De zomer begint met Vezel!

Een detail uit het wandkleed van Mevrouw Maks

Een detail uit het wandkleed.

Eind volgende week ligt de nieuwe Vezel weer in de bus. Hij zit weer vol met leuke, interessante en inspirerende artikelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 92-jarige Anke Maks die een wandkleed heeft gemaakt van een Spaans dorpje. Hier zie je dat je nog steeds productief kan zijn op hoge leeftijd. Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op haar kleindochter, want bij haar hangt dit mooie kleed aan de muur. Mevrouw Maks wilde al haar lapjes gaan opruimen, en besloot om nog een laatste keer aan de slag te gaan. Maar ik hoop stiekem dat ze de smaak weer te pakken heeft gekregen!


door Ilonka Hellewegen

Je kunt haast geen krant of tijdschrift open slaan, of je komt de term ´duurzaam´ tegen. Het heeft al lang niet meer alleen de betekenis die het had in ´mijn tijd´, waarin het vooral werd gebruikt om aan te geven dat iets lang mee ging, zoals bijvoorbeeld plastic. Maar juist iets wat lang mee gaat, kan een belasting vormen voor het milieu als het wordt weggegooid, en duurzaam betekent (tegenwoordig) ook: weinig belastend voor het milieu. Dus recyclen we er met z´n allen goed op los. Vezel gaat mee met die trend, en zo vind je in deze editie een aantal artikelen waarmee je zelf de wereld een beetje mooier kunt maken.

Upcycling..nieuwe trend?

Upcycling..nieuwe trend?

In een daarvan kwam ik de term ´upcycling´tegen. Upcycling? Het lijkt wel een term uit de wielrenners wereld. Maar toen ik het verhaal ‘From Litter to Glitter’ van Jolieke Ubachs las, werd het me duidelijk. Ik zag het gelijk helemaal vóór me. Allemaal Vezel lezeressen, die na het lezen van het artikel de restafvalkliko nog even doorspitten of zich melden bij het lokale afvalstation. Je weet het maar nooit, want Vezel inspireert en kan zo aanzetten tot onverwachte dingen! En als je ziet wat Alice Zitman maakt van videotape, ontstaat er vast en zeker een enorme drukte bij de kringloopwinkels. Want hoe zou het voelen om te haken met een oude James Bond film?

Verven met draadjes wol

Verven met draadjes wol

Het artikel van Sara Snoek over het verven van vezels doet je beseffen dat verf niet persé goed of slecht is. Verven is leuk om te doen en kan gelukkig redelijk milieuvriendelijk worden gedaan. Zelf verf ik graag wol om mee te naaldvilten. Meestal met planten, maar ik krijg daarmee niet altijd het beoogde resultaat. Dan ga je op zoek naar iets anders, maar er is zoveel, wat moet je kiezen? Sara doet verslag van haar bevindingen en experimenten met verschillende soorten verf, en ik ben blij met alle interessante informatie die ze met ons deelt!

 

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Van de haast onuitputtelijke mogelijkheden van de festonsteek, uitgelegd door Mariek Rankenberg, tot ´sunprinting´ door Marieke Smink. En heb je wel eens gehoord van weefbreihaken?  Deze Vezel staat weer barstensvol leuke onderwerpen waar we de hele zomer zoet mee kunnen zijn. Daarom hierbij een tip: ga er nog even op uit, nu het nog kan. Want vanaf volgend weekend ben je niet meer van je stoel of werkplek weg te branden!