Schering en inslag

museumdetimmerwerfIn museum De Timmerwerf in De Lier is momenteel de expositie ‘Schering en inslag’ van Weefkring Westland te zien. Deze weefkring werd 38 jaar geleden opgericht en bestaat uit acht leden die in de regio Westland, Den Haag en Rotterdam wonen. De weefsters zijn net zo bekwaam als hun ambachtelijke voorgangers, maar zij beperken zich niet tot de techniek alleen.

De kunstwerken die onder hun handen ontstaan, zijn zeer divers en creatief. Zij laten zich inspireren door het materiaal en de technieken, maar bovenal door elkaar. Op hun maandelijkse bijeenkomsten bekijken en bespreken zij de voortgang van elkaars werk. Er worden gezamenlijke projecten ondernomen, waarvan de resultaten af en toe te zien zijn op evenementen of tentoonstellingen.


museumdetimmerwerf2Zo ook nu in museum De Timmerwerf, waar de bezoekers worden verrast door de veelzijdigheid van het weefwerk: van huishoudtextiel, ruimtelijk werk en tassen tot spijkerbroek en surfzeil. Buiten de traditionele materialen zoals katoen, linnen en zijde wordt nylon, koperdraad, bamboe of papiergaren gebruikt. Gerecyclede materialen zoals plastic tasjes, voddenrepen, papier, videoband of paprikatouw zorgen voor speelse en soms heel verfijnde effecten.

Natuurlijk blijft ook (schapen)wol een favoriet product om mee te weven en op zaterdag 2 december laten enkele exposanten van 13.00 tot 15.00 uur zien hoe de wol vroeger tot garen werd gesponnen. Zij maken daarbij niet alleen gebruik van een spinnewiel, maar ook van de spintol. Ooit een oud ambacht dat door de mensen thuis werd uitgeoefend en later door fabrieken werd overgenomen, maar op deze middag in het museum te zien.

Verder is er iedere zaterdag een van de exposanten aanwezig om op het weefgetouw te werken en de bezoekers te vertellen over de kunst van het weven. Voor extra activiteiten zie de website van het museum.

Het museum is geopend op zaterdag van 10.00 – 16.00 uur.

Hoofdstraat 63
2678 ZK, De Lier