Over kantklossen, kantbrieven en een textielbibliotheek.

Kantklossen / De slagen

Kantklossen / De slagen

De vetergatslag, de Dieppe slag, de gesloten speldslag, de Brusselse slag, een kenner weet waar nu over gesproken wordt. We praten hier niet over de techniek van het zwemmen. Het zijn vier netgronden behorende bij het kantklossen. Een uurtje struinen tussen de boeken in een kringloopwinkel leverde een collectie kantklosboekjes op uit de periode 1977-1985. Voorin staat een naam van een mevrouw geschreven. In mijn verbeelding zie ik haar ijverig in de weer met de klosjes en het linnen garen.

 

Door Annelies Diekman

Kantklossen: Slag voor slag
Gefascineerd door de structuren ontstaan door het klossen, en het prachtige kantwerk neem ik de oude boekjes mee. Ik kan niet kantklossen en ga het waarschijnlijk ook niet leren, maar geniet van de schoonheid en het bekijken van handwerktechnieken. Vooral het boek: ´Kantklossen: slag voor slag´ valt bij mij in de smaak. Dit prachtige boekje, uitgegeven door Cantecleer, is geschreven door Zus Boelaars. Marijn ten Holt maakte de zwart-wit foto’s van het speciale kantkloskussen, de verzameling klossen uit verschillende landen, de spelden, de verschillende kantklos voorbeelden. De oude zwart-wit foto’s zijn mooi.

Uit het boek Kantklossen: slag voor slag met foto's van Marijn ten Holt

Uit het boek Kantklossen: slag voor slag met foto’s van Marijn ten Holt

De tekeningen van punten, lijnen en cijfers die uiteindelijk geometrische patronen vormen, zijn intrigerend voor een leek. Voor de kantklosters zijn deze kantbrieven, want zo heten de patronen, het ontwerp voor hun werk. Zij kunnen ze lezen en met hun handen vertalen in het prachtigste kant. Achterin het boek zijn de kantbrieven verzameld op een los patronenblad. Kantbrieven, wat een subliem woord. Op de achterkant van deze mooie uitgave staat: “Duidelijke handleiding in twintig lessen van het wereldberoemde kantklossen zoals dit in Vlaanderen al eeuwen wordt beoefend.” Het kantklossen is een vlechttechniek samengesteld uit twee bewegingen, het draaien en het kruisen van de afzonderlijke paren klossen. Wat bij breien en borduren de steken zijn, zijn bij het kantklossen de slagen. De twintig lessen vormen de basis om verder te werken in andere kantsoorten, zoals Brugs bloemwerk – Duchesse – Zweeds Vadstenakannt – Engels Honiton –Deense Tönderkant.

Landelijke Organisatie Kant Kunst
Thuisgekomen ga ik verder op zoek. Ik ken Museum de Kantfabriek in Horst, waaraan ik vorig jaar een bezoek bracht en ronddwaalde tussen de oude kantmachines. Nu stuitte ik echter op de website van het LOKK ( Landelijke Organisatie Kant Kunst). Zij geven een kantbrief uit, houden een blog bij, organiseren cursussen en een opleiding en er zijn gratis patronen te vinden op de site. Ook worden er verschillende kantklostechnieken uitgelegd. Op de pagina ´Kant Links´ staan links vermeld die allemaal te maken hebben met kant. Alle onderwerpen op de pagina zijn gerelateerd aan de kunst van het maken van kant, of het verzamelen en bewaren.

Kantbrief / verenigingsblad LOKK

Kantbrief / verenigingsblad LOKK

In de bibliotheek met meer dan 2250 boeken ga ik op zoek naar mijn vondst uit de kringloopwinkel. En jawel het boek is te leen voor leden. Beverse, Blonde, Binche, Bobbin, Boheems, bij de onderwerpen en de technieken in de bibliotheek vind je een zeer gevarieerd aanbod, zowel voor beginners als gevorderden. De kantboeken zijn opgenomen in de collectie van STIDOC in Museum de Kantfabriek.

En zo brengen een paar kantklosboekjes, gevonden in een kringloopwinkel, me uiteindelijk bij de grootste uitleenbibliotheek van Nederland op het gebied van textiel en textiele handwerken. Meer dan 10.000 boeken en tijdschriften zijn er in te kijken of te leen. Sinds 2013 is het museum deels eigenaar en nieuwe beheerder van de grote bibliotheek van STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum). Ik ga er beslist een keer kijken.