Cursisten Vormgeving Hawar doen mee aan het Textielfestival de Weerribben

Werk cursisten Hawar Textielfestival Weerribben

Studenten van de cursus “Vormgeving en ontwerpen” bij Textielinstituut Hawar in Oldeberkoop presenteren met trots de eindwerkstukken op het Textielfestival de Weerribben. In 2020 en 2021 hebben een aantal mensen met veel enthousiasme de cursus gevolgd. Kleur, structuur en textuur waren onderwerp van gesprek en oefening. Op het Textielfestival in de Weerribben op 10, 11 en 12 juni vertellen we je graag over de lessen en over ons werk.

door Annelies Diekman

Oefenen met kleur

In de les kleur hebben we ons verdiept in de kleurencirkel en de kleurenleer van Johannes Itten. Primaire kleuren, complementaire kleuren, hoe krijg je contrast met kleur, vergrijzen van kleuren. Wat zijn koele kleuren en warme kleuren. Hoe versterken ze elkaar. Hoe krijg je rust of beweging in je werk. Waardoor ontstaat diepte.

Er werd gewerkt met lapjes, met papier, met de gellipplate , met druktechnieken en geborduurd met de hand en met de machine. Ook in de les borduren werd veel geoefend hoe je met meer kleuren draad kunt werken om zo kleuren optisch te vermengen tot een kleur.

Ook thuis werd er hard gewerkt. Dit is een voorbeeld van een thuisopdracht. Franz Marc en Hundertwasser werkten met gefragmenteerde kleuren om hun voorstelling te maken. Laat je door een schilderij van hen inspireren om een nieuw beeld te maken met expressionistische kleuren.

Doordat corona ervoor zorgde dat de cursus gedurende lange tijd werd onderbroken kregen we digitaal opdrachten. Een begin opdracht was om foto’s in je omgeving te maken van kleur en deze kleuren na te maken met verf.

Structuur

De cursus bestond uit twee delen. Een groep volgde de cursus kleur, de andere groep de cursus structuur en textuur. Omdat ik zelf deel nam aan de cursus kleur kan ik helaas niet over de ervaringen met de andere cursus vertellen. De cursisten verdiepten zich in de volgende onderwerpen. Wat is eigenlijk textuur en structuur. Hoe herken je het en hoe kun je het gebruiken. Hoe maak je structuren met vlakken en lijnen. Op welke manier kun je lappen vervormen en reliëf maken. Hoe kom je tot een ontwerp met deze beeldelementen.

Ook bij deze cursus kreeg je opdrachten mee naar huis.

Tentoonstelling de Weerribben

De deelnemers tonen op het Textielfesttival de Weerribben oefeningen uit de cursus en een opdracht speciaal gemaakt voor het festival met het thema: Natuur. We hebben ons niet gehouden aan het officiële thema: Pop-up. Hieronder een klein voorafje voor het Textielfestival.

Kom kijken op 10,11 en 12 juni. Er is zoveel te zien op dit prachtige Textielfestival in de Weerribben

Veel dank aan Mariet Rankenberg, Eke Krug, Harm Harms en Marieke Smink