De kunst van God?

 

Heavenly Fingerprints, van Jackie Howard

Heavenly Fingerprints, van Jackie Howard

In het stadsmuseum van Harderwijk  is tot en met 7 mei de boeiende expositie ‘De kunst van God?’ te zien. Vier Gelderse kunstenaars laten hier hun werk zien, en een daarvan is een textielkunstenaar: Jackie Howard.

Alleen al bij het zien van de naam van deze expositie, werd ik ertoe aangetrokken om te gaan kijken. God is uiteraard een breed begrip, bijna elk mens heeft daar zo zijn of haar persoonlijke mening over of gevoel bij. Gaat het bij de een om vooral een geloofsovertuiging, de ander ziet het goddelijke als iets spiritueels wat zijn weerspiegeling in alledaagse dingen heeft. Wat ga ik ontdekken in deze expositie?

 

 

door Louise Gout

Universum
In het kleine sfeervolle museumrestaurant zie ik van achter een kop koffie al meteen een van haar werken aan de muur. Al geeft het werk zo vanaf deze afstand de impressie van een geschilderd doek, dichterbij wordt duidelijk hoe het is samengesteld uit materialen als tule, organza, vezels, kant, glitters, pareltjes, borduursteken en stukjes tyvec. Al die prachtig gekleurde lagen geven diepte en structuur aan haar werk.

De naam van dit werk, Heavenly Fingerprints, is een passende titel bij deze expositie. Het is de planeet aarde die je hier vanuit het universum aanschouwt. Hij draait als een prachtige blauwe parel rond in het kolossale heelal, omringd door miljarden sterren op de zwarte achtergrond. Jackie weet de draaiende beweging in haar werk te verkrijgen, door het gebruik van met acrylverf behandeld synthetisch papier (tyvec) waaroverheen ze stof heeft gestikt.

Deze draaiende, zich openende spiraal, is zowel in het universum als op de aarde terug te vinden. Zo hebben bijvoorbeeld de nautilusschelp, een cycloon en de golven van de zee, allemaal deze zelfde beweging. Dit is een steeds terugkerend thema in het werk van Jackie, de ontluikende spiraal verwijst naar de bron van al het leven. Jackie legt daarmee tevens de verbinding van het universele met het aardse.

Bomen
Bomen hebben een bijzondere betekenis voor Jackie, ze vormen het begin van haar beeldend werk. Voortkomend uit een periode waarin zij en haar man, door het verlies van werk, veel zijn kwijt geraakt. Ze moesten vaak verhuizen met hun 3 kinderen. In die moeilijke tijd merkte ze dat, al wandelend door het bos, ze altijd kon schuilen. De bomen voelden als een soort troostende deken om haar heen. Ze ontdekte dat de bomen als het ware tegen haar begonnen te `spreken´ door middel van geluiden, zoals het vallen van beukennootjes, het ruisen van de takken door de wind. Jackie: “Net als wij zijn bomen ook scheppingen, levende wezens die alles moeten trotseren en toch maar blijven groeien tegen de druk van de elementen in. God zorgt ervoor dat na winter, na dood altijd weer nieuw leven komt. Seizoenen zijn essentieel, je wortels gaan dieper en je spankracht wordt breder. In het bos pieker je niet, maar ben je een klein onderdeel van het groter geheel en zo maak je je hoofd juist leeg”. Door het bos lopend, kan Jackie nieuwe werken bedenken. Het voelt voor haar als het paradijs waar echt vrede en rust is, waar alles in evenwicht is, en waar schoonheid is.

Deze  pure aardse boom met zijn kale takken, maakt indruk op mij. Hij voelt als een enorme krachtige aanwezigheid. Hoe mooi is het om dan te zien dat de takken van die overweldigende donkere boom, toch een sprankeltje licht in zich opnemen. De gelaagde stof van verschillende brons- en koperachtig getinte organza, neemt de lichtval mee naar de diepere lagen van de takken. Het maakt de boom driedimensionaal, alsof hij werkelijk voor me staat. Dit valt met een foto niet te vangen. Hiervoor moet je de boom echt “live” aanschouwen!

Inspiratie
Een van de mensen die haar hebben geïnspireerd, is Marc Chagall met zijn kleurgebruik en zijn kinderlijke en vreugdevolle manier van schilderen. Het heeft haar aangemoedigd om niet bang te zijn om kleuren te gebruiken. Haar doeken met diepe contrasten beschouwt ze zelf als haar sterkste werken. Maar ook deelt Jackie zijn fascinatie voor de Joodse cultuur, de psalmen en profeten van Israël. Hij ervoer de Bijbel als rijkste bron van poëzie.

Haar man John, heeft vanuit zijn vakgebied als grafisch ontwerper, een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van kleurcomposities.

TV-uitzendingen
De expositie is opgesteld in samenwerking met de regionale Omroep Gelderland als onderdeel van een viertal televisieprogramma´s die geproduceerd zijn door Valley Productions. In 30-minuten durende uitzendingen vertellen de vier kunstenaars hoe hun weg in de wereld van de kunst en die van God verloopt. Niet alleen het verhaal van Jackie Howard, maar ook die van de andere exposanten, te weten Maron Hilverda (schilderen) Mirjam Beuker (keramiek en brons) en Wiebe van Dingen (ruimtelijk werk en hout) zijn zeer de moeite waard. De interviews zijn op de website van Omroep Gelderland te bekijken (klik hier), maar ook te zien in het museum op groot scherm.

De expositie is gratis te bezoeken.

Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC  HARDERWIJK