Zomernummer Vezel Magazine

Zijdeschilderen met gutta, zijdevlies maken, saori weven, oefenen met kleur, haken in allerlei variaties, een persoonlijke poncho maken. En dat is nog niet alles. Het zomernummer van Vezel ziet er prachtig uit. Het biedt persoonlijke verhalen over “handwerk” technieken in een professioneel gemaakt tijdschrift. We zijn trots.

Een en al kleur

Op de kleurrijke omslag een detail uit het werk van Annelies Diekman in rood en blauw tinten. In een cursus kleur probeert ze inzicht te krijgen hoe kleuren op elkaar inwerken.

Poncho / Adrian Salomé

Ook onze specialist Adrian Salomé gaat dieper in op het gebruik van kleur bij het maken van een persoonlijke, vilten poncho. Belangrijk is het maken van krimpproeven voor het vilten en verfproeven voor het kleuren. Met al dit voorwerk bouw je een uitstekend naslagwerk op. Adrian helpt je met een werkbeschrijving een op maat gemaakte poncho te vilten.

Lapjes geverfd met transferverf / Eke Krug

In de winkel van Hawar kregen ze de vraag: “Kun je de gelli plate gebruiken om te verven met transferverf. Beschadigt de plaat niet door de speciale verf”. Transferverf is een verf, die je van papier overbrengt op synthetisch materiaal door middel van warmte. Eke Krug onderzocht  deze vraag en daar bleef  het niet bij. Experimenteren met geverfde synthetische stoffen is Eke op het lijf geschreven. 


Zonnebloemen / Marieke Adrichem

Marieke Adrichem volgt een cursus bij Eke. Verschillende witte lapjes worden bewerkt met de kleuren geel en groen. Uiteindelijk transformeren de kleuren in stralende zonnebloemen. 

Gutta lijnen op een lampenkap / Harm Harms en Meinie Wardenier

Harm Harms, expert in kleur en verf, start een serie over verven. In het eerste artikel: Verven op zijde schrijft hij over zijde schilderen met behulp van gutta. Met gutta maak je stoplijnen, waardoor de verf niet verder loopt dan de aangebrachte gom. Hoe maak je dan mooie eigen patronen? Harm geeft je een leuke tip.


Haken en weven in allerlei variaties

In dit Vezel zomer nummer kunnen haakliefhebbers hun hart ophalen. Een rok, een 70 jaren winterjas en mandala’s. Keuze genoeg.

Granny squares / Dientha van Münster-van der Kolk

De rok van Dientha van Münster is geheel gemaakt van Granny squares op verzoek van haar dochter. Dus absoluut geen oma’s outfit.

De jas van Anne Marie van der Veen  is gemaakt van zolderrestanten stof met daarin gehaakte bloemmotieven. Herinner je nog de lampen, behang, kledingstoffen met gestileerde bloemen uit de jaren 70?

70 jaren jas / Anne Marie van der Veen

Misschien passen daar ook de knopen bij van Elly van Elp. Ze zijn weliswaar niet gehaakt. Bij een zolderopruiming vindt ze geweven onderzetters van raffia. Als kind was ze hier uren zoet mee. Met dezelfde techniek heeft ze nu prachtige knopen of knoppen gemaakt.

Knopen of knoppen / Elly van Elp-Bosscha

Mathilde Jongbloed onderzoekt of mandala’s haken wel zo magisch is. Magisch of niet, er ontstaan wonderlijke patronen. 

Detail mandala haken / Mathilde Jongbloed

Een manier om te mediteren en te ontspannen is het saori weven. Het is een ambachtelijke kunstvorm uit Japan. Loes Leatemia vertelt dat de nadruk ligt op het creatieve proces en niet op het eindproduct. In de imperfectie ligt de schoonheid. 


Saori weven / Loes Leatemia

Horrengaas en beschermengels

Sybrecht Bosker maakt textiele kunstwerken met zijdevlies. Zij maakt zijdevlies door zijdevezels uit te leggen op horrengaas. Een simpele behangerslijm doet de rest. En daarna gaat haar fantasie aan de slag.

Zijdevlies op horrengaas / Sybrecht Bosker

Lia Meiborg heeft een waar gevecht met een engel. Na teveel zwarte verf gebruikt te hebben verdween de deels gemaakte beschermengel een half  jaar in de hoek. Uiteindelijk heeft ze het gevecht gewonnen.

Beschermengel / Lia Meiborg

Pak je tuinstoel en geniet van zon, blauwe luchten, kleur en natuurlijk ons fantastische zomernummer. En voor de uitjes is er volop keuze in de agenda.

Het zomernummer ligt tussen 20 juni en 24 juni bij u in de bus. Ben je geen abonnee via deze website is het nummer te bestellen.


´