Categorie archief: 34ste jaargang nummer 1

Bekijk hier een aantal pagina’s uit het eerste nummer van 2014. Onder de pagina’s vindt u de web-publicaties met betrekking tot dit nummer.

Weefstokjes?

weefstokjesFrancien Baart kwam deze stokjes tegen toen ze de weefzaken van een overledene moest opruimen. Ze vroeg zich af waar ze voor dienden.
Wij plaatsten hierover een bericht in de laatste Vezel van 2013. Hierop kwamen 2 reacties binnen.

Annelies Platjouw herkende de stokjes als “ruimers” voor poppenogen, waarmee de oogkas in het porselein op maat wordt gemaakt. Begrijpelijk, want ze lijken er ontzettend op, maar dat is niet waar ze voor zijn.

Anneke Oldenburg gaf ons het sluitende antwoord, inclusief onderstaande bladzijden uit ‘Flora voor dames’ uit 1890 (!). Lees verder

Werkbeschrijving Patchworkbreien – omslagdoek Phia Vogel

PhiaVogelomslagdoekPatchwork omslagdoek + variatie sjaalkraag

In Vezel – 1 van 2014 staat het artikel over de passie van Phia Vogel (en haar familie) voor breien. Hieronder vind je de werkbeschrijving voor deze bijzondere omslagdoek, en een variatie voor een sjaalkraag.
De omslagdoek is gebreid in ribbels (elke naald recht)

 

Lees verder

Het eerste nummer van 2014 komt eraan!

Tulpenkraag, gemaakt door Lia Steffens

Na de drukte van de Handwerkbeurs in Zwolle (wat leuk om een aantal van jullie daar tegen te komen!) zijn we nu bijna klaar met het eerste nummer van de 34ste jaargang. Over ongeveer een week kunnen jullie er lekker voor gaan zitten in het voorjaarszonnetje. Om helemaal in de lentestemming te komen, gaan we van start met een oer-Hollands thema: de Tulp. Lia Steffens beschrijft hoe je met lontwol, water en zeep een tulpenkraag maakt. De Tulp was tijdens de Gouden Eeuw hèt symbool van rijkdom en de bloem spreekt al tijden tot de verbeelding.

Lees verder