eerste bewoners – een van de eerste vrouwenbewegingen uit onze geschiedenis, dissidenten en voorlopers van het feminisme – drukken de ontwerpers zich via quilts kritisch uit en inspireren ze vanuit een alternatieve insteek. De laatste tenstelling van Z33 in het Hasseltse Begijnhof, want in september opent het nieuwe gebouw van Z33, naast het bekende tentoonstellingsgebouw aan de Zuivelmarkt. (meer…)

Bloed, Zweet en Garens | Textiel voor de LocHal | Tilburg

12 februari 2019 - 5 januari 2020

Bloed, Zweet en Garens,Textiel voor de LocHal ,Tilburg.
Inside Outside, ontwerpstudio onder leiding van designer Petra Blaisse, kreeg in 2015 opdracht van de Gemeente Tilburg om zes grootschalige textielen te ontwerpen voor de vernieuwde LocHal. Deze zijn ontwikkeld en gerealiseerd in het TextielLab van het Textielmuseum. Hierbij zijn de grenzen van de techniek weven zijn opgezocht. In ‘Bloed, Zweet en Garens’ volg je het maakproces van deze imposante textiele wanden. Dit is de grootste en meest complexe opdracht waar het TextielLab ooit aan heeft meegewerkt. (meer…)

Hawar Lab: Borduurtechnieken

20 februari - 24 april

Leer alle ins en outs van handmatig en machinaal borduren van een meester in deze kunst. Iedere les staat er een borduurtechniek centraal waarmee men aan de slag kan gaan en experimenteren. De les bestaat uit een klein stukje theorie, praktische informatie, mogelijkheden, veel ruimte voor experiment en nabespreking. (meer…)

maart 2019

Batikgroep Vis-à-Vis in Highfiveart-gallerie

3 maart - 22 april

“Vis-à-vis” een expositie over batik met werk van Rita Trefois, Helélène de Ridder, Ria van Dijk en Els van Baarle. (meer…)

+ Exporteer Evenementen
Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.