Tightrope: Wandkleden gemaakt van e-waste

Zaterdag waren de twee webredactieleden Louise Goût en Annelies Diekman op werkafspraak in Zwolle. Heerlijk lunchen, praten over de website, vertellen over eigen werk en een bezoek aan Museum de Fundatie in Zwolle. We waren enorm verrast door het werk van Elias Sime in de tentoonstelling: Het Veranderlijke Landschap.

Enorme wandkleden

Vol verbazing stonden we in de ruimte te kijken naar fantastische, grote wandkleden. We zagen honderden gekleurde draden en vlechtwerk. Wonderschoon! Het leek op textiel, maar dichterbij komend was het totaal ander materiaal. Elias Sime maakt enorme mozaïeken van toetsenborden, kabeltjes en allerlei ander elektronisch afval. Dit e-waste afval wordt vanuit de hele wereld gedumpt in Afrikaanse landen. In zijn land Ethiopïe verzamelt Elias Sime zijn materiaal op vuilnisbelten en op de grootste openluchtmarkt van Afrika, Adis Abeba.

Tightrope: Behind the processor / Elias Sime
Detail Tightrope: Behind the processor / Elias Sime
Tightrope: Behind the processor / Elias Sime

Tightrope

De technologie maakt vooruitgang mogelijk, maar heeft ook schadelijke gevolgen voor het landschap en het milieu. In de werken Tightrope zit deze politieke boodschap verborgen. Wat het eerst opvalt is de enorme schoonheid die de kunst van Elias Sime uitstraalt. De zachtheid en levendigheid van textiel gemaakt met harde materialen. De patronen in de panelen roepen de sfeer op van Afrikaanse stoffen.

Tightrope: Evolution / Elias Sime
Tightrope: Evolution / Elias Sime

Tightrope: Behind the cloud

Tightrope: Behind the cloud / Elias Sime

Tightrope: Behind the cloud is een enorm paneel beplakt met geweven banden van plastic draden van elektronisch materiaal. Daarop zijn doorschijnende doorzichtige rechthoeken bevestigd met uitsparingen. Het doet denken aan een quilt. De kabels zijn in allerlei kleuren geweven en schijnen door het doorzichtige materiaal. Af en toe komen de kleurrijke weefsels tevoorschijn.

Tightrope: Behind the cloud

Louise en ik waren zo onder de indruk van deze werken en wilden dit graag delen. Ook al is het geen textiel, het roept wel het beeld op van textiel.