Eindelijk! De deuren mogen open.

Fungal Wall / Artis Micropia

De deuren mogen open. Musea, galeries en alle andere locaties wachten vol ongeduld op u. U mag weer komen kijken naar heel veel mooie kunst.

Schimmels

Wetenschapsmuseum Artis-Micropia en Lizan Freijsen presenteren vanaf 6 juni de Fungal Wall . Een monumentale wandcompositie van hand getufte,  wollen tapijten geïnspireerd op de schoonheid van het onzichtbare leven om ons heen.  De kleurrijke patronen van deze aaibare schimmels symboliseren de groei en symbiose tussen verschillende schimmels en in korstmossen. The Fungal Wall begeeft zich op het snijvlak van kunst, wetenschap en design en wordt permanent onderdeel van de museumopstelling.

Lizan Freijsen transformeert de schimmels naar kunst. In de unieke handgemaakte kleden visualiseert ze hun oppervlak, vorm en schoonheid. De verschillende kleden zijn geproduceerd in het Textiellab van Textielmuseum Tilburg, Tapetes Berizin in Noord-Portugal en haar eigen studio in Rotterdam.

Adinka Tellegen / Mirjam

Adinka Tellegen

In het Wevershuis in Leiden zijn verschillende werken van Adinka Tellegen te zien. Haar verlangen is in textiel te schilderen. En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.

De ondergrond is kaasdoek, daarop wordt de grondlaag aangebracht d.m.v. uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding. Op deze ondergrond wordt het doek ‘geschilderd’, door er met de zig-zag-steek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan, en met behulp van tal van transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen. Al werkend wordt het doek dikker en stijver.

Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen. Zij doet een half á één jaar over een doek.

In 2015 heeft zij werk ingezonden voor de internationale expositie in de Pieterskerk in Leiden voor het Textielfestival van 2015. Ze werd genomineerd en wist de 2e prijs te behalen met haar werk ‘Schiermonnikoog’. ‘Odessa’, haar bijdrage aan het komende Textielfestival, digitaal dit najaar, is te bewonderen in het wevershuis.


‘The Ones that Got Away’ van Chatlotte Yde. Foto: Museum De Kantfabriek

‘Material Evidence’ Internationale ‘Quilt Art’

Museum de Kantfabriek in Horst toont vanaf 5 juni nieuw werk van de groep Quilt Art, die tot eind volgend jaar door Europa tourt. Het is de eerste wisselexpositie na de lockdown.

De tentoonstelling Material Evidence viert de avontuurlijke geest en het rijke erfgoed van zeventien vrouwelijke kunstenaars die kunst maken door middel van quilten en textiel, en in het bijzonder die van de baanbrekende en invloedrijke oprichtster van de quiltgroep, Mary Fogg, die in 2016 op 95-jarige leeftijd stierf.

Quilt Art werd in 1985 in Groot-Brittannië opgericht om de quilt als artistiek medium te ontwikkelen en de erkenning ervan als kunstvorm te promoten. De leden van de groep genieten faam in binnen- en buitenland. Hun werk is aangekocht door onder meer het Victoria & Albert Museum in Londen, het Museum of Arts & Design in New York, The Quilt Museum in York en het International Quilt Museum in Nebraska, maar ook door tal van particuliere verzamelaars.

Er staan natuurlijk nog veel meer tips in de agenda van Vezel.