Breien met …

Mathilde Jongbloed

Mathilde levert als vaste redacteur geregeld bijdrages voor het blad Vezel. In klare taal doet ze verslag van haar nieuwsgierigheid naar een bepaalde techniek of materiaal. Wat doet het materiaal, wat kun je ermee, voor welke techniek is het geschikt? Haar uitgangspunt: Kan ik deze oude techniek in mijn vingers krijgen en gebruiken in mijn beeldend werk? Mathilde is een doorzetter en een doener. Voor geen enkel gat gevangen.

Technieken die stof doen ontstaan.

Mathilde Jongbloed / Gaten breien / Vezel 39ste jaargang nummer 4

Mijn grootste interesse in textiel ligt bij de ‘technieken die stof doen ontstaan’. Dit kan zijn breien, haken, weven of kantklossen. Men zegt wel vaak dat ik de ‘oude technieken in nieuw jasje’  doe, maar dit vind ik geen  juiste omschrijving. Ik wil een techniek leren beheersen en probeer dan  te achterhalen hoe ik die ambachtelijke kennis kan gebruiken in mijn beeldend werk.

Voor nu laat ik een werkstuk zien dat ik gemaakt hebt voor een expositie met Noordnet met als thema ‘geluid’. Mijn uitgangspunt voor dit werkstuk is het tikkende geluid van breipennen. Sommige mensen vinden dit een vervelend geluid, maar ik wil juist het mediterend karakter van de steeds herhalende beweging en het bijhorende geluid uitbeelden. In dit werkstuk wil ik een combinatie van schilderen en breien gebruiken.

Dubbelbreien

Mathilde Jongbloed / Dubbelbreien detail

Als breitechniek heb ik gekozen voor dubbelbreien. Ik kan dan goed letters in breien en er ontstaat een mooie stevige lap.  Hierbij brei je met twee kleuren, de ene kleur vormt de ondergrond, de andere kleur vormt de letters. Aan de andere kant is dat net andersom (alhoewel de letters hier in spiegelbeeld staan). 

In veel van mijn werkstukken laat ik al breiend het werk ontstaan, ik noem dat improviserend breien, maar in dit geval heb ik steeds andere lettertypes uitgetekend tot een breipatroon.

De vrouw op het schilderij zit in een meditatieve houding, het breiwerk van ongeveer twee meter lang hangt voor het werk, ze kan dit uren volhouden.

Ik hoop dat iedereen in deze vreemde tijd ook het plezier en het rustgevende van het werken met textiel mag ervaren.