Wat lezers van Vezel magazine maken

Verven met kurkuma / Ineke de Jong

Dit jaar starten we een nieuwe rubriek: “Wat lezers van Vezel magazine maken”. Het is een korte impressie van een werkstuk ingezonden door een lezer van Vezel. Ineke de Jong neemt de eerste aftrap.

door Ineke de Jong

Mijn hoofd staat nooit stil. Elke keer kom ik weer op nieuwe ideeën. Na een tijd met veel plezier stoffen geprint te hebben met behulp van bladeren uit de natuur, het wel bekende ecoprinten, wil ik graag iets anders. In gedachten denk ik aan ronde vormen en kleurstoffen uit de natuur.

Het raamwerk

In mijn rommelkamer vind ik een plaat hout. Daar zaag ik een cirkel uit met een doorsnede van 50 cm. In de cirkel boor ik gaten.

Met kurkuma poeder uit de keukenkast maak ik kurkuma water. Het water kook ik en ongeveer een half potje poeder voeg ik op gevoel bij. Heel bijzonder hoe de stof geel kleurt. Doordat ik niet goed heb nagedacht van tevoren hoe ik het aan zal pakken is het resultaat: Een geel aanrechtblad en verbrandde vingers maar: een súper mooi gekleurde strook katoen.

Tip

Een emmer, een grote vork of plastic pincet om de lap op te tillen en plastic keukenhandschoenen zijn wel handig om erbij te hebben!

Kleur en kleurnuances

Door de stof enkele seconden of een paar uur in het water te dompelen krijg ik mooie kleurnuances. Een eierwekker komt me hierbij zeer van pas. Op een bepaald moment raakt de kleurstof in het water op.

Geverfde stoffen met kurkuma poeder / Ineke de Jong


Als de stof droog is knip ik er rondjes uit en druk die met een stokje door de gaten. Dat gaat zwaarder dan ik dacht. Uiteraard komt het door het grove boorwerk, maar daar zie je later niks meer van is mijn idee.

Door de stukjes stof strak óf juist los aan te trekken komt er wat diepte in het werk. Om er zeker van te zijn dat de stof goed blijft zitten naai ik op de achterkant de stof vast.

Ineke de Jong / Verven met kurkuma

Vlierbessen en walnootbladeren kook ik ook in ruim water. Ik leer dat ik na het koken van de bessen en de walnootbladeren het sap moet zeven omdat ik rare vlekken en bladerrestjes op de stof krijg. Dat kan natuurlijk ook mooi zijn, maar dat is in dit geval niet mijn bedoeling.

Ineke de Jong


Mijn wandpaneel is eigenlijk super simpel, maar het effect vind ik heel grappig en verrassend.

Reacties (3)

 1. marie josé wagenmans

  wat n pràchtig werk! leuk dat je door gewoon iets anders te proberen dit verrassende resultaat krijgt.
  complimenten!

  1. Anoniem

   Dank je wel Marie José voor jouw reactie. Ik lees jouw reactie nu pas, sorry.
   Elke keer iets anders proberen is superleuk.

 2. Ineke de Jong

  Dank je wel Marie José voor jouw reactie. Ik lees jouw reactie nu pas, sorry.🙈
  Elke keer iets anders proberen is superleuk.

Reacties plaatsen niet mogelijk.