Vezel nr 4 een mooi einde van 2023

Het is nog ongewis wat 2024 gaat brengen. 2023 sluiten we echter af met het winternummer van Vezel Magazine boordevol inspiratie voor het nieuwe jaar. Een aantal mensen delen herinneringen met ons verwerkt in vogels, boeken, quilts en breiwerk. Bitterzoete herinneringen noemt Mathilde Jongbloed het. Daarnaast uitleg van een aantal prachtige technieken zoals geometrische origami, leerlooien van visvellen, aquarelleren op zijde en stempels maken in allerlei maten en vormen.

Aquarelleren op zijde

Om het jaar sfeervol af te sluiten prijkt een deel van een aquarel van Harm Harms op de omslag van Vezel. Hij verplaatst de verf over de zijdestof door te spelen met nat- en droog technieken en creëert zo mooie lijnen. Deze techniek wordt uitstekend uitgelegd en geeft je handvatten om zelf te gaan aquarelleren.

Aquarelleren op zijde / Harm Harms

Leerlooien met vissenvellen

Misschien eet je vis met de kerst. Bewaar dan het vel voordat je gaat bakken. Iris Hos legt uit hoe je hiervan met olie-looien of bast-looien leer kunt maken. En als verrassing zie je hoe 10 velletjes sliptong leer verwerkt zijn tot een prachtige voorschoot. Visserlui droegen die vroeger.

Het naaien van vis leer / Iris Hos

Stempels maken

Kerst- en verjaardagskaarten maken of stempelen op stof. Mariet Rankenberg trekt alles uit de kast en laat ontelbare mogelijkheden zien om zelf stempels te maken. Ook een leuk idee om met kinderen samen te doen.

Eén van de mogelijkheden / Mariet Rankenberg
Trui met roosjes / Kiki Bath-Strooker

En na de drukke feestdagen is er tijd om te breien. Een trui van zelf geverfde wol met wouw en indigo. De roosjes met cochenille gekleurd zorgen voor de verfijning.

Geometrische origami

Wat een prachtige techniek is dit. Henk van der Vorst laat ons kennis maken met een vouwtechniek die ook voor het werken met stof geschikt is. Wil je werk zoals Henk maken dan is er veel oefening en geduld nodig. Als je het simpel houdt, kun je nog iets moois voor de kerstdagen maken.

Geometrische origami / Henk van der Vorst

Herinnering en verbinding

De maand december is de periode van licht , van feest, van delen van herinneringen en doorgeven van tradities. Samen delen, samen doen en het zorgen voor verbinding. Ook eenzaamheid en verdriet voelen we dan meer.

Door iets kleins te breien in de periode van het overlijden van haar moeder voelde Mathilde Jongbloed rust. Van deze kleine elementen maakte ze later een geheel. Feeling blue, een bitterzoete herinnering.

Feeling blue / Mathilde Jongbloed

Wat doe je met 52 sjaaltjes van een dierbare, overleden tante. Elly zet de schaar erin en laat vogels vliegen. De familie krijgt zo een tastbaar kleinood.

Sjaal vogels / Elly van Elp-Bosscha

Bijzonder in deze Vezel zijn twee kunstenaarsboeken. Hoe maak je het leven zichtbaar van je dementerende moeder, waarvan haar leven steeds verder in de schemer verdwijnt. In één van de boeken is het prachtig verteld en verbeeld met het thema van de vier jaargetijden. Plantenaftreksels, cyanotype, borduursels, afdrukken en de stem van haar moeder, dat zijn de technieken waar Nicoline Goris gebruik van heeft gemaakt.

Andrea van der Kuil

Het boek van Andrea van der Kuil gaat over het geven van ruimte aan jezelf om verdrietig te zijn, maar ook om in verdriet te stappen. Alle afbeeldingen zijn geëtst, afgedrukt op stof en soms verder verdiept met handborduurwerk.

Willy Schut gebruikt verschillende materialen en technieken door elkaar om het thema verbinden te verbeelden. Zij ziet verbinden in de ruimste zin van het woord. Materialen op en aan elkaar verbonden vormen de huid voor een nieuw werk. Hier borduurt ze op voort met de hand en de naaimachine.

Connecting people / Willy Schut

Doorgeven

Minke Jeeninga borduurt met kruissteek, platsteek, koninginnesteek, laddersteek en kettingsteek portretten uit de oude doos. Daarbij denkt ze vaak aan haar moeder, die haar al heel jong allerlei handwerktechnieken leerde, ook de kruissteek. Iets wat je jong leert, vergeet je niet meer.

Meint / Minke Jeeninga

Anke Werker vertelt hoe haar dochter Rifka samen met haar en haar oma een quilt maakt. Rifka wil haar oude kleren op een creatieve manier verwerken voor een eindexamenwerkstuk. Drie generaties leren van elkaar en vertellen elkaar verhalen.

Detail quilt / Agnes, Anke en Rifka

En dat is een mooi einde voor 2023. Samen delen en leren. Laten we ook met Vezel de technieken doorgeven aan de jongere generaties. We wensen jullie fijne feestdagen en een goed begin van 2024.

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.