Textielmagazine Vezel nodigt u uit! Het lente nummer komt.

Structuur maken op textiel met papier / Rolanda Prins

De lente uitgave van Vezel staat voor me op het scherm. Gelukkig mag ik als web redacteur een vooruitblik geven. De kleurrijke omslag maakt me nieuwsgierig naar de inhoud. Mijn aandacht blijft hangen bij het voorwoord. Dit professionele blad wordt gemaakt door vele vrijwillige en deskundige handen met plezier en toewijding. Tijdens onze inspiratiedagen voeden we elkaar met nieuwe ontdekkingen en belevenissen. We vertellen over de artikelen die gaan komen en stimuleren elkaar om te publiceren. We praten ook over ontwikkelingen in eigen werk. Vezel nodigt u uit om met ons mee te doen. Want, we zijn voortdurend op zoek naar enthousiaste mensen, om te bouwen aan de levenslustige en daadkrachtige organisatie achter het magazine.

door Annelies Diekman

Onze web redacteur Ilonka Hellewegen geeft na veel inzet, prachtige artikelen en vele weekendtips het stokje voorlopig  aan mij door. Ze vertelt  me op de valreep de rode draad in de nieuwe lente Vezel.

Papier  

Op de omslag is een afbeelding te zien van het werk van Rolanda Prins. Structuren maken op textiel met papier. Hoe combineer je papier en stof met elkaar. In haar werkboekje vol aantekeningen en ‘recepten’ vind ze de geschikte oplossing: fabricpaper. Ze experimenteert zo lang tot ze een soepel vel  heeft, waarop je goed en gemakkelijk met de naaimachine kunt werken. Natuurlijk  met een mooi uiterlijk.  

Papier van groente / Angelique van der Valk

Angelique van der  Valk gebruikt iets heel bijzonders om papier te maken. Groente! Telkens is ze weer verbaasd als ze een groentevel onder de boekenpers vandaan haalt. Wat een prachtige patronen geven die vezels. Welke techniek gebruikt wordt om flinterdunne velletjes groentepapier te krijgen lees je in haar artikel.

Op de redactie kwam een verzoek binnen voor een artikel over papier van zijdevezels.  Mariet Rankenberg, de hoofdredacteur van het magazine, duikt diep in de krochten van de oude Vezels. Stapsgewijs laat ze u zien hoe u dit maakt en de resultaten zijn van een prachtige schoonheid. Ik ga het in ieder geval proberen.

Experiment en deskundigheid

De Vezel laat in veel van haar artikelen zien dat onze redacteuren houden van het experiment. Dat is ons uithangbord. In onze vaste rubriek ontbreekt dit natuurlijk niet. Wat kunt u met … de luie wijvensteek. Het breiwerk dat ontstaat is speels en geeft het effect van kant. Ook met  gehaakte granny squares als uitgangspunt zijn nieuwe mogelijkheden gezocht.

Deskundigheid, opzoek naar perfectie?  We schrijven er met alle plezier over. De hoeklaser is een mooi voorbeeld. Het is een handig hulpmiddel om je quiltwerk niet te laten bobbelen. En waar loop je tegen aan als je dikke garens wilt spinnen en hoe los je dat op. U leest het in ons lente nummer.

Blauwe draad zijdecoconsieraad / Elly van Elp-Bosscha

Ilonka, mooi mens, ik eindig met een blauwe draad. Hoe maak je het prachtige blauwe sieraad met ingeweven zijde cocons. Elly van Elp-Bosscha geeft haar geheim prijs aan onze trouwe lezers.

Niet alles kan ik noemen. Nog even geduld en dan is het opnieuw volop genieten van het Vezel lentenummer. Voor niet abonnees, probeer het blad een keer. Op de website van Vezel zijn losse nummers te bestellen. En zin om een artikel te schrijven? We horen het graag. Je vindt ons op www.vezel.org

Reacties (5)

 1. Lievedebin

  Oh wanneer mogen wel dit lentenummer in de bus verwachten…kijk er naar uit. Lievedebin belgie

 2. Finny ten Barge

  Hallo medewerkers van Vezel,
  Wanneer komt jullie blad uit?
  Ik heb een jaarabonnement van mijn collega’s gekregen en mij is verteld dat ik in maart het eerste tijdschrift zou ontvangen. Maar tot nog toe heb ik niets gehad.
  Ik ben heel benieuwd.
  Met vriendelijke groet,
  Finny ten Barge

 3. Jan Jouke

  Nog heel even geduld, dinsdag is de bezorgdatum voor Nederland en België volgt spoedig daarna!
  Iets later in de maand dan gebruikelijk, onze excuses daarvoor.

 4. Lilianne de Houx

  Beste,
  Kan ik het boek of tijdschrift ook in de winkel ergens vinden en zo ja waar moet ik dan naar vragen.

  Met vriendelijke groet
  Lilianne de Houx

Reacties plaatsen niet mogelijk.