Met Hart en Ziel

Textielplus

De 78 werken die zijn uitgekozen uit de inzendingen van de Hart en Ziel wedstrijd, geef kleur aan je passie van Textielplus zijn bekendgemaakt. Ze worden tentoongesteld op het 3 daags Textielplus Festival  in de Brabanthallen Den Bosch van 14-16 november 2019. Vezel laat drie inzendingen zien, de rest ga je natuurlijk zelf bekijken op het grootste textielfestival in Nederland.

Lagen groen / Karen Bruinsma

De cirkels van vergeten herinneringen

De uitgesneden cirkels in dit werk staan voor de herinneringen die verdwijnen tijdens het proces van dementie. Wat het langste blijft zijn de herinneringen uit de tijd dat je 16-26 jaar bent. De ene dag liggen de herinneringen aan de oppervlakte en de andere dag zijn ze diep weggestopt. Ik heb dat emotionele proces intensief mee beleefd, het bracht mij verdriet en strijd, maar ook dierbare herinneringen. Voor mij, als kind, was er geen plek meer in dit proces, maar wel was ik gedeeltelijk herkenbaar als ‘moeder” en als “zus”. En zo was er toch nog contact! “Cirkels van vergeten herinneringen” zijn duidelijk gemaakt als een verwerkingsproces voor mij zelf. Ik gebruikte het materiaal waar ik zelf zo van houd (wol) in de techniek die mij rust en balans geeft in mijn hoofd (vilten). De kleuren die ik heb gekozen passen bij de herinnering aan mijn moeder. Groen is een kleur die in de natuur het meeste voorkomt en wordt ervaren als rustgevend en de kleur van de vrede.

Connected / Mathilde Renes

Connected

Connected is de inzending van Mathilde Renes. Het is ontstaan als een spin-off van mijn werk “Singing in the dark” in de serie Zingen. Ik maakte foto’s van de achterkant van het werk en kreeg eigenlijk dit werk cadeau. Door de rode draden en verbindingspunten was de titel meteen duidelijk. Verbonden (wel of niet vrijwillig) vrouwen (-levens?), verbindingen met het verleden, associatie met telefonistes van vroeger, filmbeelden enzovoorts. Als ondergrond heb ik een deel van een zwarte Corel jurk gebruikt die ik in 1989 droeg bij mijn afstuderen. Inmiddels is het grijs gedragen door mij en mijn twee dochters en past door die verschoten kleur perfect bij het werk. Volop “connections” dus.

Circle project / José van Loon

Circle project

Deze inzending is van José van Loon met borduurkunst. Geraakt en geïnspireerd door de cirkel-beweging. Op zoek naar zijn kleuren,vlekken, vegen en draaiing, de contactpunten en de verbindingen. Ik bepaal 11 kleuren. Maak daarmee nieuw werk; laag over laag gezet, kleur na kleur genaaid en draden geknipt, telkens iets nieuws ontdekken. Ik werk iedere dag maar kort. Iedere dag een beetje, weken lang, ben ik met dit Circle-project bezig. Zo maak ik contact via het werk, met Toshikazu Sano en Seichi Ihara in Japan.  Het is een gezamenlijk project

3 mooie inzendingen en nog 75 andere zijn te zien op de expositie. Kom kijken en woon de bekendmaking van de jurywinnaar bij op donderdag 14 november om 14 uur in de Brabanthallen in Den Bosch!

Textielfestivalplus

Vezel is drie dagen op het festival met een stand. Oude nummers en natuurlijk het nieuwe herfstnummer zijn te koop. Op het grote festival vind je alles op gebied van textiel en handwerk. 110 deelnemers verkopen materialen van hoge kwaliteit voor breien, haken, quilten, patchwork, vilten, naaien, borduren, spinnen, weven en zelfmaakmode. De inspirerende Arts & Craftsmarkt maakt het aanbod compleet met een grote variëteit aan handgemaakte, handgeverfde en ambachtelijk vervaardigde materialen, kleding, sieraden, accessoires en kunst.

Modeshows, lezingen, workshops, demonstraties en unieke exposities van textielkunstenaars uit binnen- en buitenland maken dit driedaags Textielplus festival tot een feest.