Gelaagdheid in werk van Willy Schut

De blokkade /Willy Schut mixed media

Op de Nationale Textiel en Vezel manifestatie in Doesburg verraste het werk van beeldend kunstenaar Willy Schut mij. Haar mixed-media doeken zijn fascinerend. Met verf, papier, textiel,draad en vrij machine borduren ontstaan imposante schilderijen in lagen opgebouwd.

door Annelies Diekman

Haar werk de blokkade staat als een huis. Monumentaal door de sterke, grote vlakken. Het woord gesloten komt bij me op.

De blokkade / Willy Schut detail mixed media

Maak je een paar stappen naar het doek toe dan zie je de levendigheid in de vormen. Wat een schilder met het penseel doet, doet Willy door de verf te combineren met textiel en vrij borduren. Het krijgt body door de grove structuren en lijnen.

De blokkade / Willy Schut detail mixed media

Ook de tegenstellingen licht en donker, handgeschept papier en textiel zijn goed gebruikt. De geborduurde foto van de dame roepen vragen in me op. Wat voor verhaal wil ze me vertellen? Dat is mooi.

Het gesprek

Het gesprek / Willy Schut mixed media

Een totaal ander werk is het gesprek. Het staat open voor de toeschouwer, is licht en krijgt vorm door enkele lijnen. Ook dit is de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Van veraf lijkt de ovale vorm getekend met één lijn. Van dichtbij zie je dat het opgebouwd is uit verschillende draden.  Het krijgt een zachte uitstraling. Het doet mij denken aan lijnen getekend met houtskool en conté. Ik vind het prachtig.

Het gesprek / Willy Schut detail mixed media

De rafelranden van stukken doek die erop genaaid zijn geven mooie grijze lijnen.

het gesprek /Willy Schut detail mixed media

Meer werk van Willy Schut is te vinden op haar uitgebreide website. Daar zie je dat ze een veelzijdig beeldend kunstenaar is en niet alleen schilderijen maakt.