Willy Schut combineert ambachten en technieken

Willy Schut / Detail uit Neem het zoals het komt

Willy Schut gebruikt een combinatie van ambachten en technieken: schilderen, appliqueren en vrij machinaal borduren. Ze verbindt materialen op en aan elkaar, dit vormt de huid voor een nieuw werk. De composities zijn gecreëerd met subtiele tinten. De tentoonstelling van Willy Schut is te zien bij galerie Hawar van 1 september tot 29 oktober.

Er is voor mij een favoriet in deze tentoonstelling. Dat is het werk Schakels. Een subtiele tekening op geschilderd doek. Alles staat op zijn plek en doet er toe in dit werk. De vormen gecombineerd met de lijnen scheppen een zee van ruimte. De lijnen zijn geborduurd met de naaimachine. De lap is eerst bewerkt met acrylverf en de bruintinten zijn ontstaan met behulp van eco-dying. De rechthoekige vormen zijn gemaakt met stof en tule. Hier trekt mijn oog naar toe, een houvast en dwaalt dan verder.

Willy Schut / Schakels
Willy Schut / Detail Schakels
Willy Schut / Detail Schakels

Willy Schut / Neem het zoals het komt

Beweging

In het werkNeem het zoals het komt zie je dat de lijnen zorgen voor beweging. Het borduurwerk is met de machine genaaid. De lap is eerst bewerkt met verf en met behulp van eco-dying. Ze zijn hieronder in de detailopnames te zien.

Willy Schut / Detail uit Neem het zoals het komt

De tentoonstelling ‘toeval bestaat’ kent veel variatie.

Wiily Schut zegt er zelf het volgende over: “Vrij en intuïtief borduur ik, met de hand en de naaimachine. Ik gebruik stof, garen, verf en verder alles wat het beeld beter maakt. Dat kan oud en afgedankt materiaal zijn, mooie stukken hout, krantenpapier, gips, plastic, enz. De rode draad in mijn werk is het thema ‘Verbindingen’. Verbindingen in de ruimste zin van het woord. Industriële en menselijke. Open, verbroken, nieuwe en afgesloten connecties.

Er is heel veel te zien op deze tentoonstelling. Ook veel kleine speelse oefeningen en 3d objecten, zoals deze Madonna.

Willy Schut / Madonna

Uit de grote doeken heb ik mijn favorieten gekozen. Ik ben benieuwd wat jou het meest aan spreekt.

Een overzicht van het werk vind je op de website van Willy Schut

De tentoonstelling is te zien bij Hawar op vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Reacties (1)

Reacties plaatsen niet mogelijk.