Het herfstnummer van Vezel met textieltechnieken voor jong en oud

Een plankje met een gleuf in het midden, ponsgaten in een kartonnen kaart, netjes van fruit, lijm en pistolen. Als je de inhoud van het Textiel magazine Vezel wilt vertellen begin je natuurlijk niet met deze woorden. Maar wees gerust. Alles waarover we schrijven heeft met textiele ambachten te maken. Dus laat je verrassen.

Oud en nieuw

Een plankje met een gleuf erin is een breiplank. Je kunt je twijfels hebben over het gebruik van dit gereedschap,maar ook proberen of het verrassende mogelijkheden biedt voor beeldend werken met textiel.

Moderne breiplank / Mathilde Jongbloed

Ponsgaten zijn een inspiratiebron voor een modern weefwerk tijdens een masterclass in de Kantfabriek. Kun je ponsgaten vergelijken met computertaal en zo oud en nieuw elkaar laten ontmoeten?

Ponskaart / Jolanda Rietdijk

Tuften, een modern ambacht dat door veel jonge mensen met een pistool in de hand met veel plezier wordt gedaan. Het heeft eeuwenoude wortels en werd gebruikt om hoogpolige tapijten te maken. Nu is het enorm in opmars. Het Textielmuseum met haar moderne werkplaatsen in Tilburg besteedt er veel aandacht aan en inmiddels zijn er ook in het noorden van het land cursussen tuften te volgen.

Tuften / Wietske Visser

Sieraden maken is van alle tijden. Goud, zilver, klei, hout , textiel en andere materialen werden allemaal gebruikt als materiaal. Als kind knutselden we ook met bloemen en paperclips. Voor jou hebben we nu een prachtig ontwerp van papieren rietjes.

Sieraad / Elly van Elp-Bosscha

Buiten: Planten en koorden

Planten zijn zeer veelzijdig en bieden ons verschillende mogelijkheden. Enerzijds het maken van plantenextracten uit blad, bloem en stengel, anderzijds het maken van koorden door te vlechten met gedroogde bladeren en stengels. Door met de plantenextracten wol, zijde en draad te verven in toon op toon kleuren kun je boeiende objecten maken.

Toon op toon / Adrian Salomé

De gevlochten koorden kun je op allerlei manieren gebruiken. In deze Vezel wordt het gecombineerd met geverfde lappen.

Gedroogd tulpenblad / Eke Krug

Buiten: Schapen, wol en schutting

Jonge mensen ontdekken textielambachten, maar ook oude mensen proberen nog steeds iets nieuws uit. Een 83 jarige mevrouw schreef het volgende:
“Al tien jaar heb ik een abonnement op Vezel. Elk kwartaal is het spannend wat er nu weer voor leuks in staat. Inmiddels ben ik bijna 83 jaar, maar met geest en handen probeer ik nog steeds nieuw aangeboden technieken uit. Ruim vier jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag twee angorageitjes, een stille wens. Dat werd een late passie. Het werken met dat zachte glanzende haar is steeds weer heerlijk om te doen.
Daarom heb ik dit artikeltje geschreven, mogelijk geeft het ook anderen inspiratie.”

Angorageiten / Wieske Pol van Dongeren

Wol is een prachtig materiaal, dat eeuwen lang een basis vormde voor het maken van kleding, dekens en tapijten. In Nederland is het helaas een afvalproduct geworden. In deze Vezel laten we een bijzondere praktische toepassing zien van ruwe wol. Het is toegepast in een natuurlijke schutting, een heerlijke vrijplaats voor vogels. En heb je ook last van uitgedroogde grond in deze warme zomers? Wol is een prachtig materiaal om uitdroging van grond in de tuin te voorkomen.

Detail schutting / Annemieke Ludolphij

Buiten: Plastic netjes

Groeien er korstmossen op bomen dan weten we dat de lucht schoon is. In deze Vezel worden korstmossen een onderdeel van een groeisel, maar dan wel gemaakt van plastic netjes. Een kunstwerk voor buiten, bestand tegen weer en wind en viezigheid. We hopen dat dit niet onze toekomst wordt.

Proefjes in de natuur / Miranda Vissers

Wat we verder nog doen in deze Vezel is lijmen, verstevigen en schetsen met gutta. En zoals we hebben beloofd, ook dit heeft alles met textiele ambachten te maken.

Tussen 19 en 23 september ontvang je het herfstnummer van Vezel thuis. Een los nummer of een abonnement is te bestellen via onze website.

Reacties (1)

Reacties plaatsen niet mogelijk.