De december Vezel: opruimen en iets nieuws gaan beginnen!

De spin- en verfkrant in vroeger tijden.

De spin- en verfkrant in vroeger tijden.

Het moet ergens eind jaren ’70 zijn geweest, dat kringlooppapier zijn intrede deed. Ik zat op de middelbare school, en ik vond het wel wat hebben, dat grijzige, zachte papier. Je kon je ermee onderscheiden van ‘de rest’, je maakte er een soort statement mee. We maakten ons in die tijd bezorgd over hoe we als mens omgingen met het milieu en dus gingen we ekologisch (met een ‘k’) denken. Het was helemaal in om zelfvoorzienend te gaan leven, het spinnen en breien van geitenwollensokken vierde hoogtij, en terug naar de natuur was ‘je van het’. In diezelfde tijd is ook de spin- en verfkrant, de voorloper van Vezel, ontstaan.

door Ilonka Hellewegen

Inmiddels is het kringlooppapier al lang niet meer grijs, en vinden we het tegenwoordig doodnormaal om vier kliko’s bij je huis te hebben, voor alle soorten van afval dat gerecycled kan worden. Van plastic tot metaal, het moet allemaal zoveel mogelijk worden gescheiden. En dan zijn er natuurlijk ook nog van die ‘puriteinen’ die er een sport van maken om helemaal geen afval meer over te houden. Dat heet dan geen recyclen meer, maar upcyclen, want het afval wordt niet meer weggegooid, nee, er wordt iets nieuws van gemaakt.

Hier moest ik aan denken toen ik de nieuwe Vezel onder ogen kreeg. Want wat Mariet Rankenberg kan maken van een bak vol stofsnippers, dat noem ik geen sport meer, maar kunst. Gelukkig vertelt ze hoe ze dat gedaan heeft, zodat er voor ons ook nog enige hoop is weggelegd om dat niveau te kunnen bereiken.

Lapjes schikken voor het ontwerp - Maria de Vet

Lapjes schikken voor het ontwerp – Maria de Vet

Maria de Vet is ook zo iemand. Ze gaat haar atelier opruimen, en met de ‘rommel’ die ze daar tegenkomt, maakt ze vervolgens met behulp van digitale én ambachtelijke technieken de prachtigste textielschilderijtjes. Je zou er jaloers op worden!

We gaan nog even door met upcyclen. Zo kon je in het juni-nummer al lezen hoe Alice Zitman enthousiast aan het haken was geslagen met oude videobanden. In deze Vezel laat Henriëtte van de Hel zien hoe je in combinatie met witte plastic tassen ermee kunt weven in mooie keperbinding. Ik vind het ongelooflijk knap. En zijn je (klein) kinderen de speelgoedknuffels ontgroeid? Doe ze niet weg, want je kunt er altijd nog een originele lamp van maken! Ankie van Heertum deelt nog veel meer leuke ideetjes over wat je van oude en afgedankte spullen kunt maken.

Detail van het werk van Harm Harms

Detail van het werk van Harm Harms

Eigenlijk kun je alles wel een nieuw leven geven. Zelfs oude brieven. Hoe dat gaat, laat Harm Harms zien in een wel heel bijzonder verhaal…

Als je eenmaal begint met recyclen en upcyclen, dan is er geen houwen meer aan. Je wordt alsmaar creatiever in het bedenken van mogelijkheden. Zelfs die oude bezemsteel, die je net in de vuurkorf wilde gooien, krijgt na het lezen van deze Vezel een nieuwe functie.

En of dat nog niet alles is, kun je in deze Vezel ook

  • het vrolijke verslag lezen van de Life Couture act van Jet en Marie in Hannover (zie Vezel van september)..
  • zien dat het leven (of moet ik zeggen weven?) op grote voet niet altijd meevalt… Mathilde Jongbloed kan erover meepraten!
  • stap-voor-stap van Elly van Erp leren hoe je een sfeervol winterlicht kunt maken
  • en…. en….nog veel meer!

Zo blijft Vezel je verbazen, je verwonderen, je prikkelen, zodat je vol inspiratie zelf heerlijk aan de slag kunt gaan. Reserveer dus komend weekend eens lekker voor jezelf, zo vlak voor alle feestdagen, want je kunt Vezel rond 16 december in je brievenbus verwachten. Nog geen abonnement? Geef jezelf dan eens een mooi (kerst)cadeau!! Voor verkoopadressen, kijk op onze website.

Namens de redactie wens ik iedereen fijne feestdagen toe en een gezond, maar vooral ook heel creatief 2018 toe.