Categorie archief: 35ste jaargang nummer 1

Bekijk hier een aantal pagina’s uit het eerste nummer van 2015. Onder de pagina’s vindt u de web-publicaties met betrekking tot dit nummer.

Meer natuurlijk verven

Indigo vatIn de laatste Vezel staat het artikel “Indigo met fruit”, over Indigo verven volgens een natuurlijk en milieubewust verfprocedé. Tot onze spijt zit er in het recept een klein foutje. Er staat dat je ongebluste kalk moet toevoegen aan het verfbad, dit moet natuurlijk gebluste kalk zijn, zoals dit ook staat vermeld bij de ingrediënten.

Meer informatie over het verven van Indigo met fruit als reductiemiddel staat hier (in het engels).

Meer informatie over natuurlijke verfstoffen staat hier (ook in het engels).

Wwwtjes maart 2015

Textiel werk uit online galerie J Sauer (8)

Textiel werk uit galerie J Sauer (8)

 1. youtu.be/J__u_tAVfv8
 2. youtu.be/f5yjb7-Lzgo
 3. www.pinterest.com/deborahb26/fabric-manipulation-techniques/
 4. www.mrotis.com
 5. www.pinterest.com/olwynw/amazing-paper-craft
 6. youtu.be/Q991blSs9Lk
 7. youtu.be/LnwiTJtfe-E
 8. www.jsauergallery.com
 9. www.elisabethhigginsoconnor.com
 10. www.pinterest.com/nicola404/crochet-favourites
 11. www.pinterest.com/source/worldofthreadsfestival.com
 12. youtu.be/4_t5DWng0To
  youtu.be/ecLn9Irw4jA
  youtu.be/KFTmUdPgWm8
 13. youtu.be/rHN5DkHYL0A

Vezel zoekt webredacteur (m/v)

200712261024 copyHelaas gaat webredacteur Ilonka ons na bijna 2 jaar verlaten. Vrijwel alle berichten op de website en op Facebook waren van haar hand en daarmee heeft ze ervoor gezorgd dat Vezel ook online echt op de kaart is gezet. De bezoekersaantallen op de website zijn ondertussen bijna verdrievoudigd en onze Facebook pagina heeft inmiddels meer dan 1500 likes.

Om het online succes van Vezel voort te zetten zijn we nu op zoek naar iemand die we voor het bijhouden van de website (of meer) in onze redactie kunnen verwelkomen. Lees verder

De maart Vezel komt eraan: van Botanisch Breien tot Borduren met de Naaimachine

Inhoudsopgave maart nummer 2015Het voorjaar zit in de lucht en dus komt de eerste Vezel van het jaar er aan! Weer boordevol interessante projecten, nuttige kennis, inspirerende resultaten en verrassende experimenten. Leer duurzaam Indigo verven dankzij fruit met Maaike Gottschal of ga aan de slag met een geel verfbad van Curcuma aan de hand van Jantine Koobs. Mirjam Schavemaker-Heinsbroek vertelt over haar ontwerp voor de wedstrijd van het Textielmuseum, Harm Harms gaat textiel wegbranden en Mariet Rankenberg vindt haar rust in het haken van een kussen.
Ook besteden we uitgebreid aandacht aan het aanstaande TextielFestival dat van 13 tot en met 16 mei plaatsvindt in Leiden. Hanny Spierenburg vertelt welke dingen je echt niet mag missen, we krijgen een voorproefje van het ‘Rode loper project: Glamourbenen’ van Astrid Vlasman en Stichting Textiel Plus bereidt ons voor op hun afscheidsdagen.

Textielfestival 2015 op de kaart

Textielfestival 2015 AfficheIn de maart Vezel blikken we alvast vooruit op het aanstaande TextielFestival van 13 tot en met zaterdag 16 mei, vier dagen waarin ’t al textiel is wat de klok slaat in Leiden. De klok van de Pieterskerk welteverstaan, want daar bevindt zich het hart van het festival met een uitgebreide tentoonstelling en een leveranciersmarkt. Rondom de kerk is een textielroute uitgezet, verspreid door leiden is op 40 locaties van alles te bezichtigen en te doen. Onder meer een Conferentie van het ETN (Europees Textiel Netwerk) en een symposium van de textielcommissie over “Biodesign in Textiel”. Het volledige programma vind je hier: www.textielfestival.nl/textielroute.php

Voor een duidelijk geografisch overzicht hebben wij alle locaties even op de kaart gezet, Lees verder