Project Zwol

De herders met de schapen ronddwalend over de heide. Ieder van ons heeft het misschien wel eens gezien. Wij als toeschouwer vinden het prachtig. Het scheren is vaak een festijn, waar jong en oud van mag mee genieten, maar heb je enig idee wat er met de wol van het schaap gebeurt? Anne Marie van der Veen ging rondvragen bij herders in de omgeving van Zwolle en begon een project.

Project Zwol

Het project Zwol gaat over wol als waardevol materiaal. Herders vertelden Anne Marie dat de wol van schapen 50 kilometer rondom haar atelier KunstZinnig textiel, geen waarde meer heeft, weggegooid wordt, of als spouwmuurvulling ter verduurzaming van een huis gebruikt wordt. Wol die wij gebruiken voor het breien van sokken, truien, sjaals en mutsen komt meestal niet uit Nederland. Het project Zwol wil daar verandering in brengen en de wol rondom het atelier verwerken om zo overbodige reiskilometers te voorkomen.

Anne Marie is ambachtelijk kleermaker en wil in haar atelier met de wol producten maken die ons warm houden, kleden, mooi maken en goed laten voelen. Maar vooral wil ze samen met anderen laten zien dat dit materiaal, dat gewoon voor handen is in onze eigen omgeving, gebruikt kan worden en waardevol is.

“Hiermee willen we ook een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Immers, we gebruiken materiaal dat anders weggegooid zou worden. We maken unieke producten met aloude technieken. Daarmee bewaren we en geven we deze technieken door aan hen die na ons komen.”

Anne Marie van der Veen / experiment vlechten

Vrijwilligers, ambachtslieden en studenten.

Het maken van deze producten doet Anne Marie als zzp’er samen met studenten die hier de kans krijgen zich te ontwikkelen en te trainen in nieuwe technieken. Ze experimenten, innoveren en ontwikkelen. Ook vrijwilligers kunnen zich aansluiten bij dit project.

Anne Marie en haar studenten zoeken mensen die kunnen spinnen uit de vacht, kunnen breien, kunnen haken, kunnen kantklossen. De eerste proefjes zijn gedaan door een breister die liet weten: “Ik doe mee met dit project omdat ik daardoor het gevoel heb dat ik nuttig bezig ben. Ik vind het fijn ergens bij te horen en zinvol bezig te zijn. Daarnaast vind ik het fijn dat ik gewoon thuis kan werken en op geregelde tijden contact kan hebben met het atelier.”

Wil je ook graag meedoen of het project blijven volgen kijk dan op Kunstzinnig Textiel

Vezel wenst Annemarie veel succes met dit project.