Laden Evenementen

Kimsooja, Leiden

2 maart - 21 juli

Museum De Lakenhal presenteert de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. De eerste Nederlandse solotentoonstelling van internationaal bekende kunstenaar Kimsooja. In haar kunst combineert Kimsooja persoonlijke geschiedenis met universele thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.


TEXTIEL EN MIGRATIE
Kimsooja werd in 1957 geboren in Zuid-Korea en woont in Parijs en Seoul. In haar werk combineert zij persoonlijke geschiedenis met globale thema’s als thuis, migratie en bewegingsvrijheid. In haar installaties, performances, sculpturen, films en foto’s speelt textiel als materiaal en symbool een terugkerende rol. Zo verwijzen haar bekende bottari, geknoopte bundels van Koreaanse bedspreien waarin persoonlijke bezittingen worden vervoerd, naar de relatie tussen textiel en migratie. Deze twee thema’s keren ook in de collectie van Museum De Lakenhal veelvuldig terug.

VERBINDING MET LEIDEN
Museum De Lakenhal is sinds 1874 gehuisvest in de Laecken-Halle, een monumentale, zeventiende-eeuwse keurhal voor wollen stoffen. In 2022 realiseerde de kunstenaar in opdracht van het Lucas van Leyden Fonds vlak voor Museum De Lakenhal het tijdelijke kunstwerk To Breathe: Leiden. Ook hierin verwijst zij naar Leiden als textielstad en laat zij de bogen – die reflecteren in het water – fungeren als naald en draad, die de stad en haar inwoners verbindt.

 

OVER KIMSOOJA
Haar werk was eerder te zien op talloze locaties en in musea over de hele wereld, waaronder in  het Museum of Modern Art in New York, het Samsung Museum of Art in Seoul en het Guggenheim Museum in Bilbao. In Korea op de Biënnale van Venetië (2013) en op de Biënnale van São Paulo (1998) en ze nam deel aan Kassel Documenta (2017) en aan vele andere internationale biënnales en triënnales. Haar werk viel meermaals in de prijzen. In 2019 werd ze bekroond met de Lucas Art Award van het Leidse Lucas van Leyden Fonds.

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Begin:
2 maart
Einde:
21 juli
Evenement Categorie:

Locatie

Museum de Lakenhal
Oude Singel 28 /32
Leiden, 2312 RA
+ Google Maps
Telefoon:
071 516 5360
Website:
www.lakenhal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.