Rond de kraal

Arianne van de Gaag

Arianne van de Gaag

Kralen in alle soorten en maten, die staan centraal op de voorjaarsexpositie in Museum De Koperen Knop. Kralen in allerlei variëteiten en vormen, mooi, uniek en bijzonder. Als kunstobject, of als – onderdeel van – een sieraad. Als nog veel meer. Dankzij bruiklenen van particulieren en bijzondere collecties uit musea is er heel veel te zien ‘Rond de Kraal’, in kunst en vormgeving.  

Kralen zijn van oorsprong functioneel en vormen een van de oudste versieringselementen in het menselijk bestaan. Het zijn objecten die zijn doorboord om geregen, vastgezet of vastgenaaid te kunnen worden. Ze hebben vaak de vorm van balletjes of buisjes, maar ook heel andere vormen komen voor. Dat blijkt ook op de expositie in Museum De Koperen Knop. De daar getoonde kralen zijn gemaakt van allerlei materialen en afkomstig uit westerse en niet-westerse culturen. Daarbij zal de bezoeker ervaren dat het gaat om het niet alledaagse, dat het museum juist het bijzondere van de kraal in beeld wil brengen.

Alexander van der Slobbe -parels van Makkum

Alexander van der Slobbe -parels van Makkum

De expositie in de Alblasserwaard is opgebouwd uit collecties van musea en bruiklenen van kunstenaars en verzamelaars. Daarnaast vind je er uit kleine kralen opgebouwde dieren van Monkeybiz (Zuid-Afrika), een non-profit organisatie die voor veel families een basisinkomen verzorgt door het maken van dieren en andere vormen in beadwork.

De bijzondere kralen vormen een prachtig contrast met de oude boerderij waarin Museum De Koperen Knop is gevestigd. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

De expositie is te zien t/m 9 juni. Voor meer informatie:
Museum De Koperen Knop
Binnendams 6
3373 AD Hardinxveld-Giessendam.