Textiel gemaakt van rietsigaren

Een bijzonder project van ontwerper Iris Veentjer willen we graag onder de aandacht brengen. Zij is sinds 2021 bezig met de ontwikkeling van textiel op basis van de lisdodde, beter bekend als de rietsigaar. Het is gelukt om uit de bladeren van de plant vezels te verkrijgen en deze te spinnen tot garens. Hiermee zijn de eerste weeftesten gedaan en met succes!

Teelt in veengebieden

Textiel maken van een plant is op zich niet nieuw. Wel is nieuw om dit van een plant te doen die met zijn voeten in het water groeit en niet op het land. Nederland bestaat voor een groot deel  uit veenweide gebieden: prachtige gebieden die nu gebruikt worden voor traditionele landbouw. In die gebieden wordt het grondwater weggepompt om het land droog te krijgen. Deze kunstmatige lage grondwaterstand zorgt voor oxidatie van het veen en dat leidt tot extra uitstoot van CO2 en tot bodemdaling. In het klimaatakkoord is afgesproken dat de CO2 uitstoot flink moet worden teruggebracht.  Daarvoor kijkt de overheid onder andere naar alternatieve landbouw. Eén van die alternatieven is de natte teelt: het telen van planten die in het water groeien. De rietsigaar – ook wel lisdodde – is er daar één van.

Lisdodde / Iris Veentjer

Iris Veentjer onderzoekt of je van deze landbouw een hoogwaardige teelt kunt maken. Hoe krijg je kwalitatief goede vezels uit de bladeren van de rietsigaar. In 2021 presenteerde Iris het eerste prototype. In 2022 zette ze het onderzoek voort met nieuwe stappen, fijnere vezels en een grote opbrengst. En daarna gaat de zoektocht verder. Hoe verwerk je de vezels tot garens en hoe maak je er stof van?

Textiel gemaakt van rietsigaren / Iris Veentjer

Proeflapjes

Eind mei kwamen de eerste lapjes met de oogst van 2022 van het weefgetouw. Waarna ze allemaal driemaal de wasmachine ingingen. Alle proeflapjes hebben het overleefd! Momenteel werkt Iris samen met Joost Dingemans aan de ontwikkeling van een machine om de vezel mechanisch uit de plant te halen zodat het proces geoptimaliseerd kan worden maar ook om kwalitatief hogere vezel uit de plant te halen.

Dit onderzoek is een grote stap in de richting van duurzaam textiel van Nederlandse bodem. Een gewas dat aangeplant zou kunnen worden om het landschap toekomst bestendig te maken en wat een waardevolle toepassing heeft.

Meer informatie over het project van Iris Veenstra vind je op Rietgoed

Reacties (2)

  1. Mathilde

    Ik ben wel heel erg benieuwd hoe ze dit gedaan heeft. Mij is het tot nu toe niet gelukt om een stevige draad uit het blad te halen.

    1. Anoniem

      Hoi Mathilde,

      Leuk dat jij het ook geprobeerd hebt. Ben benieuwd naar je ervaringen. Momenteel ontwikkel ik een machine om de vezels mechanisch uit de plant te halen.

      groeten,

      Iris

Reacties plaatsen niet mogelijk.