Bomen van wol geverfd met zevenblad

Maquette van de dochter van Maaike Wiersma / natuurlijk geverfde wol en hout

Vandaag was ik weer in Hawar, waar ik twee jaar geleden zag hoe je met planten wol en zijde kunt verven (en katoen), daar uitgelegd door een heel enthousiaste medewerker, die zelf ook potten met kleurrijke inhoud in de vensterbank had staan.

inzending van Maaike Wiersma

Ik ben toen gelijk aan de gang gegaan met riet, fluitenkruid, geelwortel, en brandnetels. Ik heb gemerkt dat het soms te lang staat en alles rot, maar sommige planten hebben een geweldig effect, hoewel ik vond dat je met riet beter kokend kunt verven…

Zevenblad

Ik heb voor het afstudeerproject van onze dochter wol geverfd met het zevenblad van het terrein waar ze de opdracht uitvoerde en er boompjes mee gemaakt voor haar maquette. Dit maakte het extra leuk.

Boompjes geverfd met aftreksel van zevenblad. Solar dyeing. / Maaike Wiersma

Kortom, ik ben nog steeds (in de zomer dan…) aan het rondkijken met welke dingen langs de weg je je wol kunt verven en het staat ook leuk in de vensterbank.

Dank dank dank voor het duidelijke artikel in Vezel over solar dyeing en de geweldige ideeën! Het artikel staat in Vezel nr 1 2021.

Solar dyeing / Adrian Salomé


Hoe leuk is het om zo dicht bij huis mooie dingen zelf te maken en de schoonheid van de natuur zo voor zichzelf te kunnen laten spreken!