Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Expositie ‘Mode op de bon’, Vught

5 juni 2021 - 31 oktober 2021

Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, jurken van meelzakken en trouwjurken van parachutestof. Met creativiteit en hergebruik proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Een expositie over veerkracht en improvisatievermogen in tijden van oorlog.

Direct na de Duitse bezetting in 1940 valt de import weg. Textiel gaat ‘op de bon’, maar ook met bonnen is er al snel vrijwel niets te koop. “De textielkaart beïnvloedt de mode”, kopte De Telegraaf in oktober 1940. Om stof te besparen worden de rokken korter en minder geplooid. ‘Nieuwe’ jurken worden gemaakt door  stoffen te combineren. Mantelpakjes worden gemaakt van oude herenkostuums, wat het model breder en rechter maakt.  Kousen worden zeer schaars, waardoor vrouwen voor het eerst lange broeken gaan dragen.

Jurken en andere kledingstukken uit de oorlog, damesbladen, foto’s en films van chique modeshows, laten zien hoe het kledingbeeld verandert. Ook wordt geïmproviseerd met allerlei materialen. Jurken worden gemaakt van jute en meelzakken, kragen van bont van mollen of muizen, schoenen van hout, autobanden, karton, kurk en stro en truien van hondenhaar. Nieuw is het nylon van parachutes, een tot dan toe nog onbekende stof die soepel valt en razend populair wordt voor trouwjurken.

Het idee van de feestrok of bevrijdingsrok komt van verzetsstrijder Mies Boissevain-van Lennep, die ook gevangene in Kamp Vught was. Na de bevrijding maakte ze een rok van lapjes die voor haar dierbare herinneringen droegen; deze is te zien in de expositie. Een comité onder leiding van Mies Boissevain zag de feestrok als nationaal symbool voor troost en saamhorigheid, die op nationale feestdagen gedragen zou worden.

Gegevens

Begin:
5 juni 2021
Einde:
31 oktober 2021
Evenement Categorie:

Locatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
Vught, 5263 NT 
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.