De wonderlijke wezens van Margot Brekelmans

Op een warme zomerdag rijden we door het Friese landschap naar de tentoonstelling van Margot Brekelmans bij Hawar in Oldeberkoop. Binnenstappend in de koele winkel valt ons oog op de ingang van de galerie, een lichtgroen wezen hangt voor een witte zuil met de tekst “Serendipity” Margot Brekelmans. Het maakt ons nieuwsgierig. Wat betekent dit?

door Annelies Diekman

Detail Rollercoaster / Margot Brekelmans

Serendipity

Toch even neuzen in het woordenboek: Serendipity is een ongeplande, onverwachte maar fortuinlijke ontdekking, een gelukkig toeval. Je hebt iets gevonden zonder ernaar te zoeken. Zou Margot dit bedoelen?

Wonderlijke wezens

Kleurrijk, ongebreideld, verschillend van vorm en toon, maar bovenal wonderlijk zijn haar kunst-objecten. Slurfparkiet, Happy Bird, Oersoep, Blauwbilgorgel, Hampelman, een paar van de namen van deze fantastische wezens. Ze lijken te leven. Gebreide lapjes, haakwerk, vilt, draden, kralen, allerlei onderdelen zijn bij elkaar gevoegd in een voor ons vrolijke, enigszins geordende bende. Blij worden we ervan.

Erna zegt: “Ze zijn nog mooier dan ik gedacht had”. Deze Blauwbilgorgel onder andere, die moet je in het echt zien. Dan voel je de stof, de structuur, de breisels met je ogen. Want aankomen helaas dat mag niet.

Blauwbilgorgel / Margot Brekelmans
Hampelman / Margot Brekelmans
Roze vingerige dageraad / Margot Brekelmans
Detail / Margot Brekelmans

Bij elk object kun je je fantasie eindeloos laten werken. Ieder zal iets anders bedenken. Dat maakt het zo mooi. Tot en met 22 juli is het werk van Margot Brekelmans nog te bekijken op vrijdag en zaterdag vanaf 13.00 uur bij Hawar.