Zeg het met bloemen!

krokussenHet voorjaar is duidelijk in aantocht! In tuinen en perken zien we de vrolijke kleuren van narcissen en krokussen zich mengen met het schuchtere wit van de sneeuwklokjes. Wij, van Vezel, hebben de voorjaarskriebels en daarom zeggen we het in het eerste Vezel nummer van 2017, dat binnenkort uitkomt, met bloemen. En om het voorjaar goed in te luiden, pakken we het wat groter aan met een goed gevuld themanummer dat helemaal gewijd is aan bloemen.

door Ilonka Hellewegen

Bloemen lijken ineens overal op te duiken, en dan bedoel ik niet alleen in de tuin. Het begon eind vorig jaar al, bij het uitschrijven van de wedstrijd ´Bloemen bloeien op papier´ door Museum de Kantfabriek. De jury beoordeelde zo´n 150 inzendingen, waarvan er uiteindelijk 16 geselecteerd zijn voor de de expositie die eind april van start gaat.

Jak met rok, gemaakt van sits. © Egbert Sepp

Jak met rok, gemaakt van sits. © Egbert Sepp

Bloemen domineren dit jaar de catwalk van Parijs, waar bijzondere creaties voorbij kwamen. Ook in de ´gewone´ mode zijn de bloemen terug van weggeweest. Terug ja, want een aantal eeuwen geleden deden de bloemdessins die uit Azië onze kant op kwamen, al hun intrede in de toenmalige mode. Deze fraai beschilderde stoffen met haast uitbundige bloemmotieven, die wij vooral kennen van klederdracht, worden sitsen genoemd. Het Fries Museum, nauwelijks bijgekomen van de overweldigende bezoekersaantallen voor de Alma Tadema expositie, opende afgelopen zaterdag de tentoonstelling “Sits, katoen in bloei” met daarin aandacht voor zowel oude als nieuwe sitsen. Het maken daarvan is een waar ambachtelijk kunststuk, en dwingt diep respect af. Je kunt er alles over lezen in de nieuwe Vezel.

 

 

bloemen_adinda_zoutmanHet is een verrassend en vrolijk bloemenboeket geworden, dat de Vezelredactie voor dit voorjaarsnummer heeft samengesteld. Naast de sitsbloemen zitten er stinzenplanten, tulpen, rozen, geraniums, klaprozen, berenklauw en een keur van niet direct herkenbare bloemen in. Ze worden onder andere gevilt, gebreid, geprint, gehaakt en zelfs geplet! Gekoppeld aan dit themanummer organiseren we begin juni in samenwerking met Hawar een bloemen-themaweek vol interessante workshops. Hou alvast plek vrij in je agenda, want het belooft een bijzonder inspirerende week te worden.

Vezel ligt rond 22 maart in de winkel of in je brievenbus, als de lente net officieel begonnen is. Ga er dus lekker voor zitten, het liefst natuurlijk in het voorjaarszonnetje!

Reacties (2)

  1. Marja

    Vandaag de nieuwe Vezel gekregen. Ziet er zo goed uit! Inspirerend en gemakkelijk met de tips in kaders. Complimenten!

Reacties plaatsen niet mogelijk.