Weefstokjes?

weefstokjesFrancien Baart kwam deze stokjes tegen toen ze de weefzaken van een overledene moest opruimen. Ze vroeg zich af waar ze voor dienden.
Wij plaatsten hierover een bericht in de laatste Vezel van 2013. Hierop kwamen 2 reacties binnen.

Annelies Platjouw herkende de stokjes als “ruimers” voor poppenogen, waarmee de oogkas in het porselein op maat wordt gemaakt. Begrijpelijk, want ze lijken er ontzettend op, maar dat is niet waar ze voor zijn.

Anneke Oldenburg gaf ons het sluitende antwoord, inclusief onderstaande bladzijden uit ‘Flora voor dames’ uit 1890 (!). Het blijken “kogelmodelleurs” te zijn, een houten gereedschap om papieren bloemen mee te vormen. Ze vertelde ons daarover het volgende: “Het is houten gereedschap om papieren bloemen mee te maken. Toen ik het ouderlijk huis moest opruimen, trof ik een doos aan met flinterdunne papieren bloemblaadjes-meeldraden etc. aan en het boek ‘Flora voor Dames Handleiding tot het bloemen maken, 4e druk 1890. In het oorlogsjaar 1944 kwam mijn ongehuwde oud-tantetje Johanna bij ons in huis, kennelijk met dit boek en de onderdelen voor het maken van papieren bloemen, maar zonder de houten gereedschappen – waarschijnlijk opgestookt in een kachel.
In de jaren 80 vond ik een kapotte schoenendoos ergens op een vlooienmarkt op de grond de houten gereedschappen. De koopman wilde mij de doos wel verkopen, mits ik hem vertelde waar deze houten dingen voor dienden. Ik betaalde de gevraagde 25 gulden en toen was mijn collectie compleet.
Veel later vond ik in een kringloop het boekje ‘Kunst Flora door Meta – Practische handleiding bij het vervaardigen van papieren kunstbloemen (geen datum).”