Hoor jij ook de eerste vogels weer fluiten? De voorbodes dat de lente in aantocht is. Ook de nieuwe Vezel in maart is zo’n heerlijke lenteaankondiging. Er is volop geëxperimenteerd met draad, verf, lapjes en wol. Je kunt genieten en aan het werk met al die simpele en ingewikkelde creatieve technieken met textiel. Ik heb genoten van de preview, jij van het blad dat tussen 18 en 23 maart verschijnt.
Bundle dye, druivensap en een vat met indigo
Vraag drie mensen om een artikel te schrijven over hun ervaring met verven van textiel en je krijgt drie verrassende, verschillende onderwerpen. Floor de Bruijn, een jong talent experimenteert met bundle dye. Het op allerlei mogelijke manieren binden van stof en verven. Dit past ze vervolgens toe op kleding. Het mooie, subtiele resultaat uit onderstaande pakketjes laat nog even op zich wachten.
Van Eke Krug word ik altijd vrolijk. Alles kan bij haar, alles wordt uitgeprobeerd. Een flesje overgebleven druivensap, een flesje bewaarde ijzeroplossing met azijn, wat kurkuma, een vel papier en een lap stof. Voor klein behuisde mensen kun je met deze simpele middelen verven aan de keukentafel.
En ben je benieuwd naar de leukste avonturen met een “uitgewerkt” indigovat? Koop dan dit lentenummer van Vezel. Harm Harms vertelt alle ins en outs in geuren en kleuren.
Kruissteek, satijnsteek en platsteek
Met de blauwgroene staart, de roodbruine vleugels, de gele borststreek en de zwarte oogstreep prijkt de bijeneter van Annelies Ouwejan op de omslag van deze kleurrijke Vezel. Satijn-en platsteek brengen deze weinig voorkomende vogel in Nederland tot leven.
Mariet Rankenberg breekt een lans voor de kruissteek. De wijze waarop zij de kleuren in elkaar overlaat gaan in haar zelf ontworpen patronen op ruitjespapier zorgt voor een mooie dieptewerking. Ik heb er vol bewondering naar zitten kijken. De parfum in dit flesje zal een heel verfijnde geur hebben.
Structuren maken in wandkleden
Marianne Norup en Adrian Salomé hebben beide een wandkleed gemaakt. De één heeft het opgebouwd uit stroken stof, de ander maakte een kamerhoog viltkunstwerk. Marianne bracht structuur in haar werk door verschillende materialen te combineren en door een speciale techniek van naaien. Door het naaien kun je stroken stof rechtop laten staan en er ontstaat een 3D effect.
Adrian gebruikt verschillende technische snufjes om mooie structuren aan te brengen in het vilt. Dit gebeurt tijdens het voorvilten. Alles is geverfd met natuurlijke verfstoffen en door opbouw van kleurnuances ontstaat een gelaagdheid in het werk. Tussen Hemel en Aarde is zoveel meer dan we kunnen bevatten.
Mooie draden maken en punniken
Mathilde Jongbloed is meester in het mooie draden fabriceren. Haar fantasie maakt alles mogelijk. Mocht het artikel niet genoeg houvast bieden bij het zelf maken van bijzondere draden, dan kun je altijd nog een cursus bij haar volgen.
En kun je het gepunnikte koord van Elly van Elp-Bosscha ook een mooie draad noemen? Ik laat het aan jullie over. Het punnikklosje met de spijkertjes erop herinner ik me nog. Elly maakt er een prachtige bloemenslinger mee voor de babykamer.
Ik raak niet uitgepraat. Er staat nog zoveel meer in deze uitgave van Vezel. Ik heb het nog niet gehad over de knopenfabriek en de knopengalerie en over dat bijzondere community-project, waar viltomslagen voor notitieblokken een rol spelen. Wacht nog even en alles is binnen je handbereik. Veel plezier met lentebode nr 1: Vezel
Ik kan niet wachten….