Zomernummer Vezel 2021

Juni. Tijd voor het zomernummer van Vezel. Alleen al bij het zien van de omslag staat mijn verstand stil en wil ik alleen maar kijken. Wat een schoonheid en diepgang in verbeelden door fotografie en textiel met elkaar te combineren en hier hars aan toe te voegen. Op de redactieplank lagen naast werken gemaakt met textiel en wol, verschillende inzendingen over gebruik van papier. In dit nieuwe nummer zijn we op zoek naar de mogelijkheden van materialen en daar zit veel bij om zelf eens uit te proberen.

Graspapier / Susan Bosch

Papier

Verschillende mensen zijn gaan experimenteren met papier. Uit veel van wat groeit en bloeit in deze maanden kan een vezel gewonnen worden dat als basis dient voor papier. Papier is heel gewoon en uitermate bijzonder. Alom aanwezig in ons dagelijks bestaan, maar ook aan het verdwijnen. Vezel laat een bijzondere kant zien.

Zelf papier maken is in vele opzichten een boeiend proces, daar kan Susan Bosch je van alles over vertellen. Haar favoriete bezigheid is graspapier maken. Baukje Scheppink is geïnteresseerd in papier omdat het voor haar de ondergrond is voor haar kalligrafie. De grondstof, de vezel bepaalt de kwaliteit en de structuur van het papier en dit heeft invloed op haar werk. Om papier te kunnen gebruiken in je kunsten heb je inzicht, kennis van je materiaal nodig. De basis voor alles.

Stoere snap pap tas / Coby van der Horst

Snap pap

Zo ontdekte Annelies de Graaf op een van haar zoektochten naar materialen Snap Pap. Het is een veganistisch leerpapier (kartonachtig) dat voor 50% uit cellulosevezel bestaat en voor 50% uit latex. Het wordt in Duitsland gemaakt en gebruikt in de auto industrie voor het vormen van bumpers en spatborden. Het is wasbaar op 60°C in de wasmachine, krimpt niet en scheurt niet. Soepel maken in handwarm water, goed kneden, uitvouwen en laten drogen geeft een speciale kreukstructuur. Met dit materiaal is ze gaan experimenteren. Coby, één van haar cursisten maakte de mooie tas. Voor wie op zoek is naar iets nieuws heeft dit materiaal enorm veel te bieden.

Papierdraad en zijdepapierdraad / Eke Krug

Quilten en breien met papier

Quilten met stof kennen we. Eke Krug houdt van onderzoeken en maakt een quilt van stof gecombineerd met verschillende soorten papier en papierdraad in de kleur violet. Dat je niet op dezelfde manier als met stof kunt werken zal duidelijk zijn. Verven, vastmaken, borduren, het materiaal vraagt om andere behandelingen. Zelf ontdekken is belangrijk, echter als je een graantje mee kunt pikken van haar bevindingen is dat mooi meegenomen.

Elizabeth Opmeer spint, breit en haakt met crêpepapier en ontdekt als geen ander dat materiaal eigenschappen heeft. Tijdens het maakproces ben je voortdurend bezig om oplossingen te zoeken omdat het materiaal niet werkt zoals je gedacht had.  

Batikken op papier / Janny Visscher

Batikken op stof en papier

Batikken is een oude techniek waarbij op bepaalde delen van een lap stof een patroon wordt aangebracht met warme batik was. Als de was gestold is, wordt de stof geverfd. Daar waar de stof doordrenkt is met was wordt geen verf opgenomen. De geverfde stof wordt gedroogd waarna opnieuw een patroon in was kan worden aangebracht. Door de stof te kreukelen, kun je breuklijnen in de gestolde was maken waardoor  het craquelé-effect ontstaat dat typisch is voor gebatikte stof. Janny en Mariet experimenteren naast stof ook op papier met deze techniek.

Berenklauw/ Marion Karremans-Burger en Rob de Heer

Textiel en fotografie

Borduren op foto’s kennen we al een aantal jaren maar de wijze waarop Marion Karremans-Burger en Rob de Heer hun beider disciplines met elkaar combineren, was in Vezel nog niet eerder te zien. De aanleiding voor de samenwerking was een werkstuk met berenklauw in textiel en een fotocollage met berenklauw. Het heeft geleid tot een serie bijzondere kunstwerken in mixed media. In de serie staat de bloemenkunst centraal. De sprookjesachtige foto-bloemcollages van Rob in combinatie met de fragiele bloemen en bladeren in textiel van Marion zorgen voor een uniek beeld.

Muizentrapjes / Elly van Elp-Bosscha

Muizentrapjes vouwen

Een label van een theezakje en een oude atlas van de weg brengen Elly op een fantastisch idee. Muizentrapjes vouwen. Na de muizentrapketting van papier heeft ze er ook nog eentje van SnapPap, eentje van linnen en eentje van viltstroken gemaakt. Met behulp van de gedegen uitleg weet ik zeker dat om je hals binnenkort één mooi zelfgemaakt sieraad hangt.

Fleurige rijgsteek / Elly Nederpeld

Fleurige rijgsteken

In Vezel wordt regelmatig aandacht besteed aan de boro en sashiko techniek. Vaak wordt het op indigostoffen gebruikt. Elly Nederpeld doet het anders en kiest een prachtige stof met rozen. De rijgsteek zorgt voor een mooie beweging in het patroon. Of het resultaat te opzichtig is om aan te trekken vraagt ze zich af. Ik vind van niet.

Zoals altijd is er weer teveel om op te noemen. Ik heb nog niet de gebreide omslagdoek met bloemenpatroon genoemd en je laten meegenieten met de tuinen van Monet. Het hemelse blauw van de geverfde wol is niet voorbij gekomen. Nog enkele dagen en het nieuwe nummer ligt in uw brievenbus. en kun je het zelf bekijken. Voor alle niet abonnees bestel het magazine via onze website. Vezel wenst je een mooie zomer.

Reacties (2)

 1. Constance van der Woude, Rotterdam

  Dd. 7 juli 2021
  Het e-adres in Vezel pag 79 voor het opvragen van het Yilflower klopt niet.
  Zou het heel graag willen ontvangen.
  Mijn e-mail staat hieronder.
  Met vriendelijke groeten
  Constance

Reacties plaatsen niet mogelijk.