Groot en gevarieerd aanbod workshops tijdens de Patchwork en quiltdagen

We beginnen het jaar met een mooi vooruitzicht. 11, 12 en 13 april zijn de jaarlijkse Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk. Naast tentoonstellingen en de markt kun je kiezen uit zeer veel verschillende workshops. Gelliplate, textielverven, mozaiekvilten, waterverven quilt, mola, upcycled collage, textiel collage, boro en shasiko. Een kleine greep uit het grote aanbod.


Hawar en Vezel

Ook Hawar en Vezel zijn aanwezig en hebben een eigen zaal met een tentoonstelling, demo’s , workshops en een stand met materialen. Een aantal schrijvers voor het blad Vezel zijn docent bij Hawar in Oldeberkoop. Mathilde Jongbloed, Eke Krug, Elly van Elp-Bosscha, Adrian Salomé, Floor de Bruijn, Mariet Rankenberg en Rikki Vrieswijk steken de handen uit de mouwen en gaan workshops en demonstraties geven.

Boro en sashiko

Elly van Elp Bosscha heeft veel ervaring met boro en sashiko. Twee traditionele Japanse textieltechnieken, die ook zeer goed te gebruiken zijn bij het quilten.

Detail werk / Elly van Elp-Bosscha

Boro – stopwerk
In Japan bestaan schoonheidsfoutjes niet, binnen de filosofie van het Wabi sabi eert men juist de schoonheid van de imperfectie. Een scheurtje in de kleding wordt dan ook niet onopvallend gestopt, maar wordt met een mooi draadje versierd.

Sashiko – borduren
In Japan traditioneel gebruikt om kwetsbare plekken in kleding van een extra laagje stof te voorzien. Vaak worden Boro en Sashiko dus ook samen gebruikt in textielvormgeving.

Gelliplate en textiel

Textiel bedrukken met de gelliplate, dat opent een fascinerende wereld aan mogelijkheden. In deze korte workshop van Eke Krug ga je op de gelliplate met een aantal basistechnieken en textielverf aan het werk. Op textiel bouw je vanuit een basis achtergrond, een print op in meerdere lagen. Dit werkt op textiel anders dan op papier.
Aan het eind van de workshop weet je hoe je een print opbouwt, heb je een mooie lap en kan je thuis verder experimenteren.

Eke Krug
Eke Krug

Upcycled collage maken

In de workshop van Floor de Bruijn ga je op een intuïtieve manier een collage maken. Je werkt met stoffen afkomstig uit de reststromen van de mode-industrie. Je leert op een nieuwe manier kijken naar kleur, textuur en vlakverdeling.

Floor de Bruijn

Freeform breien en quilts

In deze workshop van Mathilde Jongbloed leer je haar freeform techniek van het ’gatenkaas’ breien. Hierdoor ontstaan vormen die in quilts te verwerken zijn.

Mathilde Jongbloed

Dit zijn een paar voorbeelden van workshops die je kunt volgen. Volgende week beschrijven we de tweede serie van workshops gegeven door de docenten van Hawar.

Patchwork & quiltdagen

Op de site van de Patchwork & Quiltdagen Rijswijk vind je het totale programma met de mooie tentoonstellingen, alle workshops en standhouders. Kijk en reserveer alvast.