Vezel magazine 2023 nummer 1

Het eerste nummer van Vezel magazine 2023 lijkt een beetje op het onstuimige, wisselvallige weer van maart. Opkomende mist, gebroken borden, bloeiende tulpen, pijntruien en een zieke aarde. Wat moeten we er ons bij voorstellen? Met vele tinten stof, gesponnen draad, wol en vilt naaien, weven, haken en breien we hoop en leven. Dit nummer geeft volop vertrouwen dat de lente eraan komt.

Culturen, patronen en symbolen

Margriet van Dam prijkt met haar werk op de omslag. In haar gelaagde artquilts van mixed media met wolvilt, katoen, kant, papier, textielverf en borduursels creëert ze een wereld die hoop uitstraalt. In haar werk: Wij voorouders dragen de aarde gebruikt ze vruchtbaarheidsbeeldjes, Afrikaanse patronen, symbolen en aardse kleuren.

Het motto: “Als we met z’n allen lief zijn voor de natuur, blijft alles vruchtbaar en verbonden “.

Detail Wij voorouders dragen de aarde / Margriet van Dam


40.000 dozen met textiel, kleding en accessoires. Waar vindt je dat? Het Textiel Research Centrum heeft dit in dertig jaar verzameld. Het is een verzameling uit allerlei culturen en het wordt gebruikt voor onderzoek. De kennis die ze vergaren delen ze. Zo zal er in één van de dozen wellicht een batik doek zitten.

detail van de Sarong van Elise / Esther Meijer-Berghuis

Esther Meijer-Berghuis vond bij het ontruimen van het huis van haar oma oude houten batikstempels. Ze duikt in de geschiedenis van het Selematan batik en de betekenis van de verschillende patronen in de batik doeken.

Japanse technieken

Kintsugi ooit van gehoord? Het is een Japanse techniek om aardewerk te repareren. Wietske Visser onderzoekt of ze zachte en harde materialen kan combineren. Uiteindelijk lukt het om gebroken keramiek te verbinden met vilt door deze met gouden of zilveren lak aan elkaar te lijmen.

Kintsugi / Wietske Visser

Elly van Elp-Bosscha zorgt voor een verrassing. Van “Hollandse” tulpen maakt ze een bijzonder sieraad. En ook zij gebruikt een Japanse techniek.

Sieraad / Elly van Elp-Bosscha

Verbinding met een thema

Samenwerking Textielkunst en Kennis, de drie dames van StiKK staan achter dit motto. Ze vertellen over een mooi experiment rondom het thema: Lucht, water, aarde.

Ieder begint met één onderdeel uit het thema. Bij de volgende ontmoeting gaat de ander met jouw onderdeel verder. Dat betekent jouw werk loslaten en inspelen op wat een ander gemaakt heeft.

Lucht, water, aarde / StiKK

Bij de textielgroep Eigendraads werken ze ook met thema’s. Mathilde Jongbloed gaat aan de slag met: Opdoemen in de mist.

Daarnaast heeft ze nog een eigen taak voor dit jaar. “Verwerk in elke opdracht een zelf gesponnen draad.” Dit heeft ze zeer slim verwerkt in haar weefwerk.

Opdoemen in de mist / Mathilde Jongbloed
75 jaar vrijheid / Yvonne van den Bovenkamp

75 jaar vrijheid is het thema van een hoeden wedstrijd. Yvonne van den Bovenkamp haar prachtige hoed wordt geselecteerd bij de 8 winnaars. Ze geeft een duidelijke werkbeschrijving voor deze gevilte schoonheid.

Omgaan met beperkingen

Als je lichaam je beperkingen oplegt en je bepaalde handelingen niet meer goed kunt zijn er altijd nieuwe wegen. Anneke Catry laat dat zien in haar kleurrijke haakcomposities en Maki Raaphorst breit bijzondere pijntruien voor een zachtere wereld.

Bolvormen / Anneke Catry
Pijntruien / Maki Raap

Stof

Met verbazing kijk je naar de portretten van Annie Horlings Zij tovert met lapjes in 55 tinten een portret. Zeer gedetailleerd vertelt ze hoe ze van donker naar licht dit kunststuk opbouwt. De levenslust van deze oude dame Maa straalt ons tegemoet.

Maa / Annie Horlings

Tatjana Kirenko maakt van stof grote genaaide wapperende schilderijen. Zij ontwerpt en een Oekraïens vrouwen werk-project naait de werken. Het lijkt net glas in lood. Het licht straalt er door heen.

Tatjana Kirïenko en het vrouwen werk collectief

Laten we met dit licht eindigen. Ik vermoed dat we allemaal zin in het voorjaar hebben en verlangen naar zon en groei.

In week 12 verschijnt het nieuwe nummer. Niet overal wordt Vezel op dezelfde dag bezorgd in Nederland. Dat verschilt per regio.

Reacties (2)

    1. Jan Jouke

      Hoi Twink, dank voor het melden.
      Er gaat helaas wel eens wat fout, we houden dit bij en geven dit vervolgens aan bij de drukker zodat het voortaan hopelijk beter gaat.
      De extra Vezel mag je gewoon houden of je kunt er wellicht iemand anders blij mee maken!

Reacties plaatsen niet mogelijk.