Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Royal Fashion Design, Breda

5 juni - 29 augustus

De Grote Kerk Breda presenteert Royal Fashion Design een tentoonstelling waarin recentevan de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal staan. Zijn gerenommeerde ‘koninklijke’ ontwerpen – waarvan vele door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen zijn – en een serie nieuwe creaties die speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda zijn ontworpen, worden getoond. Het resultaat is een couture collectie over de kracht van de vrouw.

Van Bergen vindt zijn inspiratiebronnen vaak in de kunsten.  Enkele stukken die worden getoond uit de collectie ‘Complementair’, zijn geïnspireerd door schilderijen van Vincent van Gogh en stukken uit de collectie ‘Zwart’ geïnspireerd door o.a. fotografie van Ed van der Elsken. Mattijs van Bergen zegt zelf: ‘Schoonheid en kwaliteit zitten in tijd en concentratie.

Nieuwe Collectie Grote Kerk Breda
De ontwerpen van Mattijs van Bergen  worden in de nissen, aan beide zijbeuken van de Grote Kerk Breda,  gepresenteerd naar tentoonstellingsontwerp van scenograaf Theun Mosk en curator en directeur Marieke Wiegel. In de tentoonstelling wordt per ontwerp ingegaan op de inspiratiebronnen en het ontwerpproces. In een korte film vertelt Mattijs hoe de nieuwe collectiestukken voor de Grote Kerk Breda tot stand zijn gekomen. Voor deze collectie werkte Mattijs samen met diverse ambachtslieden.

De creaties zijn een ode aan de vrouw en belichten haar als muze, godin, heldin, koningin, beschermer en als gever van leven. Creative Luxury for Headstrong Women – de centrale visie van Van Bergens werk – sluit naadloos aan bij Breda én bij de Grote Kerk Breda. Zo kent iedereen in Breda de spreuk, die in 1667 is gegraveerd op de grote Nassauklok van de kerk: “Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven.”

Koninklijk Nederland
De verbinding tussen de Grote Kerk Breda en het koninklijke Nederland gaat al eeuwen terug. In de 15de en 16de eeuw lieten de voorvaderen van de huidige koninklijke familie, de Nassaus, de Grote Kerk Breda bouwen in een rijke, Brabants gotische stijl. Voor de bouw en inrichting van de Grote Kerk Breda hebben de Nassaus met regelmaat belangrijke ambachtslieden en kunstenaars opdrachten gegeven. Nu, in de 21ste eeuw, wil de Grote Kerk Breda weer als opdrachtgever een podium bieden aan talentvolle jonge ontwerpers en kunstenaars. Met Royal Fashion Design bijt Mattijs van Bergen het spits af die past binnen deze visie, waarin erfgoed en hedendaagse makers samenkomen.
De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Nassaujaar en sluit aan op de
verhaallijn Koninklijk Nederland van NBTC Holland Marketing. Naast Breda organiseren koninklijke steden als Apeldoorn, Delft, Den Haag en Leeuwarden activiteiten die op dit thema aansluiten.

Over Mattijs van Bergen
Mattijs van Bergen ( 1980 ) in Beuningen geboren als zoon van een edelsmid en een kunstschilder. Na het behalen van zijn ArtEZ bachelor vervolgde hij zijn studie aan het prestigieuze Central Saint Martins College in Londen. Zijn plissés, handgemaakte en
geborduurde applicaties, gelaagdheid van stoffen en verrassende kleur- en materiaalcombinaties karakteriseren zijn handschrift. Zijn eerste collecties maakten al snel indruk in de modewereld, zo won hij in 2012 de prestigieuze Dutch Fashion Award. Na zijn studie start hij zijn eigen label en verovert de internationale modewereld. In 2015 breekt hij met de dwingende snelheid van het conventionele modesysteem en zoekt hij volledige toewijding in het ontwerpen van seizoen onafhankelijke collecties met duurzame, tijdloze ontwerpen voor particulieren. Daarnaast ontwierp hij kostuums voor nationale en internationale theater- en operagezelschappen en maakte hij statement-stukken als The Amsterdam Rainbow Dress, die aandacht vraagt voor landen waar homoseksualiteit nog steeds verboden is. Tevens was hij verantwoordelijk voor de bedrijfskleding van o.a. Monuta en De Efteling. Eind 2019 schonk Mattijs van Bergen een aantal van zijn creaties aan het Centraal Museum in Utrecht.

Openingstijden:
Openingstijden: ma-za 10.00-17.00/ zo 13.00 – 17.00 uur

Gegevens

Begin:
5 juni
Einde:
29 augustus
Evenement Categorie:

Locatie

de Grote Kerk Breda
Kerkplein 2
Breda, 4811 XT
+ Google Maps
Telefoon:
076-5218267
Website:
https://grotekerkbreda.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.