Experimenteren met plantendruk op het Ambacht in beeld festival

Ecoprinten / Harm Harms

Tijdens het Ambacht in Beeld Festival geeft Harm Harms samen samen met Floor de Bruijn eco workshops. Op 23 en 24 september zijn er vele ambachten te beoefenen bij de NDSM Loods in Noord Amsterdam. Hawar verzorgt de hele dag door het bedrukken van sjaals met planten. Een prachtige techniek en je gaat met een mooi kledingstuk naar huis.

Bladeren kunnen een natuurlijke kleur overbrengen op stof. Bij ecodyeing – ook wel plantendruk genoemd – wordt met bladeren van verschillende planten een patroon op stof gedrukt. Sinds de boeken van India Flint wordt deze verftechniek steeds vaker toegepast. De kunst is dat het blad niet alleen een gekleurde vlek achterlaat, maar dat zelfs de nerf in de afdruk zichtbaar is. Bij Textielinstituut Hawar weten ze precies hoe je dit kunt bereiken. Docenten Harm en Margriet leren je over de natuurlijke kleurstoffen van de verschillende bladeren en hoe je een mooie scherpe afdruk kunt maken.

Ecoprinten / Harm Harms

Zachte sjaal van Etamine de Laine

In deze workshop bedruk je een zachte en zomerse sjaal van Etamine de Laine met je eigen patroon van verschillende bladeren. Voor de workshop hoef je zelf niets mee te nemen (maar dat mag wel – lees verder!), wij zullen zorgen voor een uitgebreide keus aan bladeren. Onderdeel van de workshop is het fixeren, dit duurt een uur. Hier hoef je natuurlijk niet bij te zijn, maar houdt er wel rekening mee dat je dus niet meteen na de workshop de sjaal kunt meenemen. Wanneer je van experimenteren houdt, kun je ook je eigen plant-, boom- of bloembladeren meenemen. Wij weten niet van elk blad precies welke kleur deze afgeeft, maar uit ervaring weten we dat de verrassing het resultaat vaak nog mooier maakt!

Harm Harms is docent en eigenaar van het familiebedrijf Hawar Textielinstituut, waar docenten uit binnen- en buitenland kennis en kunde doorgeven in de grote en sfeervolle werkplaats. Daarnaast is er een zeer uitgebreide winkel en een inspirerende galerie, dit maakt het een broedplaats waar nieuwe en oude materialen en textieltechnieken worden (her)ontdekt. Tijdens het Ambacht in Beeld Festival geeft Harm de workshops samen met Floor de Bruijn. Ze was ontwerpster bij Humanoid en geeft bij Hawar les in hergebruik en restyling van kleding en stoffen.