Feest van de Geest

feestvandegeestIn de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn kerken open voor het publiek. Kunstenaars presenteren en exposeren hun (nieuw gemaakte) kunstwerken, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen. De open kerken zijn een speelse en beeldende inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar hedendaagse kunst, cultuurhistorie, vormen van spiritualiteit, geloof, zingeving en recreatieve ontspanning. Het Feest van de Geest wordt dit jaar voor de 9e keer georganiseerd, met als thema ‘Levensadem’, en vindt plaats en verschillende regio’s door het hele land verspreid. De kunstenaars laten in hun werk(en) zien wat hen inspireert, motiveert en “adem” geeft. Dat komt onder andere tot uiting in textiel, schilderijen, iconen, papierknipkunst, bloemsierkunst, aardewerk, zang en muziek. 

 

Corrie Vijverberg, textielkunstenaar op de Utrechtse Heuvelrug

werk van Corrie Vijverberg, textielkunstenaar op de Utrechtse Heuvelrug

Als je onderweg bent met auto of fiets, zie je heel veel rood in deze tijd van het jaar.  Rode billboards langs de kant van de weg, rode vlaggen bij veel kerken, rode pijlposters in de buurt van de kerkdeuren, rode affiches bij sommige winkels. Er zijn rode folders en fietsroutes verkrijgbaar in de kerken en duizenden rode flyers verspreid over campings, VVV’s en bibliotheken. Rood is de kleur van Pinksteren, het Feest van de Geest. Klik hier om te kijken welke regio’s meedoen. 

Kunst en religie zijn beide “talen” waarin mensen iets proberen uit te drukken van wat hen beweegt. Zij zoeken naar woorden en beelden die laten zien wat eigenlijk niet te zeggen valt. Vanouds waren zij dan ook nauw aan elkaar verbonden. Zeker in West-Europa was kunst lange tijd kerkelijke kunst. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Tijdens het Feest van de Geest ontmoeten Kerk en kunst elkaar (weer). Wat bezielt jou? Laat je inspireren!

Het Feest van de Geest vindt plaats tussen Hemelvaart en Pinksteren.
Op de website vind je meer informatie over de kunstenaars, de verschillende kerken, en wanneer deze te bezoeken zijn.