Sprang, een oude vlechtechniek

Sprang / Ria Hooghiemstra

In het winternummer van Vezel 2022 schrijft Ria Hooghiemstra over haar fascinatie voor de oude vlechttechniek sprang. Twee jaar daarvoor, ook in het winternummer vertelde Marina van der Werf hoe ze door toeval in contact kwam met deze techniek en dit combineerde met vilt.

In de ban van sprang

Sprang is een heel oude vlechttechniek. Het biedt oneindige mogelijkheden tot variatie in structuur, patroon en materiaal. Ria Hooghiemstra past het op een heel eigen en vrije manier toe. Dit kunt u zien op haar website Sprangavonturen. Ze gebruikt het vaak in combinatie met andere technieken, zoals haken, breien, weven en naaldkant. In haar vertelmuseum De Vlechtvogel bevindt zich een compleet sprookjesbos, dat is gemaakt in textiel.

In het winternummer van Vezel vertelt ze vooral over de rijke traditie van sprang en de samenwerking met de Canadese Carol James. Carol heeft veel ervaring in het nauwkeurig bestuderen van antiek textiel in sprang. Maandenlang heeft Ria sprang patronen getest voor een project waar Carol mee bezig was, het maken van een boek Sprang Lace Patterns Inspired By Dutch Sashes.

Sprang / Marina van der Werf

Sprang met vilt

Marina van der Werf komt op toevallige wijze in aanraking met sprang. Op zoek naar filmpjes over vilten komt ze video’s tegen over de vlechttechniek sprang. Ze vindt de uitstraling van het weefsel prachtig. Ze koopt twee boeken over sprang en gaat aan het werk. Met zelf gesponnen schapenwol begint ze te vlechten. De eigenschappen van sprang zijn de open structuur en de elasticiteit. Voor het maken van kussens vindt Marina dit minder praktisch. Ze combineert het weefsel met vilt. De open structuur verdwijnt, maar in de prachtige kussens is het sprang werk als een soort bewapening terug te vinden.

Sprang met vilt / Marina van der Werf

Bron:

Sprang met vilt / Marina van der Werf Vezel 40 ste jaargang nr 4

Atelier Marina van der Werf

In de ban van sprang / Ria Hooghiemstra Vezel 42 ste jaargang nr 4

Vertelmuseum De Vlechtvogel

Beide nummers van Vezel zijn los te koop via nummer bestellen op deze website.