VINGERAFDRUKKEN VAN IJSSELSTEINSE APPELS EN PEREN

Vingerafdrukken / Karen Bruinsma

“Vingerafdrukken van IJsselteinse appel en peren” van Karen Bruinsma is geopend in het gemeentehuis van IJsselstein. Een uniek en bijzonder textiel project, waaraan 75 vrijwilligers hebben meegewerkt en geïnspireerd op de grootste fruitcollectie van Nederland.

In IJsselstein staan ruim 1000 soorten appels en peren, waarvan 280 uniek in de wereld. Karen Bruinsma woont hier en was onder de indruk van het Zenderpark, waar 500 fruitbomen staan met een eigen naambordje en nummer. Het belang van deze collectie wilde ze zichtbaar maken voor een breed publiek door een kunstproject. Van elke boom maakte ze een “vingerafdruk”.

Ecoprints / Karen Bruinsma

Ieder blad van een boom heeft zijn eigen unieke vorm, groot-klein, lang-rond, gladde randen-getande randen. Op wolvilt maakte ze afdrukken van de verschillende bladeren door middel van ecoprinten. Met behulp van beitsen worden de groene en gele kleuren onttrokken aan de bladeren en opgenomen door het vilt.

Ecoprints / Karen Bruinsma

Vele , enthousiaste vrijwilligers hebben de namen van de bomen geborduurd op de labels van wolvilt. Ieder was vrij om een lettertype en borduursteek te kiezen en zo iets eigens te maken. De borduurzijde is geverfd met de bolsters van walnotenbomen.

En dan het raamwerk waarin de boomlabels hangen. Het geeft heel mooi de sfeer van boomschors weer, door de vele kleurnuances en de ruwheid van de gebruikte wol. De leifruit-rekken in het Zenderpark waren een fantastische inspiratiebron.

Het werk van Karen is tot 1 juli te bezichtigen in het gemeentehuis van IJsselstein. In de uitgebreide en interessante blog, gemaakt door Karen tijdens de uitvoering van dit project vind je op de site Fruitcollectie IJsselstein .

Wat een prachtig werk en als eigenaar van verschillende fruitbomen in onze eigen tuin word ik heel nieuwsgierig naar al die bomen in het Zenderpark. Je project is geslaagd Karen.