Mijn lievelingstrui: een prachtig project in bibliotheek Neude Utrecht

Mijn lievelingstrui / fototentoonstelling

Mijn lievelingstrui is een artistiek project van Marjolein, Nynke en Fenny in de prachtige bibliotheek Het Neude in Utrecht. Ze vragen Utrechters hun lievelingstrui te tonen. De trui staat symbool voor dat ene kledingstuk waar we nog wel aan hechten, waar we herinneringen aan hebben en zuinig op zijn. Terwijl we veel andere kledingstukken maar kortstondig dragen en snel wegdoen.
Met een uitgebreid programma wordt aandacht besteed aan de waarde van onze kleding, onze voetafdruk en de keuzes die we kunnen maken. Een prachtig initiatief, die vraagt om navolging elders in het land.

Wat is jouw lievelingstrui? En waarom?

Van 8 t/m 30 april toveren de Utrechters Marjolein, Nynke en Fenny bieb Neude om tot modelab Mijn Lievelingstrui. Ze nemen je mee in de verhalen rond lievelingstruien, laten zien hoe kleding gemaakt wordt, hoe je zelf het mode-ambacht kunt beoefenen en wat er gebeurt met al die kleding die we weggooien als we erop zijn uitgekeken.

Mijn lievelingstrui / fototentoonstelling

Op je lievelingstrui ben je zuinig, daar wil je van genieten. Vaak kleven er
herinneringen aan vast of heb je hem al heel lang. In april is er in de bieb een foto-expositie met allemaal Utrechters in hun lievelingstrui. De expositie is gemaakt onder leiding van Fenny Faber.

Workshop Upcycling

Modeontwerper Fenny Faber geeft 26 april een workshop Upcycling. Geef je oude kleding een tweede leven! Neem 1 of meerdere kledingstukken mee die je niet meer draagt. Tijdens deze workshop helpt Fenny je deze weer om te toveren tot een nieuw kledingstuk of accessoire die bij jou past. Hiervoor werkt ze met verschillende technieken, met de hand of de naaimachine.
Ervaring is niet vereist.

Het Vermaakatelier

Ismael is eigenaar van Het Vermaakatelier in de Zakkendragerssteeg. Hij is 25 april de hele middag aanwezig om je te helpen met het vermaken of repareren van je kapotte kleding. Je gaat zelf aan de slag, maar Ismael denkt met je mee, geeft je advies en helpt je op weg. Kruip achter een naaimachine en ga aan de slag onder zijn leiding.

Het Tuintapijt

Tuintapijt Borduurcirkel

Onder leiding van Jolanda Schouten borduren we 23 april van 14.30 -16.30 samen in de Bibliotheek aan het tuintapijt. Met bewoners van het AZC Oog in Al zijn we hier in de zomer van 2021 mee begonnen. Het Perzische tuintapijt is de inspiratiebron. Het tapijt waarin de 4 windstreken vertegenwoordigd zijn is een beeldende metafoor voor de tuin. Borduren is een eeuwenlange kunst, wat van generatie op generatie wordt doorgegeven in een veelheid van culturen, van Syrië tot Volendam en van Eritrea tot de Palestijnse gebieden.

Borduren is een taal in beelden, in stralende kleuren borduurgaren en zachte stoffen. Draden vertellen verhalen, draden verbinden dwars door alle talen en culturen heen onze levens aan elkaar. Een manier om anders samen te zijn in de kracht van kleur, steken en patronen.

Doe mee! Ervaring niet nodig, er is altijd iemand die je kan leren hoe te beginnen.

Film: The True Cost

Maandag 25 april 19.00 uur is er een documentaire over kleding die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de mode-industrie heeft op onze wereld. De film trekt het gordijn open dat een ongezien deel van de wereld verbergt en vraagt ons om te overwegen wie nu echt de prijs betaalt voor onze kleding. Gefilmd in landen over de hele wereld, van luxueuze
plaatsen tot de donkerste sloppenwijken, en met interviews met toonaangevende beïnvloeders waaronder Stella McCartney, Livia Firth en
Vandana Shiva.

De voet gemaakt van afgedankte kleding

Installatie met afgedankte kleding

In de Grote hal van de bibliotheek staat een grote mode-installatie van honderden afgedankte truien. De voet staat voor onze voetafdruk die wij in de wereld zetten door onze kledingaankopen. Hij is gemaakt door studenten van NImeto en er zit bijna 700 kilo weggegooide kleding in verwerkt (ook als vulling). Deze kleding is in een paar dagen tijd door Emmaus verzameld in de textielbakken rondom De Meern en Haarzuilens.

Er is nog veel meer te doen. Voor het totale programma kijk op de website van de Bibliotheek Neude.

Wie zijn de Mode-curatoren?

Marjolein, Nynke en Fenny zijn drie, creatieve ondernemers die allen op andere wijze kennis hebben over de modewereld.

Nynke van Spiegel is schrijver met een focus op journalistieke artikelen over duurzame mode.
Marjolein van Alfen heeft mode-commercie gestudeerd en heeft projecten
geïnitieerd om Utrechtse ontwerpers meer zichtbaarheid onder het grote
publiek te geven.
Fenny Faber is een Utrechtse modeontwerper van haar eigen slow-fashion label en fotografeert daarnaast ook.

“Zij willen met dit project de Utrechters, jong én oud, op een leuke, positieve en laagdrempelige manier bewust laten worden van de keuzes en mogelijkheden die zij zelf hebben in het modeproces.”