Kleuren leren

Hout / foto Annelies Diekman

Kleur gebruiken is een kunde. Gevoel voor kleur en kleurgebruik heb ik, maar mijn kennis is behoorlijk weggezakt. Een opfriscursus kan ik wel gebruiken en vol goede moed reis ik af naar Oldeberkoop.

Intense krijt op aquarelpapier

Oefenstof

De eerste les is inspirerend en een mooie combinatie van theorie en praktijk. Het werken met inktense potloden en krijt is heerlijk. Dat het kunnen gebruiken van dit materiaal veel oefening vereist ben ik al gauw achter. Ik bak er nog niet zoveel van, zoals je kunt zien. De kleuren blauw en rood verlopen van toon van donker naar licht. In het midden zouden ze zich mengen in paars. Met heel veel verbeelding zie ik dat gebeuren.

Eke laat ons bladeren in tijdschriften en zoeken naar kleuren. Scheuren, knippen en plakken. Wat zijn voor mij winterkleuren, lentekleuren, koude kleuren, warme kleuren. Thuis gaan we verder en oefenen in licht en donker contrasten. In zachte en harde kleuren en maken composities.

Kleurencirkel

Door de corona verschuift de verdere cursus naar volgend jaar. Marieke geeft ons een aantal thuisopdrachten die ontzettend leuk zijn om te doen. Kleurencirkels maken. Het lijkt eenvoudig , maar dat is het niet. Mijn eerste kleur paars wordt drabbig. Ik heb cadmiumrood gemengd met ultramarijn blauw. Ik ontdek of herontdek dat ultramarijn blauw met magenta rood een helder paars geeft. Ik maak cirkels met acrylverf, met oliepastel, met pastelkrijt. Allemaal verschillend materiaal, waarbij het mengen ook anders uitpakt.

Contrasten

Een andere opdracht. Het maken van foto’s van contrasten in kleur die je in je omgeving ziet. Harm had ons in de cursus de verschillende soorten contrasten meegegeven volgens de kleurenleer van Johannes Itten. Het boek ligt gelukkig in mijn boekenkast. Jaren niet ingekeken.

Ochtendzon / foto Annelies Diekman

Ik fotografeer me suf en mijn focus bij het uitlaten van de hond, bij het rijden met de bus naar mijn werk, bij het bladeren in een tijdschrift , bij het kijken naar mensen in mijn omgeving is op kleur. In de herfstmaand valt natuurlijk het rood tegen het groen op bij de wel heel bekende paddenstoel. Een complementair contrast, evenals de paars, gele ochtendlucht.

Primaire kleuren/ geel en blauw / foto Annelies Diekman

Ik kijk reikhalzend uit naar eind januari. Dan gaan we verder met de volgende drie lessen. Ik weet zeker dat ik nog heel veel ga leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.