Een geborduurd bos om in te dwalen.

Honderduizend bomen en een bos van draad / Project Sara Vrugt

Dit was de oproep in 2020 van Sara Vrugt. Borduur mee met : “Honderduizend bomen en een bos van draad”. Het bos is klaar en wat is het prachtig geworden. Meer dan 1000 mensen borduurden mee met Sara. Een bijzonder, gezamenlijk kunstwerk is ontstaan.

Honderdduizend bomen

Een jaar lang werkte Sara Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan een bos van honderd vierkante meter. Het project ontstond vanuit haar zorgen om het klimaat. Met een pop-up atelier reisde Sara door het land. Op vier locaties in Enschede, Den Haag, Amsterdam en Leiden konden mensen deelnemen. De vier seizoenen, winter, lente, zomer en herfst zijn ook verbeeld in het bos. Bezoekers en deelnemers vertelden hun persoonlijke verhalen over de natuur. De verhalen kregen een eigen plek in het bos.

Naast het borduren worden er ook werkelijk honderduizend bomen geplant.

Het bos wordt in al haar stadia getoond: jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Het doek is opgehangen in spiraalvorm, waarin de bezoeker kan gaan dwalen.

Zaden

Het bos is gemaakt van vergankelijk materiaal en in de zoom worden zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer toegevoegd. Zodra het kunstwerk in 2023 haar finale plaats bereikt in de tuin van Museum Belvédère, zal het doek vergaan en de zaden ontkiemen in een nieuw bos.
De installatie reist door het land. Op de site: Honderdduizendbomen vind je de plaatsen waar het is te zien.

.