Tentoonstelling “Human Nature”: een bijzondere samenwerking

Human Nature / Giny Jans en Lilian van den Einden

Van 22 mei t/m 1 augustus 2020 is de boeiende tentoonstelling “Human Nature” te zien in galerie Hawar in Oldeberkoop. Human Nature is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen Giny Jans en Lilian van den Einden. Als basis gebruiken de kunstenaars een mix van natuurresten, vilt en handgeschept papier met daarop diverse toegepaste technieken. Ik heb vol bewondering staan kijken naar de vele details in het grote “gesammtwerk”.

door Annelies Diekman

Installatie Human Nature

In het lentenummer van Vezel las ik over hun bijzondere samenwerking en ontdekkingsreis. Hun eerste gezamenlijke werk, de installatie ”Human Nature” had ik niet kunnen zien op het Textiel Plus festival in Den Bosch. Gelukkig staan ze nu met dit werk en veel ander werk in de galerie van Hawar. Mijn eerste uitstapje na de lockdown bestond uit een uur dwalen door een fascinerende wereld. Prachtige combinaties van natuur, gevilte en met handgeschept papier gemaakte vormen. Elk onderdeel is een genot om naar te kijken en samen vormen ze als het ware een concert.

Human Nature / Giny Jans en Lilian van den Einden

Ik voelde me aangesproken door de gedempte, naturel kleuren, het gebruikte materiaal en de manier waarop technieken zijn gebruikt.  Lianen van gevilte wol, gemengd met diverse vezels. Cocons gemaakt met de prikvilttechniek. Bloemen, silhouet portetten gemaakt met behulp van mixed media technieken. Lilian en Giny hebben elk hun eigen manier van werken. Dat is te herkennen en het mooie is dat het samen een geheel wordt.

Human Nature / Giny Jans en Lilian van den Einden

Ander werk

Van beide kunstenaars is ook ander gezamenlijk werk en eigen werk te zien en dat toont duidelijk dat ze allebei een heel verschillende achtergrond hebben. Geknipte bloemen en vogels zijn onderdeel van de kleurrijke portretten van Giny Jans. In het vilt en geborduurde  werk van Lilian van den Einden vind ik de stilte hoorbaar.

Lilian van der Einden

Een ander werk dat me niet losliet is het “Scheepstouw”. Zo is het niet genoemd door de kunstenaars, maar het is mijn associatie. Ik weet niet of het gezamenlijk vorm gegeven is. Het is gemaakt van zachte materialen en toch is het stoer. Nu bij het schrijven merk ik dat ik het graag nog een keer zou zien. Onderstaande foto is een onderdeel eruit. Zo mooi. 

Chain of Feelings / Lilian van den Einden

Cadeau’s

In de galerie zijn verschillende kleine objecten te zien. Mooie, kleine kunstwerkjes voor weinig geld. De kleurrijke fantasieën van Giny Jans soms gecombineerd met het tere, dromerige werk van Lilian van den Einden. Een cadeau voor vrienden en familie.

Giny Jans

Het verhaal van deze twee totaal verschillende kunstenaars lees je in het lentenummer van Vezel 1 2020.  Te koop bij Hawar en via de website.

 Op zaterdag 4 juli zijn beide kunstenaars aanwezig om toelichting te geven bij het werk.

Galerie Hawar / Oldeberkoop

Open: Vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.