VEZEL HERFST 2019

Walkabout /Dieuwke Frijda

Rond 25 september verschijnt het herfstnummer van Vezel met zeer gevarieerde artikelen. Iers haken, veelkleurig breien, vilten, naaien van een bomberjack en een bijzonder feestelijk jasje. Prachtige verhalen verwerkt in gequilte doeken en je eigen verhalen binden in een boek. En wat doen Jacob de Maan en de vreemde vogel Cyborg in het magazine? We spelen met Mikado op een herfstige avond. Voldoende stof om aan de slag te gaan in de avonden die spoedig donker worden.

Jacob de Maan / Suzanne Hurenkamp

Jacob de Maan

Ik ben betoverd door Jacob de Maan. Suzanne Hurenkamp illustreerde het boek en maakte er daarna levensechte gevilte figuren bij. Ik zie de kinderogen de adelaar volgen tijdens het voorlezen en  ’s avonds in bed dromen ze van Jacob. Zo mooi kan het verbeelden van verhalen zijn.

Verhalen verbeelden

Ook Dieuwke Frijda verbeeldt verhalen op haar doeken. De omslag van het herfstnummer is een detail uit haar quilt Walkabout. Stil wordt ik van haar doek Parel. Het is gequilt  naar aanleiding van een gevonden gedicht in een schriftje van haar opa. Met recht straalt het de sfeer van innerlijke rijkdom uit. Haar werk is momenteel te zien bij Hawar.

Sprookjes vlechten

Fantasy / Mia Spillemaekers

Bij de Baobab gecombineerd met vlechtwerk bedenk ik zelf het verhaal. Een sprookje uit verre landen. Als je op zoek gaat en materialen durft te combineren ontstaat er van alles. Daar kan EkeKrug over meepraten. Als je experimenteert met pasta en warmte krijg je na vele proeven dit.

Pasta en warmte / Eke Krug


Patronen uit de natuur

Veelkleurig breiwerk / Gerda Spaander

Patronen uit de natuur omzetten in een oogverblindend breiwerk met ontelbare kleuren. Dat kan Gerda Spaander als de beste. Dit verhaal begon met het kopen van het breiboek  van Kaffe Fasett. Bij Elly spelen dennennaalden een hoofdrol in het denkproces. Het resulteert in een fantastische kraag. En als een toverfee naait Annemarie een zwart recht toe, recht aan colbertje om tot een jasje voor een prinses  met een mouw van glinsterende stof.

Detail stof /Annemarie van der Veen

Nog meer mooie textiel verhalen vullen de bomvolle Vezel. Sprookjes zijn om van te genieten en te huiveren met altijd een kern van waarheid. Voor mij is de waarheid deze keer: Techniek en verbeelding. Met behulp van het beheersen van oude textieltechnieken en het de vrije loop laten van de verbeelding laten de auteurs van deze Vezel een frisse wind waaien in dit herfstnummer.

Reacties (3)

  1. Ineke Schults

    De informatie over uw herfstuitgave van Vezel gezien op Facebook! Wat een pracht en wat een kleuren! Heel inspirerend, je krijgt er echt zin in om aan de slag te gaan. Ik zou graag het herfstnummer bestellen.
    Mijn e-mailadres is: Ineke.schults254@gmail.com
    Met bewondering, Ineke Schults.

Reacties plaatsen niet mogelijk.