WINTER NUMMER VEZEL Vier met ons 40 jaar

Veertig jaar Vezel. Niet te geloven. Vorig jaar maakten we tijdens de inspiratie dag van onze medewerkers plannen om dit te vieren. Zoals je begrijpt verdween dat in maart in de ijskast. Eén plan hebben we er nu uitgehaald en dat is te lezen in ons winternummer. We nodigen je van harte uit om mee te doen. Het gaat 2021 sieren.

Kerstbal vilten / Harm Harms

Waterstapelen

Een kersttintje mag niet ontbreken in deze winter Vezel. Harm maakt mooie, gevilte kerstballen met inhoud. Kennis van materialen is zijn sterke kant en dat wil hij graag delen. Een leuk cadeau voor uw zoon, dochter, vriend, vriendin, moeder, buur of onbekende. Harm bedacht een fantastische naam voor de techniek: waterstapelen.

Sprang met vilt / Marina van der Werf

Sprang met vilt

In dit nummer wordt nog veel meer gevilt. Marina laat je kennis maken met sprang. Het is een heel oude vlechttechniek, ouder dan weven. Haar werkstukken maakt ze met zelf gesponnen wol, die uitstekend passen bij de sfeer van de oude techniek. De eigenschap van sprang: een open structuur is niet handig bij de kussens die Marina gaat maken. Haar oplossing vindt ze door het te combineren met vilten.

Rikki vilt een broche van borduurgaren. Als je weet wat de eigenschap van borduurgaren is dan besef je dat dit een hele klus is. Het materiaal springt alle kanten op, behalve de goede.

Tinie breit een trui met gevilte lappen. Alle drie gebruiken ze verschillende technieken en combineren het met een gemene deler: het vilten.

Scheuren met organza / Mariet Rankenberg

Scheuren en verdikken

In elke nieuwe Vezel vind ik altijd enkele artikelen waar ik zelf de vingers bij af lik. Dit keer gaat het om twee technieken. Mariet Rankenberg vertelt hoe je materiaal scheurt, trekt en vervormt in plaats van knipt. Dat geeft prachtige, voor mij gevoelige, sfeerbepalende lijnen in een werk.

Harm laat zien hoe je kunt werken met verf verdikkers. Hij werkt met drie verschillende reactieve verfsoorten voor cellulosevezels en combineert dit met verdikkers. Wat een bijzondere en prachtige resultaten. De beelden houd ik geheim.

Mondkapjes / Elly van Elp-Bosscha

Beschermende creaties

We leven in corona tijd. Ontkennen kan, maar Elly van Elp-Bosscha doet dat niet. Zij presenteert een schat aan eigen(wijze) mondkapjes. Met het basisprincipe dat ze geeft maak je jouw eigen creatie. Alles kan en mag.

Balade Aliéante / Mathilde Jongbloed

Balade Aliénante

Mathilde brengt een Balade Aliénante. Je kunt het zien als een geweven verhaal, waarbij je haar stap voor stap volgt in het proces. Een mooie video over dit werk plaatsen we eind december op de website.

Lia Meiborg stort zich op Bonifatius in den vreemde. Na een zoektocht wordt het boek: de bijbel het uitgangspunt voor haar werk op de tentoonstelling in Woerden.

Dip-dying / Adrian Salomé

Dip dying

Bladeren, bessen, noten, vruchten, bloemen, schillen van gele en rode uien, meekrap, blauwhout, zie je deze rijk, gedekte tafel al voor je? Een bonte verzameling waarmee het verven en experimenteren kan beginnen. Met dip-dying ontstaan lapjes met verschillende kleurcombinaties. Als je de schitterend , gekleurde vilten lappen ziet van Adrian ben je het donker in deze decemberdagen gelijk vergeten.

Haken met papiergaren / Marjan Adriaanse-Algra

Alle medewerkers van Vezel geven haar lezers een hand. We plaatsen een licht in het sneeuwwitte gehaakte potje van Marjan. Geef het door aan een ieder, zodat het warmte geeft en licht brengt tijdens de Kerst en in het Nieuwe jaar 2021.

Reacties (3)

  1. Danniella Dierckx

    Heel tof maandblad , gezellige en goede reportages en beknopte uitleg over nieuwe en oude technieken met mooie foto’s Zeker zijn prijs waard ! Danniella

Reacties plaatsen niet mogelijk.