Prachtig werk van Britta Ankenbauer bij Hawar

Britta Ankenbauer

De komende weken is de tentoonstelling “Cocoon” van de Duitse textielkunstenaar Britta Ankenbauer te zien bij galerie Hawar in Oldeberkoop in het kader van de 50ste editie Open Stal. Haar werk oogst in deze eerste week al veel lof bij het publiek.

Kan kunst zijn

Cocoon

In de galerie staat haar nieuwste werk ‘Cocoon’ centraal. Britta maakte dit werk tijdens de lockdown. In dit werk uit ze het gevoel dat zij had tijdens de pandemie. Een huis, familie maar ook krapte en vernauwing: hoe verhouden deze onderdelen zich tot elkaar? Dit zie je terug in de kleur van de materialen en de teksturen die Britta gebruikt. Britta: “Een cocon staat voor beschutting, maar ook op jezelf aangewezen zijn. Voor, jezelf terugtrekken, maar ook wachten. Groeien en opnieuw beginnen. Een spannend thema in deze tijd.”

Britta Ankenbauer

Diversiteit

Heleen Kater, mijn collega vertelde enthousiast op het werk over het het werk van Britta Ankenbrauer. Wat haar aansprak was de enorme diversiteit in haar werk. “Waar ik lang naar heb gekeken waren de oude foto’s afgedrukt op stof. Als ik beter keek dan zag ik dat ze er met verschillende handwerktechnieken allerlei aanwijzingen aan toegevoegd heeft. Een nummer, een kroontje, een huisje, waardoor ik me afvroeg wat zij daarmee wil vertellen. Bij een ander werk wat ik mooi vond zaten helemaal op de zijkant steekjes. Het leek net op een los draadje wat er afgevallen was. Spannend.

Britta Ankenbauer


Meine textilkunst ist poëzie, erzählung und experiment.

Britta vertelt het volgende over haar werk: “Kunst maak ik met papier en textiel, geregeld ook in combinatie met natuurlijke materialen. Ik houd van het vertellen van verhalen. Ik begin vaak met het ruwe materiaal, dan het verven, bedrukken, beschilderen van wol en stof. Ik spin en weef. Ik construeer en haal weer uit elkaar en begin opnieuw met formeren. Het uiteindelijke stikwerk brengt alles tezamen.  Het is het componeren van lijnen, oppervlakten en verbindingen. Het is belangrijk om op tijd te stoppen. Mijn werken komen in de buurt van collages, maar zijn het niet. Het is de kunst de gemengde technieken met elkaar te combineren, zonder dat één van de technieken te dominant wordt. Het is een dialoog van technieken die vroeger op zichzelf stonden.

Kan kunst zijn van binnen

Workshop

Drie jaar geleden zagen Meinie Wardenier en Harm Harms, de galeriehouders, het werk van Britta Ankenbauer voor het eerst op het Quiltfestival in Noord-Groningen. “Prachtig, gelaagd en een beetje mysterieus. Je kunt niet in één oogopslag zien wat er allemaal verteld werd!”

Vorig jaar exposeerden haar studenten in Noord-Groningen en dat maakte indruk. Ze hebben Britta toen ontmoet en dat voelde zo goed dat ze hebben afgesproken om contact te houden en plannen te ontwikkelen voor workshops. In september is het zo ver, dan komt ze lesgeven bij Hawar.

Britta Ankenbauer

Reacties (1)

  1. Stineke

    Echt een aanrader om bij Britta om les te gaan. Ze leert je veel, je kunt echt groeien in je werk. Zij versterkt jouw mogelijkheden.

Reacties plaatsen niet mogelijk.